
משא ומתן

גיל חדד
בלוגר פיננסי
כמה פעמים יצא לכם לנהל משא ומתן מול הילדים שלכם?
לי מרגיש שאני והילדים לא באמת מדברים, אלה יותר נושאים ונותנים - (ככה אומרים ברבים? אקדמיה משהו?)
כמובן שמול אשתי הדברים ברורים הרבה יותר ואין ממש על מה לשאת ולתת. בכל מקרה, אני כבר הפכתי מתורגל. בנוסף כל מה שקשור לקניות וכסף - ישר הילדים נשלחים אלי - זהו תחום האחריות שלי בחינוך שלהם. כל השאר - שילכו לאמא שלהם, אני לא יודע באמת עם איזה בגדים מותר לישון ועם איזה לא הולכים לגן - כל אלה ורבים נוספים, לא בתחום השיפוט שלי. למזלי!
ניהול משא ומתן
בדיוק כמו עם בעל הבסטה בשוק, סוכן הפנסיה וטרוריסטים.
משא ומתן - לא משנה מול מי הוא אומנות
אגב, ניהול משא ומתן עם ילדים דומה מאוד למשא ומתן מול ארגון טרור - ברוב המוחלט של המקרים מדובר ב״משחק סכום אפס״ (יש רק מנצח או מפסיד אחד) וצד אחד מוכן כמעט תמיד ללכת ״על כל הקופה״ 😉.
פה אני כבר מרגיש שאנחנו ממש יוצאים מהעולם החינוך פיננסי לעולם ההורות, אבל כן, אין מה לעשות, הכל זה חלק מחינוך.
האם ניתן להימנע ממשא ומתן עם ילדים?
כמעט ולא.
עם הילדים שלי עובד עם דמי כיס, יש לנו הסכם. לכאורה, הכל על השולחן, החוקים ברורים, יותר מזה, הילד קיבל את התנאים - הוא חתם פיזית על חוזה. עדיין, בדיוק כמונו, ילדים רוצים יותר! כל הזמן הגבולות נמתחים.
ברגע שיש שקיפות והחוקים ידועים, בחלק גדול מהמקרים, לא יהיה ויכוח.
אני אוהב להראות לעלמה את ההסכם שהיא חתמה עליו - זה מצולם לי בטלפון 🙂.
איך כדאי לנהל משא ומתן מול ילדים?
ישנם 2 יסודות עיקרים:
- שקיפות
- רצינות
שקיפות
המשא ומתן צריך להתנהל בשקיפות מלאה - לפי רמת הילד כמובן.
בניגוד למשא ומתן עם כל נותן שירות, כל אחד שומר את הקלפים קרוב לחזה ולפעמים מספר חצאי אמיתות - תחשבו רק על התנהלות קניית רכב יד שניה. מול הילדים שלכם תהיו הכי אמיתיים. שם אתם כבר לא תראו את אותו האדם אחרי העסקה, מול הילדים זה אחרת לגמרי.
הילדים פשוט נמצאים.
לא משנה באיזה דרך לחינוך פיננסי אתם בוחרים, חשוב מאוד שהיא תהיה שקופה! יותר מזה חשוב שתהיה דרך! מוזמנים לקרוא את המאמר שכתבתי בנושא: אתה עושה לי בלאגן: כך תדעו אם יש לכם אסטרטגיית חינוך פיננסית.
במקרה בו הרצון ממש חזק ואתם מתנהלים בשקיפות מלאה, אתם ההורים מגיעים לאותו משא ומתן עם יתרון. כאשר הכל מעורפל, וכל החלטה היא סוג של ״שליפה מהמותן״ - זה ישחק לרעתכם, כי בעולם ללא חוקים, הכל אפשרי.
נניח והבת שלכם רוצה צעצוע ממש יקר - להגיד לה "זה יקר" בתור טיעון - זה קצת קשה, מה זה יקר? אין הכוונה עכשיו להראות לה תלושי שכר, דוח 106 ולעבור על הוצאות אשראי. כל ילד לפי רמתו, אני אוהב להשתמש ב״מבחן הזמן״ מוזמנים לקרוא. בקצרה - להראות כמה זה יעלה לילד בזמן שלו. ככה אתם לא חושפים מצידכם דבר והילד מבין את המחיר.
מה הקשר בין זה לשקיפות? זאת שקיפות - אתם שיקפתם לו מחיר בצורה מסוימת.
צורה נוספת של שקיפות היא להגיד מה אתם באמת חושבים על דבר מסויים - נניח קניה של בגד שהוא ממש לא צנוע או בילוי מסויים שממש לא מתאים לכם. רק להגיד את זה - זה לא באמת מספיק - תסבירו איך זה גורם לכם להרגיש.
אני זוכר שלפני כמה זמן הסברנו לבת הגדולה שלי שיש מקומות שהם ממש הומי אדם שאנחנו קצת מפחדים ללכת אליהם כי ילדים יכולים ללכת שם לאיבוד בקלות - ככה, דוגרי. בלי משחקים ותירוצים כאלה ואחרים - היא הבינה. כמובן שגם אמרנו לה שהיא תהיה קצת יותר גדולה - אנחנו נרגיש עם זה כבר יותר בנוח - שקיפות.
רצינות
על מנת ״לנצח״ את המשא ומתן, הילד חייב להרגיש שלוקחים אותו ברצינות!
רק ככה הוא באמת יהיה מוכן להקשיב, להבין ואולי אפילו לקבל. גם אם לא ב100%, בטוח שיותר קשה לשאת את המחשבה שלא באמת מקשיבים לו, או שעונים לו תשובות ״סתומות״ - ללא הסבר מקובל על הדעת.
אם אתם תהיו רציניים - ברוב המקרים גם הילד יתנהג ברצינות.
אם הבן או הבת שלכם ירגישו שבאמת מתייחסים למה שהם אומרים, מקשיבים להם ועונים להם תשובות עם הסברים (כל ילד לפי רמתו כמובן) הם כבר קיבלו כל כך הרבה - כן, אני מדבר על תשומת לב אמיתית - מכאן יהיה מקום אמיתי לעשות פשרה כזאת או אחרת.
אסטרטגיית הניצחונות הקטנים
אם יש משהו שאני ממש אוהב, זה לתת לעלמה ולביא (הילדים שלי) ״לנצח בגדול״ בדברים קטנים שלא ממש חשובים לי.
נניח, עוד סיבוב כל אחד מול המחשב, או לאכול אחת לכמה שבועות כריות עם חלב - גם אם זה לא יום שבת. מה הרעיון? אני אוגר את אותם הניצחונות כמו ״נקודות זיכוי״ ואז אחת לכמה זמן בניהול משא ומתן על משהו אחד גדול - אני מזכיר להם את אותם הניצחונות הקודמים שלהם.
ככה אני מראה להם שגם אני מתפשר לפעמים. כמובן שלפני שהם ״מנצחים בגדול״ אני נותן לעבוד על זה קצת - ככה הם גם זוכרים את זה טוב יותר, בסוף אני ״נשבר״. ככה יש לי טיעון חזק למקרה שבו אני לא מוכן להתפשר.
הרעיון הוא להראות להם שזה כביש דו סטרי - לפעמים יותר לכיוון שלהם ולפעמים לכיוון שלכם ההורים. פשוט לדעת ״לבחור מלחמות״ בדיוק כמו בנישואין - פעם אני מפסיד ופעם אשתי מנצחת 😉.
מסקנות אישיות
ישנם דרכים רבות לנהל משא ומתן. אנחנו צריכים לזכור שבניגוד לסוכן הפנסיה או הירקן בשוק - אתם חיים עם הילדים שלכם. ״ניצחון מוחץ״ מול אדם שחי איתך - לא משנה בן כמה הוא - הוא דבר מהדהד לזמן רב, והתחושה הלא נעימה תצוף שוב ושוב.
בגלל זה אני מדבר על ״משא ומתן״, בסוף יש פשרה של צד אחד או של שני הצדדים - אבל, מה שחשוב, יש הסכמה. גם אם לא הכי מרוצים ממנה.
אל תנצחו את הילדים שלכם, אפילו לא בשחמט (לפחות לא כל הזמן). תלמדו לבחור את המלחמות שלכם.

גיל חדד
בלוגר פיננסי
שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.
למידע נוסף עליי