
הם יודעים מה אתם רוצים, עוד לפני שאתם יודעים את זה

גיל חדד
בלוגר פיננסי
כשאתם שומעים את המילה ציד, מה עולה לכם בראש?
אולי יער עמוק, צייד זקן שמסתתר בין השיחים עם רובה ישן, עוקב אחרי טרף תמים.
אני חושב על צייד אחר לגמרי…
תדמיינו חללית ענקית שמרחפת בגובה רב מעל עיר הומה. בתוך החללית, מערכת חכמה סורקת מיליוני אנשים המהלכים ברחובות. היא מזהה מטרות פוטנציאליות, הכפתור מהבהב, המפעילה צועקת שגר! מאות קרני לייזר נורות בדיוק כירורגי.
אבל אף אחד לא נופל, אף אחד לא נפצע. בעולם הזה, אם הקרן פגעה לכם בראש – זה אומר שרכשתם את המוצר. אם היא רק שרטה אתכם בזרוע, סימנתם עניין אבל עוד לא השלמתם את הרכישה.
נשמע מוגזם? אולי רק קצת. אין כאן חללית וטח לא קרני לייזר, אבל יש מערכת מדויקת להחריד שסורקת אתכם בכל רגע נתון, יודעת מה מעניין אתכם, על מה אתם חושבים, ומה הסיכוי שתשלפו את כרטיס האשראי. היא מחפשת אתכם - אתם הטרף, והפרסומת שקפצה לכם פתאום בפיד? זו לא תאונה.
בעולם שבו ויתרנו על הפרטיות שלנו מרצון, הפכנו לשקופים בפני האלגוריתמים של גוגל, פייסבוק ושאר ענקיות האינטרנט. כל תנועה שלנו ברשת נרשמת, כל חיפוש שאנחנו מבצעים מתועד, וכל מודעה שאנחנו רואים – נבחרה בקפידה במיוחד בשבילנו. כי אתם לא מחפשים את המוצרים - המוצרים מחפשים אתכם.
הם יודעים עליכם הכל
אנחנו אוהבים לחשוב שאנחנו שולטים במה שאנחנו רואים ברשת. אבל האמת היא שהאינטרנט צופה בכם הרבה יותר ממה שאתם צופים בו. כל קליק, כל גלילה, כל שהייה על מסך מסוים - הכול נרשם, מעובד ומנותח.
תדמיינו שאתם משוטטים בקניון ענק, אבל במקום מצלמות אבטחה רגילות, כל תזוזה שלכם נסרקת, מתועדת ונשלחת למערכת חכמה. עצרתם ליד חלון ראווה? נרשם. הצצתם פעמיים על זוג נעליים מסוים? המספר שלכם סומן. יצאתם בלי לקנות? לא נורא, בפעם הבאה שתיכנסו, יחכה לכם שלט ענק שמזכיר לכם בדיוק את אותו זוג נעליים, ואולי אפילו מציע לכם הנחה מיוחדת רק היום!
כל חיפוש שלכם בגוגל, כל ביקור באתר, כל צפייה ביוטיוב – כל אלה נרשמים, מנותחים, ומוזנים חזרה למערכות שיודעות מה בדיוק מעניין אתכם, ומה יגרום לכם להוציא כסף. אם פעם פרסומות היו גנריות וסתמיות, היום המודעה רודפת אחריכם בדיוק ברגע הנכון, במקום הנכון, עם ההצעה שברור לכם שלא תוכלו לסרב לה.
הכל מתוכנן.
ברגע שהמערכת יודעת עליכם הכול:
- מה מעניין אתכם
- על מה התעכבתם
- מה כמעט קניתם
היא מתחילה לעבוד. זה לא סתם שמודעה שקופצת לכם נראית כאילו נבחרה במיוחד בשבילכם. היא באמת נבחרה במיוחד בשבילכם:
- פגיעה ישירה: הנתונים מראים שאתם לקוחות ״חמים״, כלומר שיש לכם סיכוי גבוה לקנות. תקבלו מודעות מדויקות עם מסרים חדים. אולי אפילו עם הצעה ״בלעדית״ או ״רק בשעה הקרובה״.
- מתלבטים: עצרתם ליד חלון הראווה אבל לא נכנסתם, אתם עדיין ברשימה. כאן ייכנסו לפעולה מודעות רימרקטינג - שיווק מתמשך, כאלה שרודפות אחריכם בכל מקום שאתם גולשים אליו, מחזירות אתכם שוב ושוב לאותו מוצר.
- הלחץ המכוון: בשלב הזה כבר לא מנסים רק להזכיר לכם את המוצר, אלא לגרום לכם להרגיש שהזמן שלכם אוזל. מבצע שמסתיים עוד שעה, ״נותרו רק 3 יחידות במלאי״, ״150 אנשים כבר צופים במוצר הזה עכשיו!״.
אתם בטח חושבים לעצמכם, נו באמת, מי נופל בזה?
אבל האמת היא שכולנו. כולנו נפלנו בזה לפחות פעם אחת - ככה המוח שלנו עובד, אנחנו בני אדם.
זכרו, האלגוריתם לא יורה לכל הכיוונים. הוא יורה בדיוק עליכם, עם הנתונים שאתם סיפקתם לו.
איך לבנות שכפ״ץ דיגיטלי?
ברגע שאתם מבינים שהמודעות האלה לא צצות במקרה, אלא שהן חלק ממנגנון משומן שנועד לגרום לכם לקנות, אתם כבר צעד אחד קדימה. עכשיו הגיע הזמן לבנות לעצמכם שכפ”ץ דיגיטלי שיגן עליכם מפני המניפולציות החכמות של הפרסום הממוקד.
אתם צריכים לשאול את עצמכם 2 שאלות פשוטות:
- זה באמת דחוף? כשאתם רואים הצעה ״לזמן מוגבל״, עצרו רגע. אם באמת תרצו את המוצר בעוד יומיים, הוא כנראה שווה את זה. אם לא? כנראה שזו הייתה רכישה מהבטן.
- אתם באמת רוצים את זה? אם לא חשבתם על המוצר הזה לפני שהמודעה הופיעה, יש מצב שלא באמת הייתם צריכים אותו.
שאלתם? עניתם? עדיין נראה לכם שאתם זקוקים נואשות לאותו מוזר?
השלב הבא הוא פשוט לחכות.
חכו 36 שעות, טריק פשוט שעובד מצוין. \ אם ראיתם משהו שאתם ״ממש חייבים לקנות״, חכו יום, יומיים, אולי שלושה. \ רוב הסיכויים שלאחר המתנה - כבר לא תרגישו אותו הדבר.
כן, יש גם מידות לילדים
אנחנו לא שונים בהרבה מהילדים שלנו, כולנון בני אדם והמוח שלנו עובד בצורה זהה. עשו את אותו הדבר בדיוק עם הילדים שלכם.
שאלו אותם את 2 השאלות, במקרה והתשובה עדיין חיובית - חכו כמה ימים ובדקו שוב. אגב - אם הם לא לא בקשו את אותו המוצר שוב - אז קבלתם את התשובה.
אני אפילו הייתי מזכיר להם אחרי כמה שבועות, ומראה להם שהם בעצמם שכחו. כך הם יראו לבד שהרכישה לא הייתה באמת צורך, אלא רצון רגעי.
כשאתם יודעים איך המשחק עובד, אתם מפסיקים להיות הטרף – והופכים להיות אלה שבוחרים בעיניים פקוחות.
בנימה אישית
להיות מודעים, לא מפוחדים
אני יודע, קל מאוד ליפול למלכודת המחשבתית של ״נו, אז מה? ככה העולם עובד. אי אפשר לברוח מזה.״
וזה נכון, אנחנו חיים בג’ונגל דיגיטלי, והמערכות האלה לא הולכות להיעלם.
אבל זה לא אומר שאנחנו צריכים להיכנע להן.
אני לא אומר ״תפסיקו לקנות דברים מהאינטרנט״, אני גם לא אומר שצריך לחשוד בכל מודעה שקופצת. אני רק אומר שצריך לעצור רגע ולחשוב.
לא לפעול על אוטומט. לא לתת לאלגוריתם לשלוט בהחלטות שלנו.
אנחנו יכולים ללמד את עצמנו, וגם את הילדים שלנו, איך לזהות את הטריקים, איך לשאול את השאלות הנכונות, ואיך לבחור בעיניים פקוחות.
כי ברגע שאנחנו שולטים בהחלטות שלנו, ולא מישהו אחר, אנחנו לא רק חוסכים כסף.
אנחנו מקבלים שליטה אמיתית על החיים שלנו.
המון בהצלחה!

גיל חדד
בלוגר פיננסי
שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.
למידע נוסף עליי