
כסף לא צומח על עצים

גיל חדד
בלוגר פיננסי
בכנות, אין לי מושג איך בכלל הגיעו למשפט הזה.
תפוחים צומחים על עצים - ועדיין ככל הנראה אתם קונים אותם בסופר ולא שותלים עצי תפוחים גם אם יש לכם חצר או מרפסת.
כסף לא צומח על עצים הוא בעל רעיון דומה למשפט: ״צריך לעבוד קשה בשביל כסף״, אבל בכל זאת ישנו הבדל משמעותי.
מתי
מתי יצא לכם לשמוע או חלילה להשתמש במשפט ״כסף לא צומח על עצים״?
בדרך כלל הוא תחליף לצמד המילים ״זה יקר״, או לאח הגדול שלהן - ״זה יקר מדי״. זה אותו הדבר רק בצורה צינית. אגב, קחו בחשבון שילדים קטנים בכלל לא מבינים ציניות ולהגיד אותו לילדים גדולים זה קצת להעליב את האינטליגנציה שלהם.
אסביר,
נניח והבן שלכם ביקש צעצוע יקר להחריד - משחק במאות שקלים. להגיד לו בתגובה ״דקה אני אלך לעץ הכסף שלי״ או ״נראה לך שאני עשוי מכסף״ (כאילו שאם הוא היה מבקש ככה סתם כליה הייתם נותנים לו אחת) או ״מה נראה לך? כסף צומח על עצים״.
במילים אחרות אמרתם לו - ״אתה לא מבין שזה יקר מדי בשבילי?״, הרי אם הוא היה מבין לבד - הוא לא היה מבקש. הוא בכל זאת ביקש, ועכשיו אומרים לו שהוא פשוט לא מבין כלום. לא רק זה, עושים את זה בצורה צינית מאוד.
מה זה יקר?
כל העניין סביב המשפט הזה, הוא איך אנחנו תופסים תועלת תמורת עלות.
אם הבת שלכם תבקש מכם 100 ש״ח לקניית מחשבון שהיא צריכה לבגרות - עכשיו שהיא ב 5 יחידות, או שתעזרו לה לשלם על חצי מעלות לימודי נהיגה (כמה אלפי שקלים), אני דיי בטוח שלא הייתם עונים לה בציניות ש״כסף לא גדל על עצים״.
אבל אם היא תבקש 100 ש״ח בשביל עוד זוג נעלים או כמה אלפי שקלים בשביל לרדת לאילת עם חברות התשובה שלכם הייתה שונה.
"יקר" זה עניין יחסי. אנחנו לא תופסים תועלת ממוצר/שירות/בילוי וכו' כמו אנשים אחרים. כל אחד ומה שחשוב לו. ככה גם הילדים שלנו.
יש פה איזשהו קצר בתקשורת.
אם הבת שלכם רוצה לקנות משהו ממש ממש יקר - יכול מאוד להיות שבעיניים שלה זה באמת שווה את הכסף ולכן היא מבקשת. הרי יש דברים שילדים יודעים שאין טעם בכלל לבקש. ככה שאם הם בכל זאת ביקשו - כנראה, נראה להם שאתם תראו את אותה הבקשה כמו שהם רואים אותם.
אז איך כן לענות?
רצינות ושקיפות!
כמעט בכל סדרת המאמרים ״שיעורים מקלות וגזרים״ (מבחן הזמן, מחיר הטעות , בונוסים, מיסים, גם וגם, משא ומתן, אבל לכולם יש) אתם יכולים לראות את מוטיב השקיפות והרצינות חוזר על עצמו.
איך תעזור לכם שקיפות ורצינות?
קודם כל, לא לענות משפטים סתומים כמו "כסף לא גדל על עצים". אחרי משפט כזה אין עוד שיח. תעצרו הכל ותדברו איתם, אתם לא יכולים באותו הרגע? אז תגידו להם שתדברו על זה מאוחר יותר. מה שחשוב זה באמת לדבר, לנהל שיח.
קודם כל תשאלו למה הם מבקשים מה שהם מבקשים.
נניח משחק לשם משחק יכול להיות מבחינתכם לא מספיק חשוב, אבל אם בקשת המשחק היא בשביל שיח עם שאר הילדים או ניסיון ליצור קשרי חברות נוספים - אולי על זה כבר שווה לשלם. תקשיבו!
אחרי ששמעתם, יתכן ועדיין הסיבה לא נראית מספיק טובה. פה אנחנו צריכים להיות שקופים ולהסביר למה לא.
יתכן ואתם פשוט לא יכולים להרשות לעצמכם - זה בסדר, אתם פשוט צריכים להסביר למה אותה בקשה נראה לכם יקרה מידי. אגב, תנסו להימנע מהמילה יקר. פשוט תראו שישנן חלופות זולות יותר או שיש לכם בבית מוצרים דומים, או שקשה להם להאמין שבאמת כמות השימוש באותו מוצר תהיה שווה אותו. נניח חצאית שבסוף הבת שלכם תלבש ממש מעט וגם ככה יש לה עוד מלא בארון.
תגיעו ממקום של כוח, הגיון הוא כלי חזק!
בנימה אישית
״כסף לא גדל על עצים״ זה פשוט להגיד לילדים שלכם שזה יקר מדי.
להגיד לילד שלכם כל הזמן שמשהו יקר מידי - דיי מקטין אתכם. אגב, אם תגידו לו שאותו המוצר הוא פשוט יקר ביחס לתועלת שלו - פה אתם במקום אחר לגמרי. הכוח הכלכלי שלכם יוצא מן המשוואה. כמובן, אחת לכמה זמן להגיד "אני מבין, אין לי סיבה אמיתי להגיד לא, אבל זה פשוט יקר מדי בשבילנו". זה לא כל כך נורא, צריכים גם גבולות כאלה.
אז תנסו להוציא את עצמכם כמה שיותר מן המשוואה, תקשיבו, דברו בהגיון. רק אלה ישפרו את מערכת היחסים שלכם עם הילדים, תנו להם מקום בתוך היום העמוס שלכם. כמה עוד הזדמנויות יש לכם לדבר איתם שהם בקשב מלא?
אגב, אם משהו באמת יקר מדי, תחשבו ביחד איך אולי כן אפשר להשיג אותו - נניח לוותר על דברים אחרים ואז לקנות בעתיד. תעשו תוכנית ביחד. ייתכן ודמי כיס יפתרו לכם חלק גדול מהבעיות, כתבתי על זה סדרה שלמה:
- מדריך לדמי כיס - חלק א': למה חשוב לתת לילדים דמי כיס?
- מדריך לדמי כיס - חלק ב': איך יודעים כמה לתת ובאיזו תדירות?
- מדריך לדמי כיס - חלק ג': בניית הסכם - הסוף לויכוחים הקשורים לכסף בבית!
- מדריך לדמי כיס - חלק ד': מנהלים ישיבה - "טקס" קבלת דמי הכיס
- מדריך לדמי כיס - חלק ה': איך ללמד ילדים לנהל את הכסף שלהם?
- מדריך לדמי כיס - חלק ו': הילדים מבזבזים כל שקל שהם מקבלים? ככה תעודדו אותם לחסוך!
המון בהצלחה!!!

גיל חדד
בלוגר פיננסי
שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.
למידע נוסף עליי