
9 טיפים שיעזרו לכם לעודד את הילדים שלכם להתחיל לחסוך: מדריך להורים

גיל חדד
בלוגר פיננסי
ללמד את הילדים כיצד לנהל את הכסף שלהם מגיל צעיר זהו צעד חשוב מאוד ליציבות פיננסית ולהצלחתם בעתיד. אחד השיעורים היסודיים בנושא זה הוא ללמדם כיצד לחסוך. כהורים, אנו משחקים תפקיד חשוב בעיצוב ההרגלים הפיננסיים של ילדינו. הנה מדריך מקיף על כיצד ללמד ולעודד ילדים לחסוך כסף בצורה יעילה.
אז מה אנחנו יכולים לעשות?
הינה 9 דרכים לעזור לילדים שלנו להתחיל לחסוך. ייתכן שחלק מהאפשרויות לא יתאימו לכל למשפחה וזה בסדר. לדעתי, גם אם תקחו מכאן 2-3 עצות ותתמידו בהם - הילד או הילדה שלכם יקבלו ערך עצום שיסייע להם בעתיד הפיננסי שלהם.
1. לתת דוגמא אישית (מתאים לכל גיל):
ילדים נוטים לחקות את ההתנהגות של ההורים שלהם - כן, זה מתחיל בנו! לכן, אחת הדרכים היעילות ביותר להטמיע בהם את הרגל החיסכון הוא על ידי דוגמא אישית. הראו לילדים שלכם כיצד אתם חוסכים כסף למטרות ספציפיות. הסבירו להם למה אתם חוסכים, איך זה מועיל למשפחה ומה הוא המחיר אותו אתם משלמים - אתם מונעים מעצמם רכישות ובילויים מסוימים היום בשביל רכישה ואולי אפילו ביטחון כלכלי בעתיד.
אין צורך לדבר על מספרים כמובן - מספיק שידעו.
אני הסברתי לבת שלי עלמה (5) שכל חודש אמא ואבא שמים חלק מהכסף שלהם בצד, ככה אם אנחנו רוצים לקנות משהו גדול - יש לנו איך לשלם עליו. בגלל זה אנחנו לא תמיד קונים את כל מה שאנחנו רוצים מתי שאנחנו רוצים. לילד בן 15 הייתי כבר מסביר על ההבדל בין חיסכון ארוך טווח לקצר טווח (נושא שלם בפני עצמו). כל גיל ומה שמתאים לו.
2. להציב מטרות חיסכון ברורות (לגילאי 6 ומעלה):
עזרו לילדים שלכם להציב מטרות חיסכון ניתנות להשגה. בין אם מדובר בחיסכון לצעצוע, לגאדג'ט או לבילוי יחסית יקר. הסתפקו במטרה חומרית כדי להניע אותם לחסוך.
מה הכוונה ״מטרות חיסכון ניתנות להשגה״? אם הילד רוצה צעצוע ב - 300 ש״ח וסה״כ דמי הכיס שלו הם 50 שקלים בחודש - כנראה שהמטרה הזאת לא כל כך ריאלית. הרי גם אם הוא יחסוך חצי מהסכום כל חודש. יקח לו שנה להגיע לאותם 300 ש״ח. שנה זה הרבה זמן בשביל ילד!
3. שיטת הגזר (בלי המקל):
בסעיף הקודם כתבתי על הצבת מטרות. ניקח את הדוגמא הקודמת: לחסוך 300 ש״ח כאשר דמי הכיס החודשיים הם 50 ש״ח. אפשר להגיד לו שאם הוא יצליח לחסוך בחצי שנה 150 ש״ח - אתם תשלימו לו את ה 150 הנוספים! אני לא אומר שהתמחור צריך להיות 50 אחוז על חיסכון של חצי שנה - אני רק מציג פה את הקונספט. מכאן זה תלוי בכם ההורים - איך לעודד את אותו החיסכון.
באופן כללי, אני מאמין, אם יש משהו שהילד רוצה ואתם יכולים להרשות לעצמכם לקנות אותו - רק בשביל להתאמן על שריר החיסכון שווה לכם להגיד לו לחסוך אחוז נכבד - נניח 20% - 30% מדמי הכיס שלו במשך כמה חודשים, וזה יהיה התנאי לרכישה. יכול להיות שאחרי חודשיים הוא בכלל יחליט שהוא כבר לא רוצה את אותו המוצר. עצה שלי, שכנעו שישאיר את הכסף אותו הוא חוסך אצלכם, וחישבו יחד על המטרה הבאה אליה כדאי לחסוך.
בשיטה הזאת הילד יבין שמשתלם לו לחסוך! היכולת לחסוך היא שריר. בעתיד הפעולה של חיסכון תהיה לו קלה הרבה יותר. היום הוא יחסוך כי זה ישתלם לו, בעתיד, הוא יחסוך כי הוא יבין מה החשיבות - אתם כמובן תסבירו לו - למה צריך קרן חירום. מוזמנים לקרוא מאמר שלם שכתבתי בנושא: עוגן של שפיות - קרן חירום - כך מסבירים זאת לצעירים (גם למבוגרים).
4. עזרו להם לעקוב אחרי ההכנסות, ההוצאות והחיסכון (לגילאי 6 ומעלה):
עזרו לילדים במעקב אחר הכנסותיהם, הוצאותיהם וחסכונותיהם. זהו צעד חיוני בחינוך הפיננסי שלהם. על ידי יצירת מערכת פשוטה, כמו טבלה שבועית או חודשית - אני באופן אישי מאוד אוהב להשתמש באקסל.
אתם יכולים לעודד את הילדים לרשום כל סכום שהם מקבלים, בין אם דמי כיס, משימות או מתנות. כמו כן, לרשום גם כל הוצאה, בין אם זה לצעצועים, ממתקים או פריטים אחרים, ולעקוב אחרי החיסכון שלהם ולראות איך הוא גדל לאט לאט. הרגל זה גם עוזר להם להבין לאן הכסף שלהם ״הלך״. ככה, הם יהיו יותר אחראים על ההוצאות שלהם, והכי חשוב - הם ימשיכו לעשות זאת בעתיד - הם כבר רגילים!
חשוב שאתם תהיה חלק מהתהליך של המעקב. יש להקדיש זמן לסקירה והתבוננות בפיננסים שלהם ביחד - אחת לשבוע, שבועיים או חודש - תלוי בכם. תקבעו איתם ישיבה של כמה דקות, בה עוברים על הכל. חשוב לשמור על אווירה כיפית, קצת לימודית והכי חשוב - כלל לא שיפוטית! זמן טוב יכול להיות קבלת דמי הכיס שלהם, ככה לפני שהם מקבלים את ״הכסף החדש״ עוברים איתם ביחד על מה קרה עם הכסף שלהם עד עכשיו.
אולי זה נשמע כבד, אבל מדובר בדקות בודדות ברגע שיש תהליך מסודר.
כך תוכלו לחזק הרגלים חיוביים ולספק הזדמנויות ללמידה ושיפור. על ידי הטמעת הרגלי מעקב אלה בשלב מוקדם, אתם ההורים מאפשרים לילדים שלכם להפוך לאחראים ומודעים יותר לכסף שלהם בעתיד.
5. ספקו הזדמנויות להרוויח כסף (לגילאי 6 ומעלה):
עודדו את ילדכם להרוויח כסף דרך מטלות ועבודות מתאימות לגילם. זה לא רק מלמד אותם את ערך העבודה, אלא גם נותן להם תחושת בעלות על הכסף שהם מרוויחים. תמכו ביוזמות יצירתיות כמו עמדות לימונדה או טיפול בחיות מחמד שמקדמות את יכולת החשיבה והיצירתיות שלהם - זה חשוב בלי קשר כלל ליכולת לחסוך 🙂.
זה עובד ככה, ככל שיהיה להם יותר - כך החיסכון פחות ״יכאב״.
אני מאמין, כי יש לעשות הפרדה ברורה בין המשימות שלהם בבית ,שאותן הם צריכים לעשות ,לבין מטלות שהם יכולים לעשות בנוסף על מנת לקבל תשלום. חשוב גם להסביר להם שאם הם לא יעשו את מטלות הבית שלהם - לא תינתן להם כלל האפשרות למטלות בתשלום - כך אני חושב לפחות.
6. שיטת הקופסאות - הפרד ומשול (לגילאי 6 ומעלה):
עשו הפרדה פיזית מוחלטת בין החסכונות של הילדים לכסף הנזיל שלהם. אפשרות אחת היא שבאמת יהיו להם 2 קופות. לילדים עם קצת קושי בדחיית סיפוקים אולי כדאי שקופסת החיסכון תהיה פחות זמינה, לדוגמא, היא תשב בחדר שלכם ההורים, כך יהיה מכשול נוסף לפני שימוש באותו חיסכון לפני הזמן.
אפשרות נוספת (למתקדמים): את החיסכון של הילד לשים אצלכם, בכסף הזה לקנות קרן כספית שקלית (לא המלצה). כל פעם שהילד רוצה להפריש לחיסכון, הכסף נשאר אצלכם ואתם תקנו יחידות של אותה הקרן. כך גם החיסכון עושה קצת כסף.
אני ממש אוהב את הרעיון הספציפי הזה, כך אפשר להראות לילד שגם כסף שסתם יושב - יודע לעשות קצת כסף. גילוי נאות - את השיעור הזה למדתי לבד אחרי גיל 30. עד אז כל הכסף שחסכתי ישב בחשבון העובר ושב.
7. לעבוד על דחיית סיפוקים (לגילאי 4 ומעלה):
למעשה כבר כתבתי מאמר שלם רק בנושא הזה: השיעור הראשון בחינוך פיננסי לילדים מוזמנים לקרוא על הנושא בהרחבה. על רגל אחת: בעולם של אין סוף גירויים, יש ללמד את הילדים עד כמה דחיית סיפוקים היא מיומנות חשובה. עודדו אותם להמתין לפני שיבצעו רכישות אימפולסיביות. למדו אותם להבדיל בין צרכים ורצונות, הדגישו את חשיבות המטרות ארוכות הטווח מעל ההנאות הרגעיות העכשוויות.
8. לפתוח חשבון בנק (לגילאי 16 ומעלה):
הכניסו את הילדים שלכם לעולם הבנקים וחשבונות חיסכון. הביאו אותם לבנק כדי לפתוח חשבון. השתתפו איתם בתהליך. כאשר מקבלים דוחות מהבנק - תעברו עליהם ביחד.
תסבירו להם איך הבנק מרוויח את הכסף שלו, אני לא מדבר על עמלות. בקצרה, הבנק מרוויח מהפרשי ריבית - על הכסף שאנחנו מפקידים אצלו מקבלים ממש מעט ריבית אם בכלל וכאשר הבנק מלווה כסף למישהו אחר - הוא לוקח עליו ריבית ממש גבוהה - מוזמנים לקרוא את המאמר שלי על מינוס: לקפוץ בנג'י בלי חבל - המינוס בבנק - כך מסבירים זאת לילדים (וגם למבוגרים).
למתקדמים: כאשר לילד יש חשבון בנק הוא בעצמו כבר יכול לרכוש קרנות כספיות שקליות (לא המלצה) ולנהל את החיסכון שלו בצורה חכמה ושקולה לבדו. עזרו לו להתחיל, חשוב מאוד להכיר את הכלי הפיננסי הזה.
9. פשוט לדבר על כסף (מתאים לכל גיל):
נהלו שיחות פתוחות על כסף עם הילדים שלכם. ענו על שאלותיהם בסבלנות ובצורה המתאימה לגילם. למדו אותם על תקציב, חיסכון, השקעה, חוב טוב וחוב רע. עודדו אותם לשאול שאלות ולבקש עזרה כשצריך. כך יוצרים סביבה תומכת ללמידה פיננסית. זמן מצויין יכול להיות שאתם עוברים איתם על ההכנסות, ההוצאות והחיסכון שלכם - עצה מספר 4.
אם לא תדברו בפתיחות על כסף עם הילדים - ככל הנראה הם לא ירגישו בנוח לדבר על כסף בעצמם. בסוף יבוא יום שהם יהיו זקוקים לעצה וככל הנראה הם יקבלו אותה ממישהו אחר ואפילו לא ירגישו בנוח לשתף אתכם. גם אם לכם אין את כל התשובות לשאלות שלהם - אפשר לעשות אחלה של ״בונדינג״ ולחפש את אותם התשובות יחד!
חשוב לציין, אין הכוונה לחשוף כמה אתם מרוויחים בחודש ,או אם אתם במינוס בבנק ,ואם כן כמה אתם חייבים. אני מתכוון לדבר באופן כללי בפתיחות על כסף - ואני יודע כמה זה יכול להיות קשה לחלק מהמשפחות. אצלי בבית, גם היום, קשה מאוד לאבא שלי שיש סביבו שיחות ארוכות על כסף - לפעמים הוא פשוט יוצא מהחדר.
סיכום:
ללמד ילדים לחסוך כסף זוהי מיומנות חיונית המציבה אותם על דרך לעצמאות פיננסית וביטחון. כהורים, התפקיד שלנו בתהליך הזה הוא משמעותי ביותר. על ידי הדגמה, הצבת מטרות ברורות, הספקת הזדמנויות להרוויח, הטמעת מערכת חיסכון יעילה, עבודה על שריר דחיית הסיפוקים, פתיחת חשבון בנק ופשוט לדבר על כסף, אנחנו מספקים לילדינו את הכלים שהם זקוקים להם לניווט בעולם הכסף. התחילו מוקדם, היו עקביים, וצפו כיצד הילדים שלכם יהפכו להיות בוגרים עם אוריינטציה פיננסית.

גיל חדד
בלוגר פיננסי
שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.
למידע נוסף עליי