האתר הזה נמצא בשלבי פיתוח, ואנחנו עובדים על שיפורו. נשמח לשמוע את דעתך! אם נתקלת בבעיה או יש לך הצעה לשיפור, אנא שלח לנו מייל לכתובת: gilhadad.breakingthecycle@gmail.com

אני משקיע חובב. האמור כאן אינו מהווה ייעוץ מקצועי או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל המסתמך על תכני המאמר מבלי להיוועץ בבעל הרישיון המתאים עושה זאת על אחריותו בלבד.

ההבדל בין צורך לרצון – איך ללמד ילדים לקבל החלטות כלכליות נבונות

ההבדל בין צורך לרצון: איך ללמד ילדים לקבל החלטות כלכליות נבונות

גיל חדד

גיל חדד

בלוגר פיננסי

4.33 דקות קריאה
פורסם: 2024-10-08

מה ההבדל בין רצון לצורך?

אני די בטוח שאנו , כבוגרים, לא תמיד יודעים באמת להבדיל בין המושג 'רצון' למושג 'צורך'. אם כן, איך נוכל ללמד זאת את הילדים? זהו אתגר לא פשוט. בעולם שבו הצרכנות נעשית דיגיטלית ומהירות הגישה למוצרים גבוהה מתמיד, הקו בין צורך לרצון מטשטש. ילדים (ואנחנו) נוטים לפעול על פי דחפים ורצונות רגעיים. זה טבעי.

בעבר כתבתי על דחיית סיפוקים: השיעור הראשון בחינוך פיננסי לילדים. ההבדל בין רצון לצורך הוא, ללא ספק, השיעור השני. כדי לעזור לילדים לפתח כישורים ולהתנהל כלכלית בצורה חכמה, חשוב ללמד אותם כבר מגיל צעיר להבדיל בין הדברים שהם הכרח, צורך חיוני לבין מה שהם רק רוצים.

זהו כלי חשוב שילווה אותם לאורך חייהם ויעזור להם לקבל החלטות כלכליות נבונות יותר. במאמר הזה נעסוק בדרכים פרקטיות, יישומיות, שדרכן נוכל ללמד את הילדים שלנו להבין את ההבדל בין צורך לרצון. יחד נראה כיצד לקבל החלטות כלכליות מתוך חשיבה ולא מתוך דחף.

מהו צורך ומהו רצון? הגדרת המושגים באופן פשוט יותר

כאשר אנחנו מלמדים ילדים על כסף, חשוב קודם כל להסביר להם בצורה ברורה את ההבדל בין צורך לבין רצון.

צורך הוא כל מה שאי אפשר להתקיים בלעדיו. דבר שהם חייבים כדי להתקיים ולנהל חיים תקינים, כמו אוכל, מים, בגדים בסיסיים, חינוך ומקום מגורים. לעומת זאת, רצון הוא משאלת לב, כמיהה, שהם רוצים מתוך הנאה או רצון אישי, אך לא בהכרח חייבים אותו כדי לשרוד. לדוגמה, צעצוע חדש, משחק וידאו או מותג בגדים יוקרתי – אלה רצונות ולא צרכים.

דוגמאות יומיומיות

  1. אם הילד מבקש גלידה אחרי ארוחת ערב, אפשר לשאול: "האם גלידה זה משהו שאתה צריך כדי לאכול ולשבוע, או משהו שאתה רוצה כי זה טעים?" זה עוזר להם ומחדד את ההבנה שהרבה מהבחירות שהם עושים קשורות לרצונות ולא לצרכים, ומעודד אותם לחשוב על מה שחשוב באמת.
  2. לתכנן יחד איתם קניות של מצרכים לבית. אפשר לשבת יחד ולבנות רשימת קניות שמבוססת על צרכים אמיתיים כמו ירקות, לחם וחלב, ולאחר מכן להבחין בין המוצרים האלה לבין מוצרים שאנחנו פשוט רוצים כי אנחנו אוהבים אותם, כמו ממתקים או חטיפים. התרגול הזה מקנה להם הבנה מעמיקה יותר של התנהלות כלכלית נבונה ומסייע להם לבצע בחירות שקולות יותר בעתיד.
  3. לנהל עם הילדים שיחות על התכנון הכלכלי של משפחות אחרות או להציג דוגמאות מחיי היום-יום של אחרים. לדוגמה: "תאר לעצמך שיש לך רק סכום כסף מוגבל – איך תבחר להוציא אותו? האם עדיף לשלם עבור צעצועים או לשמור אותו לחיסכון ולדברים שאתה באמת צריך?" או אולי תקנה בו את מה שאתה צריך ואת השאר תשקיע? הדיאלוג הזה יוצר הזדמנות לחשיבה משותפת ולהבנה של השיקולים הכלכליים בצורה מציאותית.

צרכים חבויים

לפעמים נראה לנו שטלפון חדש או משחק וידאו הם רק רצון של הילד, אבל ייתכן שיש משהו עמוק יותר מאחורי אותה בקשה. יכול להיות שאותו משחק הוא פופולרי בכיתה, וכולם מדברים עליו. במקרה כזה, זה לא רק המשחק שמעניין, אלא הצורך של הילד להשתלב ולהיות חלק מקבוצת החברים.

חשוב מאוד לא לזלזל בבקשות של הילדים ולנסות להבין למה הם מבקשים את מה שהם מבקשים. לא תמיד הם יצליחו להסביר זאת, ולעיתים הם עצמם לא מבינים מה באמת מניע אותם. עצם הדיאלוג על הרצון והצורך יכול לפתוח שיחה משמעותית ולהבהיר את הערכים שחשובים לנו כהורים.

ההורים כדוגמה אישית: להראות את ההבדל בקבלת החלטות בבית

אחד הכלים החזקים ביותר בלימוד כלכלי לילדים הוא הדוגמה האישית שההורים נותנים.

ילדים לומדים הרבה דרך ההתבוננות בהורים שלהם ובאופן שבו הם מתנהלים עם כסף. אם ננהל שיח פתוח בבית על הבחירות הכלכליות שאנחנו עושים, הילדים יוכלו להבין את השיקולים מאחורי ההחלטות ולהפנים אותם. לדוגמה, כששוקלים רכישה גדולה, אפשר לשתף את הילדים בתהליך קבלת ההחלטה (תלוי גיל כמובן): "אנחנו באמת צריכים את זה, או שזה משהו שאנחנו רק רוצים כי הוא מפתה?"

דוגמה נוספת היא כאשר הורים מתמודדים עם החלטה כלכלית כמו חופשה משפחתית. אפשר לשתף את הילדים במחשבות: "אנחנו יכולים לנסוע לחופשה יקרה עכשיו, אבל אולי זה פחות חכם כי יש לנו תוכניות כלכליות ארוכות טווח כמו להחליף את הרכב או לשפץ את חדר האמבטיה. מה דעתכם? אולי נבחר יעד יותר צנוע ונשמור חלק מהכסף לחיסכון." כך הילדים נחשפים לא רק לשיקולים הפיננסיים, אלא גם ליכולת לחשיבה לטווח ארוך, לתכנון ולהתנהלות מתוך אחריות.

הדוגמה האישית שלנו כהורים היא אחד הכלים החשובים ביותר להקניית הרגלים פיננסיים בריאים לילדים. כאשר הם רואים אותנו מתמודדים עם דילמות כלכליות ומבצעים בחירות שקולות, זה מחזק אצלם את ההבנה לגבי קבלת החלטות נבונה, ומכין אותם לעולם הכלכלי שבו יידרשו לבצע בחירות דומות בעצמם.

בנימה אישית

אם הייתי יודע כבר בילדות מה שאני יודע היום על הכסף ועל השפעתו על החיים, אין ספק שהייתי חוסך לעצמי הרבה טעויות. \ אבל טעויות הן חלק מהמשחק , מטעויות לומדים!

לא קל ללמד ילדים להבדיל בין מה שהם באמת צריכים למה שהם רק רוצים, במיוחד בעולם שבו הפיתויים כל כך זמינים. ברגע שאנחנו פותחים איתם את השיח, ומתחילים להסביר להם את ההבדלים האלו בצורה פשוטה, אנחנו נותנים להם כלים לכל החיים.

אני מאמין שככל שנדבר על זה יותר ונשלב אותם בתהליך קבלת ההחלטות, כך נוכל לעזור להם לבנות מערכת יחסים בריאה עם כסף, שמבוססת על הבנה וחשיבה ולא על דחפים. בסופו של דבר, זו לא רק התנהלות כלכלית – זה שיעור לחיים.

בהצלחה!

גיל חדד

גיל חדד

בלוגר פיננסי

שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.

למידע נוסף עליי

איך לדעת לדבר עם הילדים על כסף

בסדנה חינמית להורים תקבלו כלים מעשיים שיעזרו לכם ללמד את הילדים איך להתנהל עם כסף נכון מגיל צעיר. נתחיל בשיחה קצרה ונבדוק יחד איך תוכלו להפוך חינוך פיננסי לחלק מהיומיום

התחילו לקרוא ולהכיר את הגישה שלי
גיל חדד

לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות - אז איך תוודאו שלילדים שלכם יהיה עתיד פיננסי חכם יותר?

הורים רבים לא קיבלו חינוך פיננסי בילדות - וזה לא מפתיע שהם מתקשים ללמד את הילדים שלהם איך להתנהל נכון עם כסף. בלי הכלים הנכונים, קל להעביר הלאה את אותן טעויות שעשינו בעצמנו. אבל זה לא חייב להיות ככה. הגיע הזמן לשבור את המעגל, להעניק לילדים חינוך פיננסי נכון - ולתת להם את הכלים להצלחה בעתיד.

1

אתם לא בטוחים מתי ואיך להתחיל לדבר עם הילדים על כסף

אתם יודעים שחינוך פיננסי לילדים זה חשוב, אבל מתי ואיך מתחילים? האם זה בדמי כיס? איך מסבירים להם מה זה חיסכון? ומה עושים כשהם רוצים לקנות כל שטות שהם רואים? בלי תכנית ברורה, הכל מרגיש מבולגן ואתם לא בטוחים איך לגשת לנושא.

2

אתם בעצמכם לא בטוחים אם אתם מתנהלים כלכלית נכון

אם אף אחד לא לימד אתכם איך להתנהל עם כסף, איך תדעו שאתם מעבירים את הידע הנכון לילדים שלכם? אתם אולי מנסים ללמד אותם לחסוך, אבל מרגישים שהם קולטים את ההרגלים הכלכליים שלכם – לטוב ולרע.

3

הילדים שלכם חושבים שכסף גדל על עצים

הם מבקשים דברים בלי לחשוב פעמיים, לא מבינים למה אי אפשר לקנות הכל עכשיו ומתקשים לדחות סיפוקים. מבחינתם, הכסף פשוט קיים – הם לא רואים את הקשר בין עבודה, הכנסה והוצאות. אתם מרגישים שהצרכנות שלהם מונעת מהשפעה חיצונית – פרסומות, חברים, טרנדים – ואין להם כלים להבין שכסף הוא משאב מוגבל שצריך לדעת איך לנהל.

ארגז כלים לחינוך פיננסי

אם לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות, זה לא אומר שגם הילדים שלכם צריכים לגדול בלי הבנה כלכלית. אני מאמין שחינוך פיננסי מתחיל מההורים - וכשאתם רוכשים את הכלים הנכונים, אתם יכולים להעביר אותם הלאה לילדים שלכם, בצורה פשוטה, מעשית ומותאמת לחיים האמיתיים.

בסדנה תקבלו כלים מעשיים, גישה מובנית וקלה ליישום, ותלמדו איך להפוך את נושא הכסף לחלק טבעי מהשיח המשפחתי. נעסוק בנושאים כמו דמי כיס, חיסכון, צרכנות נבונה ודחיית סיפוקים - כדי שתוכלו להעניק לילדים שלכם הבנה פיננסית בריאה שתשמש אותם לכל החיים.

הורים מדברים על כסף עם הילד שלהם

למה לבחור בנו? לתת לילדים שלכם יתרון לכל החיים

קל

גישה מעשית ופשוטה ליישום

אנחנו יודעים שאתם עסוקים, ולכן יצרנו סדנה שממוקדת בכלים יומיומיים שתוכלו ליישם בבית מיד. לא צריך ידע מוקדם בכלכלה – רק רצון להעניק לילדים הבנה פיננסית נכונה שתחסוך להם טעויות בעתיד.

ילדים

פתרון שמתאים לכל גיל ולכל משפחה

בין אם הילדים שלכם בני 5 או 15, הסדנה מספקת כלים שמתאימים לכל שלב בהתפתחות שלהם. תלמדו איך לדבר עם ילדים על כסף בגיל הרך, ואיך ללוות אותם כשהם מתחילים להתנסות בהתנהלות פיננסית עצמאית.

מעניין

חינוך פיננסי חווייתי ומעורר סקרנות

אנחנו לא מאמינים בהרצאות תאורטיות – אלא בלמידה דרך חוויות. בסדנה שלנו תלמדו איך להפוך את החינוך הפיננסי לחלק טבעי מהשיח בבית, דרך משחקים, סיפורים, ודוגמאות מעשיות שידברו לילדים שלכם בשפה שלהם.

כך תהפכו חינוך פיננסי לחלק מהיומיום שלכם

1

הבנה ובניית יסודות - למה חינוך פיננסי כל כך חשוב?

בשלב הראשון נכיר את עקרונות החינוך הפיננסי, נבין למה ילדים צריכים ללמוד על כסף מגיל צעיר, ואיך אנחנו כהורים יכולים להיות דוגמה אישית טובה להתנהלות כלכלית נכונה.

2

כלים מעשיים - איך ללמד ילדים להתנהל עם כסף?

נקבל כלים פרקטיים ופשוטים להטמעת חינוך פיננסי בבית: איך לדבר עם ילדים על כסף, איך לתת דמי כיס בצורה חכמה, איך ללמד חיסכון ודחיית סיפוקים, ואיך להפוך את כל זה לחלק טבעי מהשיח היומיומי.

3

תרגול והתאמה לגיל הילד - איך הופכים את זה לחוויה?

נלמד איך להתאים את המסרים הפיננסיים לפי גיל הילד, נשתמש במשחקים ובפעילויות חווייתיות שיגרמו לילדים ללמוד מתוך עניין והנאה, ונגלה איך לשלב חינוך פיננסי בכל סיטואציה משפחתית.

4

יישום ביום-יום - איך הופכים ידע לפעולה?

כדי שהחינוך הפיננסי לא יישאר בגדר רעיון, נבנה תכנית יישומית שתאפשר לכם לשלב את הכלים שקיבלתם בסדנה בחיי המשפחה, כך שהילדים שלכם יתחילו לפתח הרגלים פיננסיים בריאים שילוו אותם כל החיים.

שלבים

איך לדעת לדבר עם הילדים על כסף

אם לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות, זה לא אומר שגם הילדים שלכם צריכים לגדול בלי הבנה כלכלית.

משפחה שמחה