האתר הזה נמצא בשלבי פיתוח, ואנחנו עובדים על שיפורו. נשמח לשמוע את דעתך! אם נתקלת בבעיה או יש לך הצעה לשיפור, אנא שלח לנו מייל לכתובת: gilhadad.breakingthecycle@gmail.com

אני משקיע חובב. האמור כאן אינו מהווה ייעוץ מקצועי או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל המסתמך על תכני המאמר מבלי להיוועץ בבעל הרישיון המתאים עושה זאת על אחריותו בלבד.

איך להפוך סקינים ויהלומים לשיעורים בחינוך פיננסי

איך להפוך סקינים ויהלומים לשיעורים בחינוך פיננסי

גיל חדד

גיל חדד

בלוגר פיננסי

4.35 דקות קריאה
פורסם: 2025-01-07

יצא לכם כבר לשלם על סקין (skin)? הבן שלכם צריך יהלומים (gems)? עברתם את החוויה המוזרה הזאת של הוצאת כסף בשביל לקנות נשק יותר טוב באיזה משחק?

פעם הייתם קונים משחק אחד ונהנים ממנו עד הסוף - אולי אפילו עותק לא מקורי (לא שזה מומלץ 🙂) אם הייתם טובים, הייתם מתקדמים, ואם לא - לא. היה פשוט. היום, בהרבה משחקים, אם לא תשלמו על ממריצים (boosts) או פריטים מיוחדים, כמעט בלתי אפשרי להתקדם.

רכישות במשחקים הן כבר לא תופעה שולית - הן חלק בלתי נפרד מהחוויה הדיגיטלית של ילדים. מה שנראה כמו "כמה שקלים פה ושם" יכול במהירות להפוך להרגל שגוי, שמטשטש את ערך הכסף ומשפיע על ההתנהלות הכלכלית שלהם בעתיד.

בדומה לעישון - הדרך הטובה ביותר ״לנהל״ אותו היא פשוט לא לעשן כלל. כך גם ברכישות בתוך משחקים - ההמלצה הברורה היא להעדיף משחקים שמחייבים תשלום חד-פעמי בלבד במקום כאלו שמבוססים על רכישות קטנות לאורך זמן. אבל כמו בעישון, גם כאן מדובר בהרגלים שקשה מאוד לשנות כשהם כבר חלק מהיום-יום שלנו.

ועדיין, בתוך התופעה השלילית הזו יש נקודת אור אחת: הזדמנות לחינוך פיננסי. אם נלמד את הילדים שלנו לחשוב לפני כל רכישה במשחק, נוכל לעזור להם לבנות הרגלים כלכליים נכונים, להבין את ההבדל בין צורך לרצון, ולתכנן את ההוצאות שלהם - בתוך המשחק וגם בחיים עצמם.

פתרונות פרקטיים להתמודדות עם רכישות במשחקים

רכישות במשחקים הן תופעה שקשה מאוד להתחמק ממנה בעידן הדיגיטלי, אבל זה לא אומר שאנחנו כהורים צריכים להרגיש חסרי אונים.

יש דרכים פרקטיות שיכולות לעזור לנו להנחות את הילדים להתמודד עם פיתויים ולנהל את הרכישות שלהם בצורה נבונה.

שימוש בדמי כיס:

דמי כיס הם כלי חינוכי אידיאלי ללמד ילדים על ניהול כספים, והם מתאימים במיוחד להתמודדות עם רכישות במשחקים.

חלוקת דמי הכיס לשתי קופות:

  1. קופת המשחקים - מיועדת לרכישות דיגיטליות בלבד.
  2. קופה כללית - משמשת לבילויים, חיסכון, או צרכים אחרים.

אפשר להעביר כסף מהקופה של המשחקים לקופה הכללית, אבל ההפך - לא. כך הילד לומד שהרכישות במשחקים הן מותרות בלבד, ושלא מוותרים על בילויים חברתיים או צרכים חשובים לטובת הוצאה דיגיטלית רגעית.

הילדים לומדים לתעדף בין מה שהם באמת צריכים ומה שהם רק רוצים, תוך הבנה של הערך הכלכלי של כל החלטה.

ניהול תקציב

גם אם אינכם נוהגים לתת לילדים דמי כיס, עדיין אפשר לייצר מסגרת ברורה לניהול רכישות במשחקים.

  • קביעת תקציב חודשי ייעודי: הגדירו סכום קבוע, לדוגמה 20 - 30 שקלים לחודש, המיועד אך ורק למשחקים.
  • אפשרות לצבירה: אם התקציב לא נוצל החודש, הילדים יכולים לשמור אותו לחודש הבא. הצבירה מאפשרת להם לתכנן רכישות גדולות ומשמעותיות יותר, ללמוד לדחות סיפוקים.

מה לומדים? הילדים מבינים שהכסף הוא משאב מוגבל. כל הוצאה הופכת לשקולה יותר, כי הם יודעים שאם התקציב ייגמר - הם יצטרכו לחכות לחודש הבא.

תנו לילדים לקחת חלק בהחלטות

במקום להכתיב להם את התקציב, שתפו אותם בתהליך.

  • שבו איתם ושאלו: ״כמה לדעתכם אתם צריכים? מה אתם מתכננים לקנות? האם אפשר לחסוך בחלק מהרכישות?״
  • אני ממליץ אפילו להפוך את זה לאתגר קטן: תנו להם להסביר למה הם חושבים שתקציב מסוים הוא מתאים, ואיך הם מתכננים להשתמש בו. תחשבו על זה כמו מצגת קטנה - הם לומדים לנסח את הצרכים שלהם בצורה ברורה, ואתם זוכים לנהל שיחה כנה ומעשירה.

אל תפספסו את ההזדמנות לדבר על סדרי עדיפויות. שאלו אותם: “מה יותר חשוב - ללכת לסרט עם חברים, או לקנות סקין חדש?” הדגישו שצרכים אמיתיים וחוויות חברתיות תמיד יקבלו עדיפות על רכישות דיגיטליות. השיחה הזו לא רק מחנכת אותם להתמודד עם כסף, אלא גם עוזרת להם להבין מה באמת חשוב.

שיתוף הילדים בתהליך קביעת התקציב הופך את השיח לכזה שהם שותפים לו, ולא רק מקבלים החלטות מההורים. זה נותן להם תחושת אחריות ושליטה, והופך את הנושא להזדמנות ללימוד ניהול כלכלי, שגם הם וגם אתם יכולים להרוויח ממנו.

ככה אתם גם זוכים לנהל שיחה עם הילדים על נושא שבאמת מעניין אותם, הילדים לומדים להציג את הרצונות (דרישות) שלהם בצורה ברורה ומסודרת. תחשבו על זה כמו ראיון עבודה. אולי נאום להשיג משקיעים (כל אחד והעולמות שלו 🙂). תחשבו איזה שיעור זה יהיה בשביל הילדים שלכם.

בנימה אישית

הילדים שלי (לביא כמעט בן 5 ועלמה בת 6.5), לפחות לעת עתה, לא משחקים במשחקים דיגיטליים, אבל הנושא הזה מעסיק אותי כבר עכשיו, כי אני יודע שהיום הזה יגיע.

אני לוקח את הכלים שאני כבר משתמש בהם כדי לחנך אותם פיננסית - איך לנהל תקציב קטן, איך לתכנן מראש ואיך לבחור בין מה שהם באמת צריכים למה שהם רק רוצים - ומשליך אותם על העולם הדיגיטלי שהם יכנסו אליו בעתיד.

בסופו של דבר, זה לא באמת משנה אם מדובר ברכישה של “סקין” או בשאלה האם לחסוך לקראת קנייה גדולה - הערכים הם אותם ערכים. הילדים שלנו לומדים מה אנחנו מצפים מהם, אבל יותר מזה, הם לומדים מאיך שאנחנו מתנהלים. אם אנחנו מציבים גבולות, משתפים אותם בתהליך ומדברים איתם בגובה העיניים, אנחנו לא רק נותנים להם כלים להתמודד עם כסף - אנחנו מחזקים את הקשר שלנו איתם.

וכשהם יגיעו לשלב שבו ״יהלומים״ במשחקים יהיו נושא בבית, אני מקווה שהם כבר יגיעו עם הבנה עמוקה יותר של ערך הכסף ואיך לתעדף את מה שחשוב באמת - במשחקים ובחיים.

המון בהצלחה!

גיל חדד

גיל חדד

בלוגר פיננסי

שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.

למידע נוסף עליי

איך לדעת לדבר עם הילדים על כסף

בסדנה חינמית להורים תקבלו כלים מעשיים שיעזרו לכם ללמד את הילדים איך להתנהל עם כסף נכון מגיל צעיר. נתחיל בשיחה קצרה ונבדוק יחד איך תוכלו להפוך חינוך פיננסי לחלק מהיומיום

התחילו לקרוא ולהכיר את הגישה שלי
גיל חדד

לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות - אז איך תוודאו שלילדים שלכם יהיה עתיד פיננסי חכם יותר?

הורים רבים לא קיבלו חינוך פיננסי בילדות - וזה לא מפתיע שהם מתקשים ללמד את הילדים שלהם איך להתנהל נכון עם כסף. בלי הכלים הנכונים, קל להעביר הלאה את אותן טעויות שעשינו בעצמנו. אבל זה לא חייב להיות ככה. הגיע הזמן לשבור את המעגל, להעניק לילדים חינוך פיננסי נכון - ולתת להם את הכלים להצלחה בעתיד.

1

אתם לא בטוחים מתי ואיך להתחיל לדבר עם הילדים על כסף

אתם יודעים שחינוך פיננסי לילדים זה חשוב, אבל מתי ואיך מתחילים? האם זה בדמי כיס? איך מסבירים להם מה זה חיסכון? ומה עושים כשהם רוצים לקנות כל שטות שהם רואים? בלי תכנית ברורה, הכל מרגיש מבולגן ואתם לא בטוחים איך לגשת לנושא.

2

אתם בעצמכם לא בטוחים אם אתם מתנהלים כלכלית נכון

אם אף אחד לא לימד אתכם איך להתנהל עם כסף, איך תדעו שאתם מעבירים את הידע הנכון לילדים שלכם? אתם אולי מנסים ללמד אותם לחסוך, אבל מרגישים שהם קולטים את ההרגלים הכלכליים שלכם – לטוב ולרע.

3

הילדים שלכם חושבים שכסף גדל על עצים

הם מבקשים דברים בלי לחשוב פעמיים, לא מבינים למה אי אפשר לקנות הכל עכשיו ומתקשים לדחות סיפוקים. מבחינתם, הכסף פשוט קיים – הם לא רואים את הקשר בין עבודה, הכנסה והוצאות. אתם מרגישים שהצרכנות שלהם מונעת מהשפעה חיצונית – פרסומות, חברים, טרנדים – ואין להם כלים להבין שכסף הוא משאב מוגבל שצריך לדעת איך לנהל.

ארגז כלים לחינוך פיננסי

אם לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות, זה לא אומר שגם הילדים שלכם צריכים לגדול בלי הבנה כלכלית. אני מאמין שחינוך פיננסי מתחיל מההורים - וכשאתם רוכשים את הכלים הנכונים, אתם יכולים להעביר אותם הלאה לילדים שלכם, בצורה פשוטה, מעשית ומותאמת לחיים האמיתיים.

בסדנה תקבלו כלים מעשיים, גישה מובנית וקלה ליישום, ותלמדו איך להפוך את נושא הכסף לחלק טבעי מהשיח המשפחתי. נעסוק בנושאים כמו דמי כיס, חיסכון, צרכנות נבונה ודחיית סיפוקים - כדי שתוכלו להעניק לילדים שלכם הבנה פיננסית בריאה שתשמש אותם לכל החיים.

הורים מדברים על כסף עם הילד שלהם

למה לבחור בנו? לתת לילדים שלכם יתרון לכל החיים

קל

גישה מעשית ופשוטה ליישום

אנחנו יודעים שאתם עסוקים, ולכן יצרנו סדנה שממוקדת בכלים יומיומיים שתוכלו ליישם בבית מיד. לא צריך ידע מוקדם בכלכלה – רק רצון להעניק לילדים הבנה פיננסית נכונה שתחסוך להם טעויות בעתיד.

ילדים

פתרון שמתאים לכל גיל ולכל משפחה

בין אם הילדים שלכם בני 5 או 15, הסדנה מספקת כלים שמתאימים לכל שלב בהתפתחות שלהם. תלמדו איך לדבר עם ילדים על כסף בגיל הרך, ואיך ללוות אותם כשהם מתחילים להתנסות בהתנהלות פיננסית עצמאית.

מעניין

חינוך פיננסי חווייתי ומעורר סקרנות

אנחנו לא מאמינים בהרצאות תאורטיות – אלא בלמידה דרך חוויות. בסדנה שלנו תלמדו איך להפוך את החינוך הפיננסי לחלק טבעי מהשיח בבית, דרך משחקים, סיפורים, ודוגמאות מעשיות שידברו לילדים שלכם בשפה שלהם.

כך תהפכו חינוך פיננסי לחלק מהיומיום שלכם

1

הבנה ובניית יסודות - למה חינוך פיננסי כל כך חשוב?

בשלב הראשון נכיר את עקרונות החינוך הפיננסי, נבין למה ילדים צריכים ללמוד על כסף מגיל צעיר, ואיך אנחנו כהורים יכולים להיות דוגמה אישית טובה להתנהלות כלכלית נכונה.

2

כלים מעשיים - איך ללמד ילדים להתנהל עם כסף?

נקבל כלים פרקטיים ופשוטים להטמעת חינוך פיננסי בבית: איך לדבר עם ילדים על כסף, איך לתת דמי כיס בצורה חכמה, איך ללמד חיסכון ודחיית סיפוקים, ואיך להפוך את כל זה לחלק טבעי מהשיח היומיומי.

3

תרגול והתאמה לגיל הילד - איך הופכים את זה לחוויה?

נלמד איך להתאים את המסרים הפיננסיים לפי גיל הילד, נשתמש במשחקים ובפעילויות חווייתיות שיגרמו לילדים ללמוד מתוך עניין והנאה, ונגלה איך לשלב חינוך פיננסי בכל סיטואציה משפחתית.

4

יישום ביום-יום - איך הופכים ידע לפעולה?

כדי שהחינוך הפיננסי לא יישאר בגדר רעיון, נבנה תכנית יישומית שתאפשר לכם לשלב את הכלים שקיבלתם בסדנה בחיי המשפחה, כך שהילדים שלכם יתחילו לפתח הרגלים פיננסיים בריאים שילוו אותם כל החיים.

שלבים

איך לדעת לדבר עם הילדים על כסף

אם לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות, זה לא אומר שגם הילדים שלכם צריכים לגדול בלי הבנה כלכלית.

משפחה שמחה