האתר הזה נמצא בשלבי פיתוח, ואנחנו עובדים על שיפורו. נשמח לשמוע את דעתך! אם נתקלת בבעיה או יש לך הצעה לשיפור, אנא שלח לנו מייל לכתובת: gilhadad.breakingthecycle@gmail.com

אני משקיע חובב. האמור כאן אינו מהווה ייעוץ מקצועי או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל המסתמך על תכני המאמר מבלי להיוועץ בבעל הרישיון המתאים עושה זאת על אחריותו בלבד.

לקפוץ בנג'י בלי חבל  - המינוס בבנק -  כך מסבירים זאת לילדים (וגם למבוגרים)

לקפוץ בנג'י בלי חבל - המינוס בבנק

גיל חדד

גיל חדד

בלוגר פיננסי

5.74 דקות קריאה
פורסם: 2024-01-28

על פי נתוני הלמ"ס בשנת 2019, כ - 42% ממשקי הבית בישראל המחזיקים בחשבון בנק נמצאים במצב של \ ״משיכת יתר״ (אוברדראפט). לצערי לא מצאתי נתון יותר עדכני, מאז עברנו קורונה, העלאת ריבית ונכון לכתיבת שורות אלה אנחנו גם במלחמה (2024), ההימור שלי הוא שהאחוז עלה מאז.

מתי מתחילים?

את השיעור החשוב הזה יש להעביר באזור הגילאים 15 - 16. בדרך כלל כשאני מדבר על שיעורים פיננסים לילדים אני לא רוצה להתייחס לגיל מסוים אלא לשלב מסוים בהתפתחות האישית והרגשית שלהם. המקרה הזה קצת שונה, כיוון שבגיל 16 כבר אפשר לפתוח חשבון בנק - כאן נכנס הצורך. כמובן שאין בעיה לדבר על הנושא עוד לפני.

איך מינוס נולד? כמו תינוק, בהתחלה זה כואב, אחר כך יוצא החוצה, וכולם שמחים ופתאום איזה יופי

הוא הולך לבד.

צחוק הצידה - כך באמת נולד לו מינוס. בהתחלה זה כואב, מבינים שלא מרוויחים מספיק - באמת לא נעים. אחר כך יוצא החוצה - חוזרים לבילויים בחוץ בדיוק כמו פעם וכולם שמחים. בסוף המינוס כבר הולך לבד, הוא לא צריך אותנו יותר, אפקט הריבית דריבית עובד מצויין והמינוס גדל בכוחות עצמו בלי העזרה שלנו.

שיעור ראשון: שנו את הטרמינולוגיה!

שנו את הטרמינולוגיה! אני רוצה להתרכז רגע בצמד המילים ״משיכת יתר״, צמד מילים דיי מכובסות לטעמי. בחרו מילים שהן לא שליליות ״משיכה״ ו״יתר״. אני בעד לשנות את הטרמינולוגיה למשהו יותר אמיתי, משהו כמו: ״וואלה הגזמנו״.

alt_text

שיעור שני: כמה עולה מינוס?

בגיל 16 אני כבר ממש מקווה שהילדים יודעים לעשות אחוזים, אז פשוט תעשו איתם ביחד את החישוב. תסבירו להם שהם קודם כל חייבים לדעת מה הריבית על המינוס כי הבנק אומר את זה ממש בדרך אגב, תוך כדי שחותמים על אין סוף דפים. בנוסף, חשוב לציין שעל המינוס משלמים ריבית ממש גבוהה - פחות או יותר בין 7% ל - 13%. עכשיו עושים ביחד חשבון פשוט.

נניח שאתם במינוס של 5000 ש״ח והריבית על המינוס היא 10%. בשנה צריכים לשלם 500 ש״ח רק על הריבית הזאת בלי קשר למינוס עצמו. כמה קשה צריך לעבוד ילד מתחת לגיל 20 בשביל להרוויח 500 ש״ח? כמה שעות צריך למלצר? הפיכת כסף ליחידות זמן היא כלי חזק ביותר!

צריך גם להסביר שהבנק חכם, אם הוא יחכה שנה שלמה ואז יגיש את החשבון אז הסיכוי שאנשים יתחילו להתעורר ולדאוג לעצמם גדל. הבנק לוקח כל חודש 1/12 מהתשלום. לצורך הדוגמא הקודמת,אותם 500 ש״ח בשנה יהיו כמעט 42 שקל בחודש - לא נעים, אבל פחות מאיים.

שיעור שלישי: העלות הסמויה של המינוס

חוץ מתשלום הריבית חודש בחודשו, הבנק מסמן אתכם. המשמעות היא שפעם הבאה שתרצו לקחת הלוואה נוספת - נניח לסגירת המינוס, אתם מסומנים כלקוחות מסוכנים. אל תדאגו, הבנק בשמחה יתן לכם הלוואה, פשוט בתנאים גרועים - ריבית הרבה יותר גבוהה.

שיעור רביעי: ״ופתאום איזה יופי הוא הולך לבד״

חשוב להסביר שהמינוס הוא מדרון חלקלק. נכנסים למינוס קטן בהתחלה, ההורדות של הריבית קטנות ונראה שאפשר לחיות ככה. עם הזמן המינוס גדל - הרי יש לכם מסגרת. תפקידה של המסגרת היא להרדים אתכם, ככה בלי טלפון מהבנק, בלי התראות, לתת למינוס שלכם לגדול ולגדול.

ככל שהמינוס גדל, גם ההחזר של הריבית גדל, עם הזמן הוא ממש גבוה, וגם אותו כבר קשה לשלם. בשלב הזה הריבית עצמה מגדילה את המינוס בלי קשר לצריכה שלכם. בנקודה הזאת כבר קשה לתקן. פה כוח העל של ריבית דריבית עובד נגדכם! הריבית עצמה מגדילה את החוב!

שיעור חמישי: מינוס בתחפושת

צריך להזהיר את הילדים ולהסביר להם שהלקוחות האהובים על הבנק הם אלה שבמינוס - אותם אלה ש״וואלה הגזימו״. הבנק לא ייתן להם לעצור ויסגור את הברז, הוא רק יעודד אותם להמשיך לחיות את חייהם ולהגדיל את המינוס.

איך מגדילים את המינוס בלי להגדיל את המינוס? שאלה מצוינת! בשביל זה הבנקים המציאו (תעשו קולות של תופים) הלוואות לסגירת המינוס! מה עושה הבנק, הוא נותן הלוואה לסגור את המינוס ואפילו בריבית הרבה יותר טובה - כמה אחוזים פחות!

הבנק לא פראייר, הוא גאון! הוא מפחד שפתאום תעצרו, תקחו אחריות על החיים שלכם ותתחילו לסגור את החובות שלכם. ככה יש לכם עכשיו הלוואה - לא מינוס! אפילו שיפרתם את התנאים שלכם, העתיד פחות מפחיד, ההגנות שלכם יורדות ואתם נכנסים שוב לשאננות, הבנק מרדים אתכם שוב. הבנק יודע שככל הנראה עם ההלוואה החדשה אתם לא תשנו את ההרגלים שלכם ותיכנסו למינוס שוב. ככה הבנק מרוויח פעמיים! על המינוס החדש וגם על ההלוואה.

שיעור שישי: צרת רבים היא לא חצי נחמה

לצערי, היום - מינוס בבנק לא מפחיד אף אחד. יקר פה, אז זה לגיטימי. כולם במינוס, בקרב על התודעה הבנקים ניצחו. מינוס זה בסדר. נחשו איפה יוצא לי לשמוע לא מעט אנשים מדברים על מינוס? בבית קפה! (כן, לפעמים יוצא לי להאזין לשיחות). אני לא אשכח שהייתי בברצלונה עם חברים ושמעתי קבוצה של ישראלים יחסית מבוגרים מדברים על כל החובות שלהם - במסעדה בברצלונה!

חשוב להסביר שכל אדם הוא מקרה אינדיבידואלי. באופן כללי אני מאמין שצריך לחנך את הילדים לא להיות כמו כולם, עדיף לשאוף יותר גבוה.

בסופו של דבר כשנכנסים למינוס, מדובר בהתנהלות לא מחושבת ובהרגל הנלוז לצרוך מעבר ליכולת שלנו. אני פשוט אומר: אם אין - לא קונים! אני כמובן לא מדבר על אסונות ומקרים חריגים, גם אותם אפשר וצריך לנהל על ידי שימוש ב״קרן חירום״ וביטוחים (נושא בפני עצמו).

שיעור שביעי: מה הבנק רוצה?

הבנק מבין טוב מאוד איך המוח שלנו עובד, והוא מנצל זאת. הבנק יודע שמינוס הוא מדרון חלקלק. לכן, כשפותחים חשבון הוא כבר מגדיר מראש את גודל ה״וואלה הגזמנו״ (מסגרת זוכרים?) - ככה שאם תגיעו למינוס זה כבר יהיה מאושר מראש. בחלק מהמקרים הוא ממש פיזית מושך אותנו לשם! לא מזמן ראיתי פרסומת של בנק שמוכן לקחת 0% ריבית על ה - 2000 ש״ח הראשונים שלכם במינוס - חגיגה! ברור איפה האפטר פארטי הולך להיות.

למסגרת יש רמות, בחלק מהמקרים המאות הראשונים הם בריבית יחסית נמוכה. ככה הבנק גורם לנו לחשוב שהוא עוזר לנו. אם תשאלו אותי זה בדיוק הסיפור של הצפרדע בסיר. מחממים לאט לאט וככה הצפרדע כלל לא מרגישה שמבשלים אותה - עד שזה מאוחר מדי. אם הבנק היה דואג לכם באמת הוא לא היה נותן לכם להיכנס למינוס בקלות וכל הזמן להגדיל אותו.

חשוב מאוד לציין: הבנק הוא לא רע, הוא עסק, עסק צריך להרוויח. אם לי היה בנק - ככל הנראה הייתי עושה את אותו הדבר בדיוק. הכל במסגרת החוק. צריך ללמד את הילדים להיות יותר חכמים ולא ליפול למלכודת הזאת.

לסיכום

אני בטוח שהמינוס בבנק הוא עננה המלווה חלק לא קטן מקוראי המאמר. דווקא אם אתם נמצאים במינוס - החשיבות של אותם שיעורים בגיל צעיר היא חשובה ביותר. יכול להיות שאחרי שקראתם אולי אפילו זה יעזור לכם. הלוואי! בכל מקרה, לא משנה מה המצב הפיננסי שלכם ההורים היום, אני בטוח שאתם יודעים מה אתם מאחלים לילדים שלכם לעתיד. שבעת השיעורים שהצגתי כאן עשויים לתת להם יתרון ענקי. הבנה עמוקה של המשמעות של אותה ״מסגרת״ וכמה צריך להזהר.

גיל חדד

גיל חדד

בלוגר פיננסי

שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.

למידע נוסף עליי

איך לדעת לדבר עם הילדים על כסף

בסדנה חינמית להורים תקבלו כלים מעשיים שיעזרו לכם ללמד את הילדים איך להתנהל עם כסף נכון מגיל צעיר. נתחיל בשיחה קצרה ונבדוק יחד איך תוכלו להפוך חינוך פיננסי לחלק מהיומיום

התחילו לקרוא ולהכיר את הגישה שלי
גיל חדד

לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות - אז איך תוודאו שלילדים שלכם יהיה עתיד פיננסי חכם יותר?

הורים רבים לא קיבלו חינוך פיננסי בילדות - וזה לא מפתיע שהם מתקשים ללמד את הילדים שלהם איך להתנהל נכון עם כסף. בלי הכלים הנכונים, קל להעביר הלאה את אותן טעויות שעשינו בעצמנו. אבל זה לא חייב להיות ככה. הגיע הזמן לשבור את המעגל, להעניק לילדים חינוך פיננסי נכון - ולתת להם את הכלים להצלחה בעתיד.

1

אתם לא בטוחים מתי ואיך להתחיל לדבר עם הילדים על כסף

אתם יודעים שחינוך פיננסי לילדים זה חשוב, אבל מתי ואיך מתחילים? האם זה בדמי כיס? איך מסבירים להם מה זה חיסכון? ומה עושים כשהם רוצים לקנות כל שטות שהם רואים? בלי תכנית ברורה, הכל מרגיש מבולגן ואתם לא בטוחים איך לגשת לנושא.

2

אתם בעצמכם לא בטוחים אם אתם מתנהלים כלכלית נכון

אם אף אחד לא לימד אתכם איך להתנהל עם כסף, איך תדעו שאתם מעבירים את הידע הנכון לילדים שלכם? אתם אולי מנסים ללמד אותם לחסוך, אבל מרגישים שהם קולטים את ההרגלים הכלכליים שלכם – לטוב ולרע.

3

הילדים שלכם חושבים שכסף גדל על עצים

הם מבקשים דברים בלי לחשוב פעמיים, לא מבינים למה אי אפשר לקנות הכל עכשיו ומתקשים לדחות סיפוקים. מבחינתם, הכסף פשוט קיים – הם לא רואים את הקשר בין עבודה, הכנסה והוצאות. אתם מרגישים שהצרכנות שלהם מונעת מהשפעה חיצונית – פרסומות, חברים, טרנדים – ואין להם כלים להבין שכסף הוא משאב מוגבל שצריך לדעת איך לנהל.

ארגז כלים לחינוך פיננסי

אם לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות, זה לא אומר שגם הילדים שלכם צריכים לגדול בלי הבנה כלכלית. אני מאמין שחינוך פיננסי מתחיל מההורים - וכשאתם רוכשים את הכלים הנכונים, אתם יכולים להעביר אותם הלאה לילדים שלכם, בצורה פשוטה, מעשית ומותאמת לחיים האמיתיים.

בסדנה תקבלו כלים מעשיים, גישה מובנית וקלה ליישום, ותלמדו איך להפוך את נושא הכסף לחלק טבעי מהשיח המשפחתי. נעסוק בנושאים כמו דמי כיס, חיסכון, צרכנות נבונה ודחיית סיפוקים - כדי שתוכלו להעניק לילדים שלכם הבנה פיננסית בריאה שתשמש אותם לכל החיים.

הורים מדברים על כסף עם הילד שלהם

למה לבחור בנו? לתת לילדים שלכם יתרון לכל החיים

קל

גישה מעשית ופשוטה ליישום

אנחנו יודעים שאתם עסוקים, ולכן יצרנו סדנה שממוקדת בכלים יומיומיים שתוכלו ליישם בבית מיד. לא צריך ידע מוקדם בכלכלה – רק רצון להעניק לילדים הבנה פיננסית נכונה שתחסוך להם טעויות בעתיד.

ילדים

פתרון שמתאים לכל גיל ולכל משפחה

בין אם הילדים שלכם בני 5 או 15, הסדנה מספקת כלים שמתאימים לכל שלב בהתפתחות שלהם. תלמדו איך לדבר עם ילדים על כסף בגיל הרך, ואיך ללוות אותם כשהם מתחילים להתנסות בהתנהלות פיננסית עצמאית.

מעניין

חינוך פיננסי חווייתי ומעורר סקרנות

אנחנו לא מאמינים בהרצאות תאורטיות – אלא בלמידה דרך חוויות. בסדנה שלנו תלמדו איך להפוך את החינוך הפיננסי לחלק טבעי מהשיח בבית, דרך משחקים, סיפורים, ודוגמאות מעשיות שידברו לילדים שלכם בשפה שלהם.

כך תהפכו חינוך פיננסי לחלק מהיומיום שלכם

1

הבנה ובניית יסודות - למה חינוך פיננסי כל כך חשוב?

בשלב הראשון נכיר את עקרונות החינוך הפיננסי, נבין למה ילדים צריכים ללמוד על כסף מגיל צעיר, ואיך אנחנו כהורים יכולים להיות דוגמה אישית טובה להתנהלות כלכלית נכונה.

2

כלים מעשיים - איך ללמד ילדים להתנהל עם כסף?

נקבל כלים פרקטיים ופשוטים להטמעת חינוך פיננסי בבית: איך לדבר עם ילדים על כסף, איך לתת דמי כיס בצורה חכמה, איך ללמד חיסכון ודחיית סיפוקים, ואיך להפוך את כל זה לחלק טבעי מהשיח היומיומי.

3

תרגול והתאמה לגיל הילד - איך הופכים את זה לחוויה?

נלמד איך להתאים את המסרים הפיננסיים לפי גיל הילד, נשתמש במשחקים ובפעילויות חווייתיות שיגרמו לילדים ללמוד מתוך עניין והנאה, ונגלה איך לשלב חינוך פיננסי בכל סיטואציה משפחתית.

4

יישום ביום-יום - איך הופכים ידע לפעולה?

כדי שהחינוך הפיננסי לא יישאר בגדר רעיון, נבנה תכנית יישומית שתאפשר לכם לשלב את הכלים שקיבלתם בסדנה בחיי המשפחה, כך שהילדים שלכם יתחילו לפתח הרגלים פיננסיים בריאים שילוו אותם כל החיים.

שלבים

איך לדעת לדבר עם הילדים על כסף

אם לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות, זה לא אומר שגם הילדים שלכם צריכים לגדול בלי הבנה כלכלית.

משפחה שמחה