
איך הרגש מנהל לנו את הארנק

גיל חדד
בלוגר פיננסי
כסף. מילה אחת שיכולה לעורר בנו כל כך הרבה רגשות – פחד, התרגשות, חרדה, ואפילו שמחה.
אין ספק שכסף הוא הרבה יותר מכלי להחלפת סחורות ושירותים. כסף נוגע בנקודות הרגישות ביותר שלנו, בעיקר כשהוא נוגע לחיים האישיים או המשפחתיים שלנו. אם במקרה גדלנו בתרבות שבה לא דיברו על כסף בצורה פתוחה, סביר להניח שיש לנו תחושות מורכבות לגביו.
במקרים רבים, רגשות אלו מנהלים אותנו מבלי שנשים לב. אנחנו עשוים לקבל החלטות כלכליות רגשיות – לרכוש דברים מתוך דחף, להימנע מהשקעות מתוך פחד או להיכנס לחובות מתוך רצון להתקדם בחיים.
אני יכול להעיד על עצמי, לקח לי כמעט שנה שלמה להתחיל להעביר כספם להשקעות - למרות שהיו לי חסכונות ממש יפים ותזרים חיובי חזק (היכולת לחסוך כסף נוסף כל חודש). במשך כמעט שנה שלמה רציתי לעשות הוראת קבע של כמה מאות שקלים לקופת גמל להשקע ופשוט לא הצלחתי.
לא היה חסר לי ידע, עשרות שעות של פודקאסטים וקריאת מאמרים על התנהלות פיננסית נכונה - הכל היה לי ברור, ידעתי בדיוק מה לעשות ופשוט לא היה לי האומץ. מאז עברתי תהליך עצום עם עצמי וכיום אני לא מסוגל לראות כסף בחשבון העו״ש שלי - כל שקל מעבר להתנהלות השוטפת אני ישר מעביר להשקעה או חיסכון.
אפשר לתקן הכל! זה עובד 🙂.
במאמר הזה אני רוצה לפתוח את הדיון על איך רגשות משפיעים על ההתנהלות הכלכלית שלנו, ואיך ניתן לפתח מודעות שתעזור לנו ולילדים שלנו לקבל החלטות כלכליות שקולות, יציבות ובריאות יותר.
איך רגשות משפיעים על הכסף שלנו?
הרגשות שלנו מהווים כוח מניע בקבלת החלטות יומיומיות, ובמיוחד כשמדובר בכסף.
פעמים רבות, אנחנו פועלים מתוך דחף או פחד, מבלי להבין כיצד הרגש שלנו מוביל את ההחלטות הכספיות. בהמשך אסקור שישה היבטים מרכזיים בהם הרגשות משפיעים על ההתנהלות הכלכלית שלנו ועל ההתנהלות הכלכלית של ילדינו:
עירוב רגשות בקבלת החלטות כלכליות
אין ספק שהרגשות שלנו הם גורם מרכזי בקבלת החלטות כלכליות.
כל אחד מאיתנו חווה רגעים בהם הוא מקבל החלטות לא מתוך חשיבה רציונלית, אלא מתוך רגש רגעי. למשל, כמה פעמים קנינו משהו שלא באמת היינו צריכים, רק כי הוא "קפץ לנו לעין" והעביר בנו תחושת סיפוק רגעי? או כמה פעמים נמנענו מלהשקיע רק כי הפחד מפני אובדן היה חזק מדי? הרגשות שלנו יכולים לתעתע בנו, במיוחד כשמדובר בכסף.
מודעות לרגשות הללו היא הצעד הראשון בניהול כלכלי נכון יותר.
חרדות כלכליות והשפעתן
במיוחד בזמנים של אי ודאות כלכלית, חרדה כלכלית היא תופעה רווחת.
הפחד לא להצליח לעמוד בהוצאות, לא להצליח לדאוג לעתיד המשפחה, או פשוט לשרוד כלכלית – אלו רגשות שמלווים אותנו, לעיתים מבלי שנשים לב. איך זה משפיע עלינו? פחד מייצר דחיינות – במקום להתמודד עם הבעיות, אנחנו מעדיפים לא להסתכל על חשבונות או להימנע מהשקעות.
ילדים שגדלים בסביבה של חרדה כלכלית, סופגים אותה, מה שיכול לגרום להם לפתח גישה כלכלית מגוננת מדי בעתיד.
הכוח ברגשות חיוביים בהתנהלות כלכלית
לא כל הרגשות בהכרח רעים!
רגשות חיוביים כמו ביטחון כלכלי, אופטימיות ורוגע, יכולים לעזור לנו לקבל החלטות שקולות ומבוססות. כשאנחנו מרגישים בטוחים בעצמנו וביכולות שלנו, יש לנו סיכוי גבוה יותר לתכנן תוכניות ארוכות טווח, להשקיע, ולשמור על עקביות בניהול הכספים שלנו.
תפקיד ההורים כאן הוא לא רק לעזור לילדיהם להבין את מושגי היסוד הכלכליים, אלא גם לחזק אצלם את תחושת הביטחון והשליטה בכסף.
איך לדבר עם ילדים על כסף בצורה רגשית ופתוחה
אחד האתגרים הגדולים ביותר עבורנו כהורים הוא לאפשר שיח פתוח על כסף עם הילדים שלנו.
רגשות כלפי כסף הם עניין מורכב, במיוחד אם גדלנו בסביבה שבה לא דיברו על כסף בצורה פתוחה. חשוב לנהל את השיחות האלה בצורה רגועה ומעצימה – להסביר את החששות שלנו, אבל גם לתת להם כלים להתמודד עם החלטות כלכליות בצורה שקולה. מוזמנים לקרוא 2 מאמרים בנושא ״כך תלמדו את הילדים שלכם לדבר על כסף בביטחון״
לדבר עם הילדים על תחושותיהם, לשאול אותם מה הם מרגישים כשהם חושבים על כסף, ולהתייחס לשאלות שלהם ברצינות.
בנימה אישית
התהליך שעברתי עם עצמי היה קשה ומורכב, עשיתי אותו כמעט לבד.
לא היה לי עם מי לדבר, לא היה לי את מי לשאול. אבל בסוף זה קרה, לאט לאט. מה שהכי דחף אותי לביצוע הפעילות הוא פשוט לדבר עם אנשים שעושים זאת. אני יודע שאם הייתי מכיר אותם לפני, כל התהליך היה פשוט יותר. אל תנסו לעבור את השינוי הזה לגמרי לבדכם. בטח שלא הייתם רוצים חוויה דומה לילדים שלכם.
הרגשות שלנו משחקים תפקיד מכריע בהתנהלות הכספית שלנו, אבל הם לא חייבים לנהל אותנו.
על ידי מודעות לרגשות הכלכליים, נוכל ללמד את ילדינו לנהל את הכסף שלהם בצורה חכמה יותר, ולא לפעול מתוך דחפים רגעיים או פחדים. כך נעניק להם את הכלים להתמודד עם כל סיטואציה כלכלית בה יתקלו בעתיד, ולשבור את המעגל שחלקנו גדלנו בו.
למילים יש כוח! מוזמנים לקרוא את סדרת המאמרים ״שטויות שלימדו אותנו על כסף ואנחנו מספרים לילדים שלנו״: מרבה נכסים מרבה דאגה, רק העשירים מתעשרים, כסף לא צומח על עצים, צריך לעבוד קשה בשביל כסף.

גיל חדד
בלוגר פיננסי
שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.
למידע נוסף עליי