
איך הופכים את החופש הגדול לשיעור בחינוך פיננסי?

גיל חדד
בלוגר פיננסי
חודשי החופש הגדול הם חודשים יקרים.
אז אם בכל מקרה כסף הולך לזרום החוצה - אולי כדאי לנצל זאת לכמה שיעורים פיננסים חשובים. בין אם אתם דוגלים בשיטת דמי כיס ובין אם לא, החופש הגדול הוא הזדמנות מצוינת לחינוך פיננסי!
בואו ונודה בזה - אתם הולכים להוציא כסף, בערימות. גם אם נתעלם לרגע מכל הקייטנות, שגם ככה לא באמת נותנות מענה לכל התקופה. אנחנו נשארים עם מספר שבועות בהם הילדים פשוט צריכים להעביר את הזמן שלהם. אם אנחנו נרצה שהם יצאו קצת מהמסכים והקונסולות - אז ככל הנראה אנחנו נצטרך לשלם, בין אם זה על סרט, לאכול בחוץ עם חברים וכו.
תחשבו על החודשים האלה כעל ״ניסוי״ עם הילדים שלכם.
שלב ראשון: בניית התקציב וחלוקתו
תחילה אנחנו צריכים לדעת גבולות גזרה.
תעשו חשבון כמה פחות או יותר אתם מוכנים להוציא על כל התקופה - הרחבתי על דרך החישוב במאמר כמה לתת ובאיזו תדירות - שם דברתי על דמי כיס, פה זה אותו הרעיון בדיוק. פשטו תחליפו את המונח ״דמי כיס״ ב - ״תקציב חופש גדול״.
אני כן הייתי ממליץ לא לתת את כל הסכום בתחילת החופש, ככה במקרה שהסכום יגמר לפני הזמן אתם תהיו קצת בבעיה. כדאי לחשוב במונחים של אחת לשבוע. בדיוק כמו דמי כיס - תקציב שלא בוזבז ממשיך לשבוע הבא.
שלב שני: קביעת חוקים
מה מותר ומה אסור לעשות עם הכסף - מוזמנים לקרוא בהרחבה מאמר שכתבתי הנקרא: בניית הסכם. ככה הכל ברור וידוע מראש. לא חייבים להרחיק לכת עם כל מה שכתוב במאמר - בכל זאת מדובר בתקופה של מספר שבועות, אבל כן לקבל את הרעיון הכללי.
שלב שלישי: ניהול התקציב
הסכום, התדירות והחוקים ברורים. עכשיו מתחיל הלימוד!
כל הרעיון הוא שהילדים ידעו קודם כל לעמוד בתקציב אותו הם קיבלו. והבונוס האמיתי הוא לדעת לבצע מעקב וניהול שלו - פה טמון ה״חינוך פיננסי״ ברובו. מי שיודע לנהל נכון את התקציב שלו יוכל לחסוך ולהשקיע כמעט ללא בעיות.
כתבתי בהרחבה על ניהול התקציב - מוזמנים לעיין במאמר: איך ללמד ילדים לנהל את הכסף שלהם. שיטה נוספת שלמדתי מחבר טוב, היא לפתוח קבוצה של הילד יחד עם ההורים - שם הילד יכתוב את כל ההוצאות שלו. ככה אחת לשבוע כשהוא מקבל את התקציב השבועי, אפשר לעבור ביחד ולראות על מה יצא הכסף - מעבר על הוצאות הוא בעל חשיבות עצומה! אנחנו למעשה שמים מראה לנגד עינינו ורואים את ההתנהלות שלנו - ככל שנתחיל בגיל צעיר ככה יהיה קל יותר בגיל מבוגר יותר.
מה עושה מי שכבר נותן דמי כיס?
אם אתם כבר בעניין של דמי כיס - נהדר!
אני באופן אישי חושב שהתקופה של החופש בנויה בצורה קצת יותר בזבזנית, אני מאמין שאולי כדאי להגדיל במידה מסוימת את התקציב לאותם שבועות. ככה נותנים יותר אוויר, ההפתעה הזאת באה משום מקום - ככה שהילד יכול יותר להעריך אותה ולשפר את ההרגשה שלו ,אין לי ספק שזה מה שיקרה. לדעתי.
בהנחה שהילד נמצא כבר במסגרת של קייטנה או לוז כזה או אחר, אפשר לדחות את התקציב הנוסף לימים שהם באמת כל היום בבית.
גם העלאה קטנה תעשה שיפור גדול במצב הרוח, בנוסף היא מגיעה כבונוס - מוזמנים לקרוא, ככה שאין התחייבות מצדכם להמשך.
אם אתם לא מעוניינים בכך - אז השבועות לקראת החופש הגדול מהווים זמן טוב לשיחה עם הילד, להסביר לו שהחופש מתקרב, על כל המשתמע מכך, וכדאי לו לחסוך לאותה התקופה.
בנימה אישית
החופש הגדול הוא הזדמנות מצוינת לחינוך פיננסי. במיוחד אם אתם לא דוגלים בשיטת דמי כיס - זאת הזדמנות לתת לילדים לנהל את התקציב שלהם לבד לתקופה קצרה.
במקרים שיש כמה ילדים במקביל יתכן ופתאום תראו שיתוף פעולה ביניהם על מנת למקסם את התקציב שקיבלו.
כמו שכבר ציינתי קודם - אתם יכולים להסתכל על התקופה הזאת כעל ניסוי וללמוד על ההרגלים הפיננסים של הילדים שלכם. גם אם נראה לכם שאתם כבר מכירים אותם - כאשר נותנים להם את השליטה בכסף, אתם יכולים בקלות להיות מופתעים לפעולות אותן הם יעשו.
יכול להיות שאתם בטוחים שהבת שלכם בזבזנית, כל פעם שאתם איתה בחנות היא מחפשת את המוצרים היקרים ביותר ולכאורה לא באמת אכפת לה מהמחיר. למה שיהיה לה אכפת אם זה כסף שמגיע מכם? אם אין לה אפשרות לעשות משהו אחר עם הכסף - אז שילך בדיוק על מה שהיא רוצה. אבל אם חלק מהכסף יכול להישאר אצלה, פה זה מתחיל להיות מעניין. יכול להיות שהיא תעדיף ״לחסוך״ על בגד מסויים בשביל מוצר כזה או אחר.
החופש הזה יעלה לכם הרבה כסף. תפיקו מזה ערך מוסף!
המון בהצלחה!

גיל חדד
בלוגר פיננסי
שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.
למידע נוסף עליי