
מעולם לא דיברו איתי על כסף

גיל חדד
בלוגר פיננסי
איתי מעולם לא דיברו על כסף בבית.
למזלי, כל חיי ידעתי לחסוך, אך לא הכרתי את עולם ההשקעות כלל. רק בגיל 30 נחשפתי לראשונה לתכנים פיננסיים, ומאז אני צורך אותם כבר שנים רבות.
התהליך הזה שינה את המיינדסט שלי, את הפעולות שלי ואת החשיבה הכלכלית שלי. היום, מאד חשוב לי להקנות את הכלים האלה לילדים שלי כבר בגיל צעיר.
התהליך שאני עובר, בין אם זה דרך למידה אישית או דרך חינוך ילדיי – יכול לעזור להורים נוספים, אשמח לשתף את הידע והניסיון שלי. זאת בדיוק הסיבה שהתחלתי לפרסם מאמרים בנושא חינוך פיננסי לילדים.
אני מאמין שמה שניתן ללמוד בשיחות על כסף יכול לשנות חיים. השאיפה שלי היא לעזור להורים להבין איך להנגיש את הידע הזה לילדיהם בצורה ברורה ומועילה.
איך להתחיל לדבר על כסף עם ילדים?
לפני שמתחילים - חשוב להבין שכסף הוא חלק בלתי נפרד מחיי היומיום שלנו.
הזדמנויות לשוחח על כסף נמצאות בכל מקום – מנסיעות לקניות ועד דמי כיס. השתמשו ברגעים הללו כדי להסביר לילדים מהו תקציב, איך מבצעים השוואת מחירים ומה משמעות ההוצאות וההכנסות.
חשוב להנגיש את המידע בצורה פשוטה ובטוחה, כך שהילדים יבינו איך כסף משפיע על חיי היום-יום שלהם.
ללמד את הילדים להרגיש בנוח לדבר על כסף
כדי לעודד שיחות פתוחות על כסף, צריכה להיות אווירה שבה הילדים מרגישים בנוח לשאול שאלות ולשתף את דאגותיהם.
כל שאלה על כסף היא לגיטימית ואין צורך להרגיש אי נוחות. עודדו את הילדים לדבר על מה שמטריד אותם או על מה שהם רוצים להבין טוב יותר. גישה זו תעזור להם לפתח ביטחון בניהול שיחות פיננסיות.
שימוש בחוויות אישיות כבסיס לשיחה
שתפו את הילדים בחוויות האישיות שלכם
כולל החלטות כלכליות - לא כולן, אלא את אלו שאתם מרגישים בנוח לשתף כמובן. טעויות ושיעורים שלמדתם על בשרכם, טובים ורעים. כמובן שיש לקחת בחשבון מה משתפים בהתאם לגיל הילד.
סיפור חוויותיכם יכול לשמש דוגמה חיה ומעוררת השראה עבור ילדכם. הסבירו להם איך התמודדתם עם אתגרים כלכליים ומה למדתם מהניסיון.
שיחה על חוויות אישיות יכולה לעזור לילדים להבין טוב יותר את חשיבות ההחלטות הכלכליות ולהתייחס למצבם בצורה יותר מציאותית.
בנימה אישית
שיחות על כסף הן חלק בלתי נפרד משגרת החיים ולא צריכות להיות חד פעמיות.
ככל שתשוחחו יותר על כסף עם הילדים, הם ירגישו יותר בנוח וביטחון עם הנושא. התחילו לשלב שיחות פיננסיות כחלק מהשגרה היומיומית כדי להעניק להם בסיס חזק לניהול כלכלי נכון בעתיד.
אני מדבר עם לא מעט אנשים.
אמנם, אין לי מחקר רשמי או סטטיסטיקות מדויקות, אבל אני יכול לשתף בתחושתיי האישיות. מהניסיון שלי, אנשים שמבינים ומדברים על כסף בקלות הם פעמים רבות הם אלה שמצליחים יותר כלכלית.
כמובן שניתן לטעון שמי שיש לו כסף לא נתקל בקשיים בשיחות על כסף – אך זה נראה לי כמו ביצה ותרנגול: האם הצלחה כלכלית מקלה על שיחות פתוחות, או שדווקא שיחה פתוחה על כסף תורמת להצלחה כלכלית?
זו שאלה שאין לה תשובה חד משמעית. מהניסיון שלי, השיח הפתוח משחק תפקיד מרכזי בהצלחה בתחום זה.
אחרי שקראתי את הספר "אבא עשיר אבא עני" בסוף השירות הצבאי שלי,
התחלתי לדבר בחופשיות על כסף ולשלב את הנושא בשיחות היומיומיות שלי. השיחות הפתוחות והלמידה המתמשכת עזרו לי לפתח חשיבה כלכלית בריאה וממוקדת. גם אם לקח לי כמעט עשור להיחשף לעולם ההשקעות, השיח הפתוח היה הגורם המרכזי לדחיפתי לשאוף ליותר ולהשתפר בתחום הכלכלי.
אני מאמין שבניית תרבות של שיחות פתוחות על כסף בבית, יכולה לשנות את הדרך שבה הילדים שלכם יתמודדו עם כסף בעתיד.
תנו להם את הכלים לדבר ולהבין את העולם הכלכלי בצורה רגילה ומזמינה, ותהיו שותפים לדרך זו. כך תוכלו לעזור להם לפתח ביטחון עצמי וניהול כלכלי נכון שילווה אותם לכל החיים.

גיל חדד
בלוגר פיננסי
שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.
למידע נוסף עליי