האתר הזה נמצא בשלבי פיתוח, ואנחנו עובדים על שיפורו. נשמח לשמוע את דעתך! אם נתקלת בבעיה או יש לך הצעה לשיפור, אנא שלח לנו מייל לכתובת: gilhadad.breakingthecycle@gmail.com

אני משקיע חובב. האמור כאן אינו מהווה ייעוץ מקצועי או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל המסתמך על תכני המאמר מבלי להיוועץ בבעל הרישיון המתאים עושה זאת על אחריותו בלבד.

השיעור הראשון בחינוך פיננסי לילדים

השיעור הראשון בחינוך פיננסי לילדים

גיל חדד

גיל חדד

בלוגר פיננסי

7.06 דקות קריאה
פורסם: 2024-01-21

חינוך פיננסי לילדים הוא נושא רחב מאוד, עצום. תחשבו על כל הדברים שאפשר לעשות:

  • לדבר עם ילדים על החשיבות של חיסכון
  • לנהל הכנסות והוצאות
  • ללמד איך עובדת ריבית דריבית
  • לחקור כלי השקעה שונים
  • להדריך איך עושים ניהול סיכונים
  • לעבור על דוחות ״תוכנית חיסכון לכל ילד״
  • להנגיש את ההבדל בין הלוואה למינוף
  • להדגיש את הכוח שיש לריבית
  • להסביר איך עובד עולם הכסף

נניח שעשיתם הכל בהצלחה, הילד יודע לחשב כדאיות של השקעה, ניהול סיכונים, חשיבות החיסכון, הבדל בין הלוואה למינוף, לחקור כלי השקעה שונים ומשונים, אולי אפילו יש לו חשבון מסחר - אתם עשיתם הכל. הילד גאון פיננסי! האם עכשיו בוודאות אנחנו יכולים להיות רגועים? האם כל הידע הזה יבטיח את העתיד שלו? לצערי, לא בהכרח. זה נכון שיש לילד יתרון ענק! השאלה היא, מה עושים עם הידע הזה?

קצת אחרי ש״פתחו את השמיים״ (זוכרים את הקורונה?) כתבת ערוץ 13 טיילה בנתב״ג ושאלה אנשים לאן הם טסים ואיך הם מממנים את הטיסה. מה נראה לכם הייתה התשובה של כמעט כל מי שנשאל שם? כמעט כולם ענו דיי בגיחוך- "על חשבון הבנק." בקיצור , לקחו הלוואה. עכשיו אני בטוח שכל אחד ואחת מהם יודע שלקחת הלוואה כדי לממן צריכה זה רעיון רע! אז את הידע יש להם, חמור מזה - הם יודעים שמה שהם עושים הוא לא ״ממש״ אחראי ובכל זאת נתב״ג מלא. בקיצור, הידע לא עזר להם להתנהל באופן אחראי ובוגר.

עמוק עמוק כולנו יודעים שהלוואה זה רע, חיסכון זה טוב ומי שיש לו כסף להשקעות - הרי זה משובח. בפועל אנחנו חיים את היום יום שלנו ומתנהלים כמו שתמיד התנהלנו - לא משנה מה אנחנו יודעים.

אז איך מתקדמים מפה?

איך אנחנו יכולים לשפר את הסיכויים של הבן או הבת שלנו ליישם את כל הידע הפיננסי שלהם? איזה כלי צריך להיות בארגז הכלים שלהם שיעזור להם להתנהל נכון?

למזלנו, את השאלה הזאת, שאלו עוד רבים לפנינו. חוקרים חקרו ומצאו תכונה אחת, תכונה אחת ייחודית שסטטיסטית קיימת לשליש מכל הנבדקים בכמה מחקרים שונים. תכונה אחת המעידה על סיכויי הצלחה מצויינים להשיג הישגים מרשימים בתחומים רבים - ביניהם גם התחום הפיננסי!

הכל התחיל ממרשמלו

דמיינו לעצמכם ילד בן שלוש יושב בחדרון קטן, ללא משחקים, ללא טלויזיה, רק שולחן וכיסא. על השולחן מונחת צלחת עם מרשמלו אחד. הילד מביט במרשמלו, מסתכל לצדדים, מסתכל שוב על המרשמלו, לאט לאט הוא מתחיל לגלגל את המרשמלו בידיו. לרגע אחד הילד אפילו מלקק את המרשמלו - ממש ממש בקצה. הילד קם מהכיסא ומתחיל להסתובב בחדר המשעמם ואחרי כמה שניות הוא חוזר ומתיישב שוב מול המרשמלו. יש סיבה שהילד לא אוכל את המרשמלו, איש לא אסר עליו. הילד בכל זאת מתאפק, הובטח לו שאם יצליח במשך כמה דקות לא לאכול את המרשמלו הוא יקבל מרשמלו נוסף. אותו ילד כלל לא מתאר לעצמו את המשמעות של אותו המבחן - כולה מרשמלו, לא?

את ניסוי המרשמלו הראשון ערך חוקר בשם וולטר מישל באוניברסיטת סטנפורד. הוא בדק את יכולת דחיית הסיפוקים של ילדים. לאורך השנים חוקרים רבים בצעו את הניסוי ובדקו מה קרה עם אותם ילדים לאורך השנים. המחקרים גילו הילדים שעמדו במבחן היו בעלי אחוזי הסתברות גבוהים יותר להיות אנשים מוצלחים בתחומים רבים - ביניהם גם פיננסים. כמובן, ישנם עוד מחקרים רבים הקושרים הצלחה בכלל והצלחה פיננסית בפרט לגורמים נוספים:

  • מעמד חברתי
  • יכולת כלכלית
  • השכלה של ההורים וכו'

כל אלה הם מרכיבים חשובים, אבל עדיין ,היכולת שיש לילד בעניין דחיית סיפוקים חשובה מאוד! אני באמת מאמין שהיא הבסיס להצלחה.

איך דחיית סיפוקים קשורה לחינוך פיננסי?

המוח שלנו לא שונה בהרבה מהמוח של שאר בעלי החיים. אנחנו נימנע כמה שאפשר מכאב, ונרדוף אחרי העונג. כמו כל יצור חי, המטרה שלנו היא לשרוד ולהתרבות. אבל זה לא הכל. יש לנו, בני האדם בעולם המודרני, בעיה. אנחנו הזן היחיד בעולם שלא יכול פשוט לחיות את הרגע. אנחנו הזן היחיד שלא חושב רק על איך הוא שורד את השעה הבאה או את היום הנוכחי, אנחנו חושבים במונחים של עתיד, לא מחר, לא עוד חודש, אלה מה יהיה איתנו בעוד 30 שנה, מה יהיה עם הילדים שלנו אחרי הצבא, מה נעשה בפנסיה. הבעיה היא שהמוח שלנו עובד כמו המוח של שאר בעלי החיים, המוח שלנו ״מתגמל״ אותנו על הנאות רגעיות שקורות עכשיו - עוד חתיכת עוגה, הלוואה לרכישת רכב חדש.

נניח שקבלתם בונוס מהעבודה - חמשת אלפים ש״ח. איפה תרגישו יותר טוב? אם תקחו את כל הסכום ותשקיעו אותו בקופת גמל להשקעה, או אם תחליפו את האייפון הישן שלכם (בן שנה וחצי) באייפון חדש?

מה נראה לכם שהמוח שלכם ידחף אתכם לעשות? אנחנו לא מתוכנתים לקבל תגמול על החלטות לעתיד - המוח שלנו מכיר כאן ועכשיו! כולם יודעים שכדאי להם להשקיע למען העתיד שלהם, הבעיה היא שאותה השקעה תמיד תגיע על חשבון ההווה, מה קורה בפועל? כמה פעמים קיבלתם החלטה לעשות משהו עכשיו לטובת הנאה רגעית, וידעתם שתשלמו עליה ביוקר בעתיד? יש כאן באמת מגבלה אמיתית מובנית בתוך המוח שלנו שעדיין ״לא הבין״ את העולם המודרני בו אנחנו חיים. על זה חייבים לעבוד!

״דחיית סיפוקים״, אני יודע כמה צמד המילים האלה יכול להיות קצת ״לא נוח״ אבל חשוב לציין - אנחנו לא מדברים עכשיו עליכם, ההורים. הרי כולנו ברמה כזאת או אחרת לא מצליחים לדחות סיפוקים, אם דחיית סיפוקים הייתה פעולה קלה, כולנו היינו עם קוביות בבטן, מתעוררים מוקדם בבוקר ואמזון ככל הנראה הייתה ממשיכה למכור רק ספרים. אנחנו מדברים על הילדים, הם נמצאים עכשיו בשלב של בניית ההרגלים שלהם. מה שיפה בלימוד של דחיית סיפוקים זה שכבר אפשר להתחיל אותו מגיל ממש ממש צעיר.

איך עובדים עם הילדים על דחיית סיפוקים?

הילדים שלי, שניהם, נכשלו כישלון חרוץ במבחן המרשמלו. הבת הגדולה אמרה לי שהיא מעדיפה מרשמלו אחד עכשיו ולא שניים בעוד 5 דקות - הניסוי נגמר עוד לפני שהוא התחיל - היא הייתה אז בת 3. הבן הקטן פשוט לקח את המרשמלו אחרי שניה. אני לא אשקר, חשבתי שאני הולך לקבל התקף לב, אחרי כמה דקות הבנתי שצריך להתחיל ולעבוד! מאז אני עובד עם שניהם ויש התקדמות. אני אפרט מספר שיטות שעזרו לי, אבל מי שבאמת מעוניין להתחיל - יש לא מעט תוכן מעולה וחינמי באינטרנט.

פידבק חיובי לפני

כאשר ילד מבקש משהו, אחרי ה״לא״ או ה״אחר כך״ יכול מאוד להיות שהבקשה תהפוך ברגע לדרישה מלווה בבכי מחריש אוזנים. אני שמתי לב שאם לפני שאני עונה אני אומר לבת שלי כמה שאני גאה בה ואיזו ילדה בוגרת היא ומביא לה דוגמא על משהו שהיא עשתה אתמול או לפני חודשים (זה לא באמת משנה ממתי - העיקר שהיא זוכרת) הסיכוי להסלמה יורד דרמטית! מובן שלא כל פעם, אבל השיפור שאני ראיתי היה דרסטי!

ללמוד להעביר את הזמן

בניגוד למבחן המרשמלו שהיה בחדר משעמם ולמעשה הכריח את הילדים להתרכז רק במרשמלו - המציאות היא קצת שונה. בדרך כלל בבוקר, כשאשתי ואני מתארגנים לעבודה והילדים מגיעים עם כל הדרישות שלהם, אנחנו מוצאים להם פתרונות, או לפחות עוזרים להם לחשוב על דרכים להעביר את הזמן.

שמות לרגשות

בזמן שהילד בוכה כי הוא רוצה משהו,רצויל תמלל לו מה שהוא מרגיש ושזה בסדר שהוא מרגיש ככה. משהו בסגנון של: ״אתה כועס כי אתה לא מקבל עוגיה, אני מבין, זה באמת לא כיף, אבל עכשיו אנחנו צריכים לאכול ארוחת ערב ואם תאכל את העוגיה עכשיו לא תצליח לסיים.

מסקנות

דחיית סיפוקים היא סוג של ״כוח על״. כמה פעמים קורה שאנחנו ממש רוצים להשיג משהו, אנחנו יודעים מה אנחנו צריכים לעשות ובכל זאת לא מצליחים. בין אם זה לצאת מהמינוס, לחסוך לחופשה או לפתוח את אותה קופת גמל להשקעה. כמה פעמים אמרתם לעצמכם שזהו, צריך להפסיק לאכול בחוץ ולהתחיל לבשל בריא בבית - כמה זמן זה באמת החזיק? אנחנו ההורים כבר חיים את החיים שלנו כמה עשרות שנים, לעבוד על השריר הזה זה אמנם חשוב, אבל העבודה היא קשה וארוכה. אנחנו צריכים לשנות את איך שהמוח שלנו רגיל לחשוב כבר עשרות שנים. אצל הילדים זה הרבה יותר קל, כמה שנים הם כבר לא דוחים סיפוקים? חוץ מזה שהמוח שלהם עדיין מתפתח וסופג את הסביבה.

אם אתם פחות מרוצים מאיך שהחיים שלכם מתנהלים היום - זה בדיוק הזמן לדאוג שהילדים שלכם לא יעברו חוויות דומות כשהם יהיו גדולים. דחיית סיפוקים זה שריר, אפשר לעבוד עליו. נכון, אצל חלק זה בא בקלות והשאר צריכים טיפה יותר להשקיע. בסופו של דבר, מדובר בשריר - תעבדו עליו הוא יגדל, לא תעבדו? הוא יעלם. זה נכון בכל גיל, בכל שריר.

גם פה עובד אפקט הריבית דריבית! יכולת דחיית סיפוקים קטנים יקדמו אתכם לדחיית סיפוקים גדולים יותר. אז כמו בהשקעות, אף פעם לא מאוחר מדי להתחיל, אבל עדיף להתחיל כמה שיותר מוקדם!

גיל חדד

גיל חדד

בלוגר פיננסי

שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.

למידע נוסף עליי

איך לדעת לדבר עם הילדים על כסף

בסדנה חינמית להורים תקבלו כלים מעשיים שיעזרו לכם ללמד את הילדים איך להתנהל עם כסף נכון מגיל צעיר. נתחיל בשיחה קצרה ונבדוק יחד איך תוכלו להפוך חינוך פיננסי לחלק מהיומיום

התחילו לקרוא ולהכיר את הגישה שלי
גיל חדד

לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות - אז איך תוודאו שלילדים שלכם יהיה עתיד פיננסי חכם יותר?

הורים רבים לא קיבלו חינוך פיננסי בילדות - וזה לא מפתיע שהם מתקשים ללמד את הילדים שלהם איך להתנהל נכון עם כסף. בלי הכלים הנכונים, קל להעביר הלאה את אותן טעויות שעשינו בעצמנו. אבל זה לא חייב להיות ככה. הגיע הזמן לשבור את המעגל, להעניק לילדים חינוך פיננסי נכון - ולתת להם את הכלים להצלחה בעתיד.

1

אתם לא בטוחים מתי ואיך להתחיל לדבר עם הילדים על כסף

אתם יודעים שחינוך פיננסי לילדים זה חשוב, אבל מתי ואיך מתחילים? האם זה בדמי כיס? איך מסבירים להם מה זה חיסכון? ומה עושים כשהם רוצים לקנות כל שטות שהם רואים? בלי תכנית ברורה, הכל מרגיש מבולגן ואתם לא בטוחים איך לגשת לנושא.

2

אתם בעצמכם לא בטוחים אם אתם מתנהלים כלכלית נכון

אם אף אחד לא לימד אתכם איך להתנהל עם כסף, איך תדעו שאתם מעבירים את הידע הנכון לילדים שלכם? אתם אולי מנסים ללמד אותם לחסוך, אבל מרגישים שהם קולטים את ההרגלים הכלכליים שלכם – לטוב ולרע.

3

הילדים שלכם חושבים שכסף גדל על עצים

הם מבקשים דברים בלי לחשוב פעמיים, לא מבינים למה אי אפשר לקנות הכל עכשיו ומתקשים לדחות סיפוקים. מבחינתם, הכסף פשוט קיים – הם לא רואים את הקשר בין עבודה, הכנסה והוצאות. אתם מרגישים שהצרכנות שלהם מונעת מהשפעה חיצונית – פרסומות, חברים, טרנדים – ואין להם כלים להבין שכסף הוא משאב מוגבל שצריך לדעת איך לנהל.

ארגז כלים לחינוך פיננסי

אם לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות, זה לא אומר שגם הילדים שלכם צריכים לגדול בלי הבנה כלכלית. אני מאמין שחינוך פיננסי מתחיל מההורים - וכשאתם רוכשים את הכלים הנכונים, אתם יכולים להעביר אותם הלאה לילדים שלכם, בצורה פשוטה, מעשית ומותאמת לחיים האמיתיים.

בסדנה תקבלו כלים מעשיים, גישה מובנית וקלה ליישום, ותלמדו איך להפוך את נושא הכסף לחלק טבעי מהשיח המשפחתי. נעסוק בנושאים כמו דמי כיס, חיסכון, צרכנות נבונה ודחיית סיפוקים - כדי שתוכלו להעניק לילדים שלכם הבנה פיננסית בריאה שתשמש אותם לכל החיים.

הורים מדברים על כסף עם הילד שלהם

למה לבחור בנו? לתת לילדים שלכם יתרון לכל החיים

קל

גישה מעשית ופשוטה ליישום

אנחנו יודעים שאתם עסוקים, ולכן יצרנו סדנה שממוקדת בכלים יומיומיים שתוכלו ליישם בבית מיד. לא צריך ידע מוקדם בכלכלה – רק רצון להעניק לילדים הבנה פיננסית נכונה שתחסוך להם טעויות בעתיד.

ילדים

פתרון שמתאים לכל גיל ולכל משפחה

בין אם הילדים שלכם בני 5 או 15, הסדנה מספקת כלים שמתאימים לכל שלב בהתפתחות שלהם. תלמדו איך לדבר עם ילדים על כסף בגיל הרך, ואיך ללוות אותם כשהם מתחילים להתנסות בהתנהלות פיננסית עצמאית.

מעניין

חינוך פיננסי חווייתי ומעורר סקרנות

אנחנו לא מאמינים בהרצאות תאורטיות – אלא בלמידה דרך חוויות. בסדנה שלנו תלמדו איך להפוך את החינוך הפיננסי לחלק טבעי מהשיח בבית, דרך משחקים, סיפורים, ודוגמאות מעשיות שידברו לילדים שלכם בשפה שלהם.

כך תהפכו חינוך פיננסי לחלק מהיומיום שלכם

1

הבנה ובניית יסודות - למה חינוך פיננסי כל כך חשוב?

בשלב הראשון נכיר את עקרונות החינוך הפיננסי, נבין למה ילדים צריכים ללמוד על כסף מגיל צעיר, ואיך אנחנו כהורים יכולים להיות דוגמה אישית טובה להתנהלות כלכלית נכונה.

2

כלים מעשיים - איך ללמד ילדים להתנהל עם כסף?

נקבל כלים פרקטיים ופשוטים להטמעת חינוך פיננסי בבית: איך לדבר עם ילדים על כסף, איך לתת דמי כיס בצורה חכמה, איך ללמד חיסכון ודחיית סיפוקים, ואיך להפוך את כל זה לחלק טבעי מהשיח היומיומי.

3

תרגול והתאמה לגיל הילד - איך הופכים את זה לחוויה?

נלמד איך להתאים את המסרים הפיננסיים לפי גיל הילד, נשתמש במשחקים ובפעילויות חווייתיות שיגרמו לילדים ללמוד מתוך עניין והנאה, ונגלה איך לשלב חינוך פיננסי בכל סיטואציה משפחתית.

4

יישום ביום-יום - איך הופכים ידע לפעולה?

כדי שהחינוך הפיננסי לא יישאר בגדר רעיון, נבנה תכנית יישומית שתאפשר לכם לשלב את הכלים שקיבלתם בסדנה בחיי המשפחה, כך שהילדים שלכם יתחילו לפתח הרגלים פיננסיים בריאים שילוו אותם כל החיים.

שלבים

איך לדעת לדבר עם הילדים על כסף

אם לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות, זה לא אומר שגם הילדים שלכם צריכים לגדול בלי הבנה כלכלית.

משפחה שמחה