
המתיישבים של קטאן

גיל חדד
בלוגר פיננסי
אם יש לכם לפחות 3 שעות פנויות רצופות, שולחן מספיק גדול, סבלנות בארגזים ואהבה למשחקים מורכבים - המתיישבים של קטאן הוא בדיוק המשחק בשבילכם!
במבט ראשוני, המתיישבים של קטאן לא נראה משחק הקשור לפיננסים. אין בו כסף, הניצחון מורכב מנקודות שניתן לאסוף בכמה דרכים וציר הזמן שלו הוא מלפני כמה מאות שנים.
אבל למעשה יש בו הכל! סחורות, שיתופי פעולה, אסטרטגיות, חשיבה, תכנון, דחיית סיפוקים, ניהול סיכונים והשקעות!
בניגוד למונופול, המתיישבים של קטאן נראה משחק דיי תמים על השתלטות אגרסיבית של אדמות עם משאבים שונים - ולא ערים המניבות תשואה. מה שמטעה בו הוא עניין הכסף (למרות שבהרחבות שלו יש זהב 🙂). הכל ישן, של פעם, קצת קשה להתחבר. אבל בפועל הוא דומה הרבה יותר לעולם האמיתי.
כסף זה לא רק מה שיש לנו בארנק או בבנק, כסף הוא סוג של כימות לשווי של דברים אמיתיים: סחורות, נדל״ן, מוצרים ושירותים. המתיישבים של קטאן לוקח אותנו ישר למציאות יותר מורכבת. עולם בו בתקופה מסוימת יש צורך עז לעצים וטיט ואחר כך לחיטה וסלעים. ביקושים משתנים לפי אסטרטגיות של שחקנים.
אם אתם לא מכירים את המשחק - אז אתם מפספסים. אם אתם כבר מכירים - קחו בחשבון שניתן ללמד מספר שיעורים חשובים ביותר מהמשחק על החיים וכמובן על פיננסים.
5 שיעורים חשובים שניתן ללמוד וללמד:
ניהול משאבים ותכנון כלכלי
במהלך המשחק, הילדים לומדים איך להשתמש במשאבים מוגבלים כדי לבנות ולפתח יישובים וערים. זהו שיעור חשוב בניהול תקציב ותכנון כלכלי – להסביר להם איך לנהל כסף ומשאבים בצורה חכמה ולהתכונן להוצאות עתידיות.
חשיבות הגיוון בהשקעות
עודדו את הילדים לחשוב על גיוון האסטרטגיה שלהם במשחק – להשקיע במגוון משאבים ולא להסתמך על מקור אחד. זה יכול לשקף את החשיבות של פיזור ההשקעות בחיים האמיתיים כדי למזער סיכונים ולהיות מוכנים למצבים משתנים.
משא ומתן ושיתוף פעולה
במשחק, השחקנים צריכים לנהל משא ומתן ולסחור עם אחרים כדי להשיג את המשאבים שהם צריכים. זהו כלי ללמד ילדים על כישורי תקשורת, שיתוף פעולה והבנת הערך של סחר חליפין, ולדבר על איך משא ומתן בחיים האמיתיים עוזר להשיג את מה שהם רוצים בצורה הוגנת, ולא רק במובן הכלכלי , יש פה גם ערך חברתי.
תכנון לטווח ארוך מול טווח קצר
במהלך המשחק, הילדים מתמודדים עם החלטות כמו האם להשתמש במשאבים מיידית או לחסוך ולבנות משהו גדול יותר מאוחר יותר. זה יכול להיות שיעור חשוב באיך לתכנן לטווח ארוך, לחשוב קדימה ולא להוציא כסף על דברים מיותרים מידית, אלא להשקיע באופן שיביא תועלת רבה יותר בעתיד.
הבנת היצע וביקוש
במהלך המשחק, השחקנים נתקלים בשינויים בביקוש ובמשאבים. בתחילת המשחק יש ביקוש חזק לעץ וטיט כדי לבנות עיירות ודרכים, ולאחר מכן הביקוש עובר לחיטה ולסלעים לבניית טירות. זהו שיעור חשוב על דינמיקת השוק, היצע וביקוש, ואיך להבין את המחזוריות של מוצרים שונים בכלכלה.
בנימה אישית
אני כבר תקופה מסתכל על משחקים שהייתי משחק פעם, אני פתאום מבין כמה דברים ניתן ללמוד מהם. מעבר להנאה וניצחון - שיעורים חשובים, בדרך כלל כאשר מפסידים.
כאשר ממשיגים ומשיימים (מלשון 'מושג' ו'שיום', נותנים שם) את המונחים הפיננסים תוך כדי משחק, קל יותר לילדים להבין את ההתנהלות והאסטרטגיות השונות הלקוחות מהעולם הכלכלי לעולם המציאותי.
אין צורך לחפור לילדים תוך כדי המשחק בשביל ללמד משהו על החיים שלנו, זה צריך להיות הפוך. כאשר אתם רוצים להסביר משהו - השתמשו בדוגמא מהמשחק. ככה יהיה הרבה יותר קל להסביר ולתת תהיה דוגמא מוחשית.
במיוחד היום ב - 2024, נצלו כל הזדמנות להתרחק מהטלפונים שלכם. שבו עם הילדים, בלי הסחות דעת מיותרות ופשוט תשחקו משחק מוחשי, פיזי. זאת הזדמנות.
חינוך פיננסי גם יכול להיות מהנה! המתיישבים של קטאן זו היא רק דרך אחת 🙂.
המון בהצלחה!

גיל חדד
בלוגר פיננסי
שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.
למידע נוסף עליי