
איך לענות על שאלות כלכליות קשות של ילדים

גיל חדד
בלוגר פיננסי
או לחשוף את הבעיות הכלכליות לעומק. באופן כללי, לא הייתי אומר מעבר למה שאני מבין שהבן או הבת שלי יודעים.
מה שכן, אם הנושאים האלה יעלו, או יותר נכון, כשהנושאים האלה יעלו - חשוב קודם כל לדעת כיצד להתמודד איתם. בנוסף אני מאמין שאפילו ניתן להפוך אותם לשיעור חשוב.
חשוב לי לציין שכל מה שאשתף במאמר זה מבוסס על דעותיי האישיות וניסיוני האישי בלבד. איני מטפל מוסמך או בעל תעודות מקצועיות בתחום, וכל מה שאציג כאן הוא מה שאני חושב ומאמין בו כהורה וכאדם שעוסק בחינוך פיננסי. אני מקווה שהגישה שלי תוכל לסייע להורים נוספים, אך כמובן שכל משפחה צריכה למצוא את הדרך הנכונה לה בהתאם לערכים והנסיבות שלה.
אז מה עושים כשהשאלות האלה עולות?
איך נותנים תשובות כנות בלי להפחיד את הילדים? איך הופכים את השיחה למעצימה ומועילה? הנה כמה נקודות חשובות:
כנות בגבולות המתאימים
כאשר ילד שואל שאלה כלכלית קשה, חשוב להיות כנים ובמקביל גם להתאים את רמת המידע לגיל הילד. זה לא הזמן לחשוף את כל הפרטים המדויקים על מצב החשבון, אך כן אפשר להסביר בצורה פשוטה ומובנת.
דוגמה:
"כן, כרגע יש לנו מינוס קטן בבנק. זה אומר שאנחנו צריכים להיות חכמים בהוצאות שלנו, אבל אנחנו עובדים על זה כדי לסדר את המצב."
כך, הילד מקבל תשובה כנה שמסבירה את המצב מבלי לגרום לו לדאגה מיותרת.
הימנעו מהעברת תחושת דאגה
ילדים רגישים להרגשות של ההורים שלהם.
אם אתם מגיבים בלחץ או בדאגה מוגזמת, זה עשוי להלחיץ גם אותם. לכן, גם אם המצב הכלכלי בבית מורכב, חשוב להישאר רגועים ולהסביר לילדים שהכול בשליטה ושאתם עושים צעדים לשיפור המצב.
דוגמה:
"המצב כרגע לא הכי טוב, אבל אנחנו יודעים איך לטפל בזה, וזה משהו זמני."
גישה כזו עוזרת לילדים להבין שאפשר להתגבר על קשיים כלכליים עם תכנון נכון והתנהלות אחראית.
הסבירו על תכנון כלכלי ומטרות
זוהי הזדמנות מצוינת להסביר לילדים על חשיבות תכנון כלכלי.
במקום רק להגיד "אין כסף", הסבירו להם איך אתם מתכננים את התקציב המשפחתי, ואילו צעדים אתם נוקטים כדי להחזיר את המצב למסלול. כך הם לומדים על כלים חשובים כמו ניהול תקציב, חיסכון ואחריות כלכלית.
דוגמה:
"אנחנו בודקים איך להוציא את הכסף שלנו בצורה חכמה יותר, וחוסכים כדי לצמצם את המינוס בבנק."
זה מאפשר לילדים להבין שתכנון וניהול נכון יכולים לעזור להתמודד עם כל מצב כלכלי.
ילדים יודעים כשהמצב לא טוב – אל תנסו להסתיר
חשוב להבין שילדים חכמים הרבה יותר ממה שנדמה לנו. גם אם לא אומרים להם באופן ישיר שמשהו לא בסדר, הם יכולים להרגיש את המתח בבית, במיוחד כשמדובר בקשיים כלכליים. לכן, לנסות להסתיר את המצב רק יגרום להם להיות מבולבלים יותר ולחוש חוסר ביטחון. במקום זאת, עדיף לנהל שיחה גלויה שתאפשר להם להבין בצורה פשוטה את המצב, ולהדגיש שאתם עובדים על פתרון.
דוגמה:
"אנחנו כרגע חווים קצת קשיים עם הכסף, וזה משהו שאנחנו מטפלים בו. אנחנו עושים את המיטב כדי לסדר את המצב, וזה ייקח זמן, אבל חשוב שתדע/י שזה משהו שאפשר לשפר."
ההבנה שההורים עובדים על המצב ולא מנסים להסתיר אותו תעניק לילדים תחושת ביטחון ותעזור להם להבין שהתמודדות עם אתגרים כלכליים היא חלק מהחיים.
הדגשת הגישה החיובית ויכולת ההתמודדות
בסופו של דבר, השאיפה היא להעצים את הילדים וללמד אותם שקשיים כלכליים הם חלק מהחיים שניתן להתגבר עליהם. התמקדות בתהליך הפתרון ובצעדים שאתם נוקטים כדי לשפר את המצב יכולה לתת להם תחושת שליטה וביטחון גם כשהמצב אינו מזהיר.
דוגמה:
"אנחנו עושים תוכניות כדי לצאת מהחובות ולחזור למצב יציב. זה ייקח קצת זמן, אבל אנחנו בטוחים שנצליח."
גישה כזו מלמדת את הילדים שאפשר להתמודד עם כל קושי בעזרת חשיבה חיובית ותכנון נכון.
החזרת הכדור למגרש של הילדים
חשוב לזכור שילדים קולטים את המצב הכלכלי בבית גם אם לא מדברים על זה בצורה גלויה.
אין באמת אפשרות להסתיר את המצב הכלכלי לאורך זמן, והם מרגישים את הלחץ והמתח שמגיעים עם הקשיים הכלכליים. במקום לנסות להסוות את האמת, אפשר להפוך את הילדים לשותפים בשיחה בצורה כנה ומעצימה.
כמובן, יש להתאים את רמת השיתוף לגיל ולבגרות של הילד. בגיל צעיר, כדאי להציג את המצב בצורה פשוטה ומובנת, מבלי להעמיס עליהם דאגות כבדות מדי. החזרת הכדור למגרש של הילדים מעניקה להם תחושת אחריות ושותפות, ויוצרת הזדמנות לשיחה פתוחה שבה הילדים מרגישים שיש להם קול.
התחושה שהם "באותה סירה" עם ההורים מחזקת את הביטחון שלהם ומאפשרת להם לפתח הבנה כלכלית ומודעות לעצמאות כלכלית בעתיד.
בנימה אישית
שאלות כלכליות קשות הן חלק מהחיים, אך הן גם הזדמנות לשיחה כנה ומעצימה עם הילדים.
אין טעם להסתיר את המציאות, כיוון שילדים יכולים להרגיש כשהמצב הכלכלי לא טוב. חשוב להתמקד בכנות, לשמור על גישה חיובית, ולהסביר לילדים איך אתם מתמודדים עם האתגרים הכלכליים. בכך, אתם לא רק עונים לשאלות שלהם, אלא גם מלמדים אותם שיעורים חשובים לחיים על כסף, תכנון, והתמודדות עם מצבי לחץ.
המאמר מציע גישה מעצימה שמדגישה כנות ושיחה פתוחה על כסף, תוך הענקת כלים לילדים להתמודד עם מצבים כלכליים בצורה בריאה ומחוזקת.
אני אפילו מאמין שעצם ההתמודדות עם אותן שאלות והתשובות שתענו, יגרמו לכם לחשוב ואולי אפילו ידחפו אתכם קצת קדימה - להשקעת מאמצים נוספים לשיפור המצב.
אני מאמין מאד כי ניתן לקחת את הנושא ה״שלילי״ הזה ולהפוך אותו לשיעור חיובי.
המון בהצלחה!

גיל חדד
בלוגר פיננסי
שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.
למידע נוסף עליי