
בונוסים

גיל חדד
בלוגר פיננסי
מי לא אוהב לקבל בונוס?
אחת הדרכים הטובות ביותר להניע אנשים היא באמצעות כסף. פשוט מאוד, אם אני רוצה שמישהו יעשה משהו בשבילי כנראה שאני צריך לשלם לו, נכון?
בעבודה, אם רוצים להגיד לכם תודה, אז יכול להיות שתקבלו העלאה בשכר או שתקבלו סכום חד פעמי (בונוס). למה? כי רוצים לעודד אתכם להמשיך לעשות מה שאתם עושים.
כמובן שזה יכול לעבוד גם עם ילדים. כמה פעמיים יצא לכם לבקש מאחד הילדים שלכם משהו ״אקסטרה״ ואמרתם לו שהוא יקבל על זה כמה שקלים?
אפשר להשתמש בכלי הבונוסים גם בשביל לעודד להתנהלות פננסית נכונה. אני אוהב את הרעיון הזה מאוד, ממש לעשות ריבית דריבית על הכסף. להביא לילד עוד כסף כדי שהוא יתנהל נכון יותר עם כסף. ממש השקעה!
את השיעור הזה למדתי מחבר טוב, שקורא את מה שאני מפרסם ומספר לי על השיטות בהן הוא משתמש לחינוך פיננסי - תודה רבה לך אלעד!
שיעור בונוס 🙂
אחד הכלים החשובים ביותר להתנהלות פיננסית נכונה הוא מעקב אחרי הכסף שלנו.
מה נכנס, מה יצא, כמה ולמה. היום זה דיי פשוט, ניתן להכנס לפרופיל האישי שלנו בחברה שמנהלת לנו כסף, בנקים, אשראי, ביטוח. ישנן אפילו אפליקציות המאגדות את המידע הזה.
אני באופן אישי לא מכיר הרבה אנשים שבאמת עוקבים אחרי הכסף שלהם, הכל ״זורם״. לחלק גדול מהם יש ממש סלידה לפתוח את האפליקציה של הבנק ולעבור על הוצאות האשראי שלהם.
אז מה הקשר בין מעקב אחר ההוצאות וההכנסות לבונוסים?
אלעד, החבר שלי, עלה על שיטה! הוא אמר לבנות שלו שאם הן יראו לו רשימה מפורטת של ההכנסות וההוצאות שלהם, כל פעם לפני שהן מקבלות דמי כיס - הוא ייתן להן עוד 20% אחוז מדמי הכיס באותו הזמן.
ככה, הן פשוט מנהלות מעקב - כי זה משתלם להן באותם דמי כיס. עם הזמן ההרגל הזה יתפס אצלם, ואז כשיגיע היום שהן כבר לא מקבלות דמי כיס יותר - הן כבר יהיו רגילות לנהל את ההכנסות וההוצאות שלהן. אז, זה באמת ישתלם להן - לכל החיים! ריבית דריבית זוכרים?
שמתם לב שעברתי מהמילה ״מעקב״ ל״ניהול״? זה משמעותי. בהתחלה אנחנו רק ״עוקבים״. עם הזמן, המודעות עולה ועולה - רק מהתבוננות, בסוף המעקב יהפוך לניהול. נבדוק כמה חסכנו, איך אפשר להשתפר, מה היה מיותר ואולי אפילו איך להכניס יותר.
מלך הגזרים - הבונוס
מה כל כך מיוחד בבונוס? הוא לא מחייב!
אירוע חד פעמים, נותן אפקט יחסית גדול. אגב, האפקט של הבונוס עובד בצורה כפולה. מצד אחד הוא ״מגדר״ את נותן הבונוס - נתינה חד פעמית ללא התחייבות להמשך. מצד שני, מקבל הבונוס יודע שזה חד פעמי, ואם הוא יהיה מעוניין בבונוס נוסף - שאף אחד לא באמת חייב לתת לו, הוא יתאמץ יותר.
ההבדל בין בונוס להעלאה
תחשבו על עצמכם רגע בעבודה, נניח ועכשיו המעסיק שלכם קורא לכם למשרד, אומר לכם שהוא ממש מרוצה והוא נותן לכם בונוס בגובה של 25% אחוז מהשכר.
איך תרגישו? בכמה תשתפר התפוקה שלכם באופן כללי?
עכשיו נניח ובמקום בונוס של 20 אחוז אתם מקבלים העלאה של 2.5% אחוז. מה ישפיע על התפוקה שלכם יותר? כנראה הבונוס. למרות שאם תעשו חשבון, העלאה של 2.5% אחוז בשנה תתן לכם סכום יותר גדול.
יותר מזה, העלאה של 2.5%, ככל הנראה, אפילו דיי תעליב אתכם.
חוץ מזה, ברגע שקבלתם את אותה העלאה, היא שלכם. המשמעות היא שאתם כבר לא ״חייבים״ לתת את מירב התפוקה.
בסיפור שלנו אתם ה״מעסיקים״ אתם אלה שרוצים להפיק מהילדים שלכם את המיטב. פה אתם צריכים לחשוב כמו בוס, כמו חברה. מה הכלים הכי אפקטיבים וזולים, על מנת לקבל את התוצאה הרצויה?
תהיו בוסים - תעודדו עם בונוסים.
כיצד להתנהל נכון עם בונוסים?
אני חושב על 2 דרכים עיקריות להתנהלות נכונה עם בונוסים.
ידוע וקבוע
בדיוק כמו הסיפור עם החבר שלי, הבנות שלו ידעו בדיוק כמה הן יקבלו ומתי בהנחה שהם קיימו תנאים מסויימים.
שימוש בשיטה זאת היא בשביל לבנות הרגל חדש מאפס.
הפתעה גמורה
מתי כדאי לנו ככה לפרגן פשוט משום מקום? בלי תנאים ובלי סכום ידוע מראש?
אגב, בונוס מסוג זה יוצר את האפקט הטוב ביותר - לדעתי.
כאשר אנחנו רואים את אחד הילדים עושה פעולה שלא היינו מצפים שהוא יעשה. לדוגמא: הוא פשוט יספר לכם שהוא רצה לקנות משהו, הוא בדק טיפה והבין שזה ממש לא כדאי לו. או שהוא מראה לכם מחקר שלם שהוא עשה על מנת למצוא את מחיר הטוב ביותר - ורואים שהוא התאמץ.
לכאורה, אנחנו רואים שהוא בכיוון הנכון, למה ״לשלם״ עוד?
תחשבו מה עכשיו זה יעשה לילד? איזה פידבק?! הוא אפילו לא ציפה לזה. עכשיו, זה רק יעודד אותו להמשיך עם אותה התנהגות שהוא גם ככה התחיל איתה.
יש לקחת בחשבון שצריך להסביר לו שאתם מאוד גאים בו - ומדובר במשהו חד פעמי. חשוב מאוד תמיד לעשות תיאום ציפיות ולעבוד עם שקיפות.
נקודה חשובה נוספת - תעשו את הבונוס גדול ומשמעותי.
כמה זה גדול? נניח אם אתם דוגלים בשיטת דמי כיס אז אני חושב שדמי כיס של 2 תקופות יעשו את העבודה. לצורך העניין, הבת שלי מקבלת בכל שבוע 10 שקלים, אז אם אני אראה פעולה כזאת או אחרת שאני ממש ארצה שהיא תשמר, אני אתן לה 20 שקלים. אם מדובר בילד שמקבל בחודש 200 ש״ח, 100 יעשו את העבודה.
הנוסחה שיש לי בראש היא דמי כיס של שבועיים. אז אם אתם נותנים דמי כיס פעם בחודש - אז חצי מזה.
כמובן שאם אתם לא עובדים עם דמי כיס - אתם תמיד יכולים לחשב כמה בערך הילדים מקבלים בחודש (בממוצע) ולעשות חצי מזה.
למה בונוסים עובדים כל כך טוב?
יש סיבה פסיכולוגית לכוח של בונסים.
הבונוס מגיע כאן ועכשיו, ולפעמים גם בהפתעה. מה שקורה אצלנו במוח זה שאנחנו מקשרים את ההנאה שקבלנו מהבונוס לפעולה, או רצף פעולות בתקופה. כך פעם הבאה שנעשה את אותה הפעולה, היא תהיה מחוברת לנו עם הרגשה חיובית!
נקודות חשובות
- במקרה של החבר שלי, הוא השתמש בבונוסים על מנת לעודד את הבנות שלו לעשות מעקב. אבל ישנם עוד מגוון רחב של ״התנהגויות רצוייות״ שהיינו רוצים לעודד. לדוגמה: לחסוך ולהשקיע. במאמר 9 טיפים שיעזרו לכם לעודד את הילדים שלכם להתחיל לחסוך: מדריך להורים (אתם כמובן מוזמנים לקרוא את כולו) יש את סעיף 3: שיטת הגזר (בלי המקל). שם יש ממש הדרכה על שימוש בבונוס. אמנם בפועל לא תמצאו שם את המילה ״בונוס״ אבל זה בדיוק מה שזה.
- שימוש בבונסים יכולים לעזור לכם בכל תחום עם הילדים כמובן. נניח וראיתם את אחד הילדים מתייחס בצורה מדהימה לאחד האחים שלו - משהו שלא הייתם מצפים לו. תפרגנו לו עם איזה בונוס! תחזקו את ההרגל.

גיל חדד
בלוגר פיננסי
שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.
למידע נוסף עליי