האתר הזה נמצא בשלבי פיתוח, ואנחנו עובדים על שיפורו. נשמח לשמוע את דעתך! אם נתקלת בבעיה או יש לך הצעה לשיפור, אנא שלח לנו מייל לכתובת: gilhadad.breakingthecycle@gmail.com

אני משקיע חובב. האמור כאן אינו מהווה ייעוץ מקצועי או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל המסתמך על תכני המאמר מבלי להיוועץ בבעל הרישיון המתאים עושה זאת על אחריותו בלבד.

תג מחיר - ריבית - כך מסבירים זאת לצעירים (ומבוגרים)

תג מחיר - ריבית

גיל חדד

גיל חדד

בלוגר פיננסי

6.74 דקות קריאה
פורסם: 2024-02-11

אי אפשר לדבר על ״פיננסים״ בלי להגיד את המילה ריבית. המושג הזה ״ריבית״ מגיע בכל הקשר בכל תחום של העולם הפיננסי - אם לא מבינים מה המשמעות שלו, אפשר לחשוב שכל פעם הוא בעל קשר שונה, האמת היא - לא משנה על איזה ריבית מדברים - המשמעות היא תמיד, אבל תמיד, בדיוק אותה המשמעות.

אז אחת ולתמיד, כאשר המושג ריבית צף בהקשר כזה או אחר - מדובר על מחיר הכסף. כן, לכסף יש מחיר, כסף עולה כסף - אירוניה במיטבה!

אז איך מחליטים כמה כסף עולה? בשוק רגיל המחירים נקבעים על פי היצע וביקוש. אין הרבה תותים? המחיר עולה, יש יותר תותים? המחיר יורד. בכסף הסיפור קצת יותר מורכב. כאשר מישהו מעוניין למכור משהו למישהו אחר, אז כמובן שיש את עניין ההיצע והביקוש: כמה אנשים רוצים למכור? כמה אנשים רוצים לקנות? פה אין שינוי. אבל בכסף ישנו גורם נוסף שאין בשוק רגיל. הגורם הוא סיכון.

כשאני סוגר את ההזמנה של המשלוח בסופר ומשלם - באותו הרגע מתבצע התשלום ובסופר יודעים שהכסף יכנס. אין פה סיכון לסופר (הסיכון היחיד הוא שלי - שבאמת הכל יגיע והחיוב יהיה בהתאם 😅). כאשר מוכרים כסף הסיפור הוא שונה. מדובר בתהליך מורכב יותר.

הלוואה מורכבת משלושה שלבים:

  1. נתינת כסף ללווה.
  2. זמן המתנה.
  3. החזרת הכסף למלווה.

האירוניה בתהליך הוא שמי שמבקש את הכסף - הלווה, מבקש אותו כי אין לו מספיק. הגוף המלווה צריך לקוות שבאמת הוא יקבל את הכסף בחזרה. פה נכנסת הריבית!

הריבית קובעת כמה תשלום המלווה רוצה על כל רגע שהכסף לא אצלו - כך מתומחר הסיכון.

סיכון

כאשר מדברים על ריבית - מדברים בעיקר על סיכון. הריבית גם משפיעה על ההיצע והביקוש - על זה ארחיב בהמשך.

מה הקשר בין ריבית לסיכון?

משכנתא על דירה לדוגמה, נקח 2 משפחות. משפחה אחת עם הון עצמי נמוך והכנסה נמוכה, משפחה שניה עם הון עצמי גבוה והכנסה יציבה וטובה. כל משפחה רוצה לקנות דירה. המשפחה הראשונה רוצה לקנות דירה ב - 800 אלף ש״ח ויש לה 200 אלף שקל הון עצמי לדירה. זה אומר שהיא צריכה עוד 600 אלף שקל. למשפחה השניה יש 1.4 מיליון ש״ח הון עצמי לדירה והיא רוצה לקנות דירה ב - 2 מיליון ש״ח. לכאורה יש לנו פה 2 הלוואות של 600 אלף שקל לרכישת דירה.

המשפחה הראשונה ככל הנראה תקבל תנאים פחות טובים - הכוונה היא ריבית גבוהה על המשכנתא שלה, בעוד המשפחה השנייה תקבל ככל הנראה תנאים מצויינים - ריבית נמוכה על אותה הלוואה בדיוק!

נשמע לא פייר? נכון! דווקא את המשפחה החלשה הבנק ״דופק״ ומנגד ״עוזר״ למשפחה החזקה יותר. בעיניים של הבנק זה בכלל לא עובד ככה. הבנק מנהל את הסיכונים שלו. ככל שהוא ירגיש שמשפחה ״מסוכנת״ יותר הוא יבקש מחיר גבוה יותר על הכסף שהוא נותן לה.

מה הכוונה שהמשפחה הראשונה מסוכנת יותר? סבירות יותר גבוהה שהמשפחה לא תצליח להחזיר את המשכנתא והבנק לא יקבל את הכסף שלו בחזרה - לכן בכל רגע נתון שהוא נותן לאותה משפחה כסף הוא ידרוש עליו ריבית גבוהה יותר. במקרה של המשפחה השנייה הבנק הרבה יותר רגוע. הם הגיעו עם יותר כסף מהבית ומכניסים יותר כל חודש - הסיכוי שהם לא יצליחו להחזיר את אותה ההלוואה הרבה יותר נמוך. לכן הבנק דורש ״עמלת סיכון״ (ריבית) הרבה יותר נמוכה.

״ניהול הסיכונים״ שעושה הבנק:

  1. ההון העצמי - המשפחה הראשונה עם ההון העצמי הנמוך, במקרה שלה הבנק ״אחראי״ על רוב הבית - 75% ממנו. המשמעות היא שאם הם לא יעמדו בתשלומים הוא ימכור את הבית על מנת לקבל את הכסף שלו בחזרה. הבנק הוא לא סוכן נדל"ן, אין לו עניין למכור ברווח את הבית - זה לא מעניין אותו, הוא רק רוצה את הכסף שלו בחזרה. לכן הוא ימכור כמה שיותר מהר, אבל עליו לוודא שהוא באמת יקבל את כל הסכום. במקרה של המשפחה השניה עם 1.4 מיליון הון עצמי, הבנק אחראי רק על 30% משווי הדירה - הוא בטוח יקבל את כל מה שמגיע לו במכירת הדירה במקרה של פירעון - אפילו אם מחירי הדירות ירדו ב - 50%. מבחינת הבנק הוא מרגיש הרבה יותר בטוח עם ה״בטוחה״ שלו - הכוונה היא לנכס.
  2. יכולת ההחזר של המשפחה - משפחה עם הכנסה יציבה וגדולה תשלם הרבה יותר בקלות את המשכנתא בכל חודש. המשפחה הראשונה עם ההכנסה הנמוכה יותר - אותו ההחזר יהווה חלק גדול יותר מההכנסה שלה, אם יהיה זעזוע כזה או אחר במשק הבית וההכנסה תפגע - הסבירות שהם יצליחו להמשיך ולשלם נמוך יותר. מכאן שהסיכון גדול יותר. וכמו שאמרנו - הריבית מתמחרת את הסיכון שהמלווה לוקח על ההלווואה.

הריבית על המשכנתא היא אחת הריביות הזולות ביותר שניתן לקבל מהבנק להלוואה - אם לא הזולה ביותר. למה? כי בדירה הסיכון על הכסף נמוך יותר. אין לך איך לשלם? אין בעיה - נמכור את הבית. עצם זה שקיימת דירה - זאת הסיבה שהבנק רושם עליה הערת אזהרה - מקטינה את הסיכון של הבנק.

אם תנסו לקחת הלוואה לכל מטרה - תגלו שהריבית עליה גבוהה בסביבות 5% יותר מריבית שאפשר לקבל על משכנתא. למה? משום שהלוואה מהסוג הזה לא מספקת לבנק ערובה לכסף שלו. אם אין לכם איך להחזיר אין משהו שהבנק יכול לקבל באותו הרגע. שלא יהיו טעויות - כולנו יודעים שב - 99.99% הבנק יקבל את שלו. אבל אז הוא יידרש לתת עבודה, להפעיל עורכי דין, הוצאה לפועל, בקיצור - כשמתחיל כאב הראש - המחיר עולה.

מה לגבי הריבית על המינוס? (יש לי מאמר שלם בנושא). במינוס מבחינת הבנק מדובר בסיכון הגדול ביותר. מי שבמינוס - אין לו כסף! ההתנהלות שלו היא כזאת שבסוף החודש הוא למעשה בחוב. לכן הריבית על המינוס היא עצומה! שורות אלו נכתבות בשנת 2024, אנחנו מדברים על איזור ה - 10% ריבית וצפונה. הסיכון שהבנק לוקח הוא גדול - וכך הוא מתמחר אותו - עם הריבית!

מקרה דומה הם ההלוואות החוץ בנקאיות, למה הן יותר יקרות מההלוואות שנותן הבנק? בדרך כלל, מי שלוקח הלוואה חוץ בנקאית - הבנק כלל לא מעוניין לתת לו הלוואה או שהוא מוכן לתת בריבית ממש ממש גבוהה. אותן חברות אשראי מוכנות לקחת קצת יותר סיכון מהבנקים ובכל זאת לתת לכם הלוואה, הכוונה כאן שהם יתמחרו את אותו הסיכון של הבנק קצת יותר בזול - אבל גם פה - הריבית תהיה בהתאם, הן יודעות שאם פניתם אליהם, ככל הנראה הבנק לא מעוניין להלוות לכם כסף נוסף, וזה נלקח בחשבון , כמובן!

גורם חשוב נוסף המשפיע על הסיכון הוא זמן. ככל שמשך ההלוואה ארוך יותר ככל הנראה הריבית תהיה גבוהה יותר: יותר זמן ⬅️ יותר אי וודאות ⬅️ יותר סיכון ⬅️ יותר ריבית.

ניתן לסכם את הגורמים כך:

alt_text

סוגי ריביות ששווה לדבר עליהן

ריבית בנק ישראל וריבית פריים

עד עכשיו דיברנו על ריבית בשוק חופשי, כאשר מתמחרים סיכון במכירת כסף. אבל לכל אותן ריביות ישנו עוגן. נתון שעל פיו ״גוזרים״ את כל שאר הריביות. אותו נתון הוא ריבית בנק ישראל. בנק ישראל מעדכן את אותה הריבית אחת לחודש וחצי (8 פעמים בשנה). ריבית הפריים נקבעת על ידי הבנקים והיא מתבססת על ריבית בנק ישראל.

אפשר לשאול, ובצדק, איך היא קשורה לחיינו? הרי ריבית מחשבת סיכון - מה אכפת לי מריבית בנק ישראל? איך היא קשורה בכלל לסיכון שהבנק לוקח? צודקים, תחשבו על זה ככה, בנק ישראל הוא הבנק של הבנקים. הבנקים יכולים להלוות כסף ממנו ולמכור אותו לנו הלקוחות - לכן הם מושפעים מאותה ריבית. הנושא הזה כמובן יותר מורכב - אבל, לדעתי, התשובה הזאת מספיק טובה.

ריבית מפיקדון בבנק

כאשר אנחנו שמים את הכסף שלנו בפיקדון - למעשה הבנק לוקח מאיתנו הלוואה. הבנק מתמחר כמה שווה לו לקחת את הכסף מאיתנו ועל פי זה נקבעת הריבית שהוא משלם לנו.

אותה ריבית תמיד תהיה יותר נמוכה מריבית בנק ישראל משום שאם הבנק לא ייקח מאיתנו את ההלוואה הוא יקח אותה מבנק ישראל. מכאן נקבע אותו עוגן שציינתי קודם לכן.

מסקנות

ההבנה של איך ריבית עובדת היא יסוד חשוב בכל מה שקשור לפיננסים. בין אם מדובר על התנהלות ביום יום, השקעות, מינופים, הלוואות. כאשר אנו מבינים שריבית מתמחרת סיכון - אנחנו יכולים להשתמש בזה בשבילנו. לבדוק מה אנחנו צריכים לעשות כדי להיראות ״פחות מסוכנים״ או להבין שיש החלטות שאם נקבל אותן היום, זה יגרום לכך שניראה״יותר מסוכנים״ בעתיד.

גיל חדד

גיל חדד

בלוגר פיננסי

שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.

למידע נוסף עליי

איך לדעת לדבר עם הילדים על כסף

בסדנה חינמית להורים תקבלו כלים מעשיים שיעזרו לכם ללמד את הילדים איך להתנהל עם כסף נכון מגיל צעיר. נתחיל בשיחה קצרה ונבדוק יחד איך תוכלו להפוך חינוך פיננסי לחלק מהיומיום

התחילו לקרוא ולהכיר את הגישה שלי
גיל חדד

לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות - אז איך תוודאו שלילדים שלכם יהיה עתיד פיננסי חכם יותר?

הורים רבים לא קיבלו חינוך פיננסי בילדות - וזה לא מפתיע שהם מתקשים ללמד את הילדים שלהם איך להתנהל נכון עם כסף. בלי הכלים הנכונים, קל להעביר הלאה את אותן טעויות שעשינו בעצמנו. אבל זה לא חייב להיות ככה. הגיע הזמן לשבור את המעגל, להעניק לילדים חינוך פיננסי נכון - ולתת להם את הכלים להצלחה בעתיד.

1

אתם לא בטוחים מתי ואיך להתחיל לדבר עם הילדים על כסף

אתם יודעים שחינוך פיננסי לילדים זה חשוב, אבל מתי ואיך מתחילים? האם זה בדמי כיס? איך מסבירים להם מה זה חיסכון? ומה עושים כשהם רוצים לקנות כל שטות שהם רואים? בלי תכנית ברורה, הכל מרגיש מבולגן ואתם לא בטוחים איך לגשת לנושא.

2

אתם בעצמכם לא בטוחים אם אתם מתנהלים כלכלית נכון

אם אף אחד לא לימד אתכם איך להתנהל עם כסף, איך תדעו שאתם מעבירים את הידע הנכון לילדים שלכם? אתם אולי מנסים ללמד אותם לחסוך, אבל מרגישים שהם קולטים את ההרגלים הכלכליים שלכם – לטוב ולרע.

3

הילדים שלכם חושבים שכסף גדל על עצים

הם מבקשים דברים בלי לחשוב פעמיים, לא מבינים למה אי אפשר לקנות הכל עכשיו ומתקשים לדחות סיפוקים. מבחינתם, הכסף פשוט קיים – הם לא רואים את הקשר בין עבודה, הכנסה והוצאות. אתם מרגישים שהצרכנות שלהם מונעת מהשפעה חיצונית – פרסומות, חברים, טרנדים – ואין להם כלים להבין שכסף הוא משאב מוגבל שצריך לדעת איך לנהל.

ארגז כלים לחינוך פיננסי

אם לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות, זה לא אומר שגם הילדים שלכם צריכים לגדול בלי הבנה כלכלית. אני מאמין שחינוך פיננסי מתחיל מההורים - וכשאתם רוכשים את הכלים הנכונים, אתם יכולים להעביר אותם הלאה לילדים שלכם, בצורה פשוטה, מעשית ומותאמת לחיים האמיתיים.

בסדנה תקבלו כלים מעשיים, גישה מובנית וקלה ליישום, ותלמדו איך להפוך את נושא הכסף לחלק טבעי מהשיח המשפחתי. נעסוק בנושאים כמו דמי כיס, חיסכון, צרכנות נבונה ודחיית סיפוקים - כדי שתוכלו להעניק לילדים שלכם הבנה פיננסית בריאה שתשמש אותם לכל החיים.

הורים מדברים על כסף עם הילד שלהם

למה לבחור בנו? לתת לילדים שלכם יתרון לכל החיים

קל

גישה מעשית ופשוטה ליישום

אנחנו יודעים שאתם עסוקים, ולכן יצרנו סדנה שממוקדת בכלים יומיומיים שתוכלו ליישם בבית מיד. לא צריך ידע מוקדם בכלכלה – רק רצון להעניק לילדים הבנה פיננסית נכונה שתחסוך להם טעויות בעתיד.

ילדים

פתרון שמתאים לכל גיל ולכל משפחה

בין אם הילדים שלכם בני 5 או 15, הסדנה מספקת כלים שמתאימים לכל שלב בהתפתחות שלהם. תלמדו איך לדבר עם ילדים על כסף בגיל הרך, ואיך ללוות אותם כשהם מתחילים להתנסות בהתנהלות פיננסית עצמאית.

מעניין

חינוך פיננסי חווייתי ומעורר סקרנות

אנחנו לא מאמינים בהרצאות תאורטיות – אלא בלמידה דרך חוויות. בסדנה שלנו תלמדו איך להפוך את החינוך הפיננסי לחלק טבעי מהשיח בבית, דרך משחקים, סיפורים, ודוגמאות מעשיות שידברו לילדים שלכם בשפה שלהם.

כך תהפכו חינוך פיננסי לחלק מהיומיום שלכם

1

הבנה ובניית יסודות - למה חינוך פיננסי כל כך חשוב?

בשלב הראשון נכיר את עקרונות החינוך הפיננסי, נבין למה ילדים צריכים ללמוד על כסף מגיל צעיר, ואיך אנחנו כהורים יכולים להיות דוגמה אישית טובה להתנהלות כלכלית נכונה.

2

כלים מעשיים - איך ללמד ילדים להתנהל עם כסף?

נקבל כלים פרקטיים ופשוטים להטמעת חינוך פיננסי בבית: איך לדבר עם ילדים על כסף, איך לתת דמי כיס בצורה חכמה, איך ללמד חיסכון ודחיית סיפוקים, ואיך להפוך את כל זה לחלק טבעי מהשיח היומיומי.

3

תרגול והתאמה לגיל הילד - איך הופכים את זה לחוויה?

נלמד איך להתאים את המסרים הפיננסיים לפי גיל הילד, נשתמש במשחקים ובפעילויות חווייתיות שיגרמו לילדים ללמוד מתוך עניין והנאה, ונגלה איך לשלב חינוך פיננסי בכל סיטואציה משפחתית.

4

יישום ביום-יום - איך הופכים ידע לפעולה?

כדי שהחינוך הפיננסי לא יישאר בגדר רעיון, נבנה תכנית יישומית שתאפשר לכם לשלב את הכלים שקיבלתם בסדנה בחיי המשפחה, כך שהילדים שלכם יתחילו לפתח הרגלים פיננסיים בריאים שילוו אותם כל החיים.

שלבים

איך לדעת לדבר עם הילדים על כסף

אם לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות, זה לא אומר שגם הילדים שלכם צריכים לגדול בלי הבנה כלכלית.

משפחה שמחה