האתר הזה נמצא בשלבי פיתוח, ואנחנו עובדים על שיפורו. נשמח לשמוע את דעתך! אם נתקלת בבעיה או יש לך הצעה לשיפור, אנא שלח לנו מייל לכתובת: gilhadad.breakingthecycle@gmail.com

אני משקיע חובב. האמור כאן אינו מהווה ייעוץ מקצועי או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל המסתמך על תכני המאמר מבלי להיוועץ בבעל הרישיון המתאים עושה זאת על אחריותו בלבד.

אני משקיע חובב. האמור כאן אינו מהווה ייעוץ מקצועי או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל המסתמך על תכני המאמר מבלי להיוועץ בבעל הרישיון המתאים עושה זאת על אחריותו בלבד.

שאלות נפוצות

שתי הדרכים הן ללמוד מניסיון של אחרים (קריאת ספרים, שמיעת הרצאות, קורסים) וללמוד מטעויות אישיות.

לרוב, השיעורים החשובים ביותר בחיים נלמדים מתוך הטעויות שאנחנו עושים.

חשוב לאפשר להם לטעות עם סכומים קטנים כדי שילמדו לקחים חשובים לפני שהם מתמודדים עם סכומים גדולים יותר בעתיד.

חשוב לתווך את החוויה, לדבר על הסיטואציה בצורה נכונה ולדאוג שהילד ילמד מהטעות ולא רק יחווה חוויה לא נעימה.

חשוב שהטעות תהיה בחלק מהסכום שלו ולא בכולו, ללוות את התהליך בצורה לא שיפוטית, לשקול לצמצם נזקים אם התסכול גבוה, ולדון על החוויה בישיבת דמי הכיס הבאה.

ניתן ללמוד שלא קונים רק בשביל לקנות, שאם יש משהו שרוצים כדאי לבדוק בדיוק מה יש באריזה, וכדאי לבדוק באינטרנט לפני שרוכשים מוצר.

שיעורים, מקלות וגזרים מחיר הטעות

מחיר הטעות

גיל חדד

גיל חדד

בלוגר פיננסי

5.72 דקות קריאה
פורסם: 2024-05-27

תנו לילדים לעשות טעויות!

ישנם 2 דרכים בחיים ללמוד.

  1. פשוט ללמוד: לקרוא ספר, לשמוע הרצאה, לעשות קורס.
  2. לעשות טעויות.

מה עדיף? ברור שעדיפה הדרך הראשונה, ללמוד מניסיון של אחרים.

מה קורה בפועל? או יותר נכון, מתי אנחנו באמת לומדים הכי מהר? את השיעורים החשובים בחיים שלנו אנחנו ככל הנראה נקבל מטעויות שעשינו.

לפעמים יוצא לנו לדבר עם הילדים על נושא מסויים והם רוצים לעשות איזה פעולה כזאת או אחרת, אנחנו מסבירים להם - מהניסיון שלנו, שזאת טעות, בדרך כלל הם מתעקשים ואנחנו אומרים להם - אין בעיה, תלמד בדרך הקשה.

אני זוכר שלפני שבוע יצאנו לטיול קצר וכל ילד קיבל חטיף יחד עם ארוחת בוקר שרצינו לאכול באיזה פארק. הבת הגדולה שלי רצתה כבר ברכב לאכול את החטיף ואמרנו לה שכדאי לה לחכות שנגיע לפארק ושהיא תאכל אותו שם. היא התעקשה. אז אמרנו לה שאם היא אוכלת אותו עכשיו, שם היא לא תקבל. היא אמרה שאין לה בעיה. בסופו של דבר זה נגמר כמובן בבכי, היא ראתה את אח שלה אוכל בכיף את אותו החטיף ולה לא היה. שיעור לחיים. אני חייב לציין שאח שלה היה מוכן לתת לה ממש קצת - אבל כמובן שזה לא סיפק אותה ואולי אפילו קצת עצבן אותה יותר. בכללי כל העניין של דחיית סיפוקים - אני ממש אוהב לראות על הילדים שלי. זה אחד הכישורים שהכי חשוב לי שהם יקבלו.

כסף זה שונה,

אם הבן שלכם ירצה לעשות איזה משהו מסוכן שכנראה ייגמר באיזה נפילה, אחרי ויכוח קצר ככל הנראה אתם תגידו לו - אין בעיה, הוא בסוף יקבל איזה מכה קטנה ואז תגידו לו - אמרתי לך, ככה זה הורות.

יצא לי לא מעט לשמוע הורים אומרים: ״עד שאין דם, אני לא מתערב״ עם חצי קריצה כמובן, אבל זה בדיוק הרעיון, יש דברים שאנחנו מוכנים לסבול, אפילו אם זה אומר איזה מכה קטנה, כמובן שפעולות מסוכנות ממש אנחנו נעצור מידי - אפילו לי להסביר יותר מידי.

קיימת אצלנו איזה יכולת ספיגה כהורים והבנה שיש דברים שילדים כנראה צריכים ללמוד על הבשר.

אני זוכר שהבן הקטן שלי לביא רצה לטפס על איזה מתקן גבוה. אמרתי לו מספר פעמים שיהיה לו קשה לרדת וככל הנראה יתקע למעלה. כמובן שהוא המשיך להתעקש ואמר שהוא מסוגל. בסוף, טפסתי בעצמי להוריד אותו, אין לי בעיה להודות שלקחתי קצת את הזמן - הוא צריך ללמוד לא?

אבל אם עכשיו הבן או הבת שלכם יגיעו אליכם וירצו להוציא הרבה כסף על שטות גמורה - בין אם מדובר בדמי כיס שהם חסכו, מתנה ליומולדת, כסף מסבא וסבתא - כמה זמן יקח אותו הוויכוח? כמה שכנועים, סיבות, דוגמאות, תרחישים, הסברים והדרכות אתם תעשו בשביל שהוא לא יעשה את אותה ה״טעות״?

עם הידיעה שהוא מסוגל לעשות איזו שטות ולקבל מכה קטנה, או להתקע על מתקן אנחנו יכולים להתמודד. ״לשרוף״ כסף על שטויות - הרבה יותר קשה לנו. אנחנו מרגישים את ״המכה״ עצמה.

כסף הוא רגשי!

מחיר הטעות

תנו לילדים לעשות טעויות עם כסף.

אם אפשר ״לגדר״ את אותה הטעות כמובן שזה עדיף - אבל חשוב שהם יעשו טעויות עכשיו עם עשרות אולי מאות שקלים. יקבלו את השיעור ואז כשיהיה מדובר באלפי שקלים - הם יהיו טיפה יותר חכמים.

מה שכן חשוב לציין - זכרו שמדובר בשיעור, הכוונה היא שצריך לתווך להם את כל הסיטואציה בצורה נכונה. צריך לדאוג שהם ילמדו ולא סתם יחוו חוויה לא נעימה ולהניח שהם הבינו לבד.

עלמה והביצה המוזרה

סיפור אמיתי, על הבת שלי עלמה (6) מהחודש האחרון.

בסופ״ש יצאנו לסופר עם הילדים. עלמה, הבת הגדולה שלי רצתה לקחת חלק מדמי הכיס שלה כדי לקנות ״משהו״. היא לא ידעה מה היא רוצה - אבל היה חשוב לה שתהיה לה האפשרות לקנות. היינו בסופר - אז כמובן שהיא התחילה להסתכל על הממתקים. היו לה 16 ש״ח היא רצתה מטבעות מכל מיני סוגים (10, 5 ושקל אחד). היא הייתה בהלם שכמעט כל חטיף כמעט וגמר לה את כל הכסף. במונחים שלה, היא התכוונה שכל מה שהיא רוצה לקנות יעלה לה יותר ממטבע אחד. בנוסף היא גם ציינה שיש לנו בבית אז זה ״לא שווה לה״.

עלמה היא ילדה ממוקדת מטרה! היא רצתה לקנות!

אז אחרי הסופר הלכנו לחנות צעצועים שהייתה באותו המתחם. שם היא הבינה ש 16 ש״ח לא שווים הרבה. אחרי חיפושים רבים היא מצאה איזה ביצה שיש בה איזה בובה עם עוד איזה צעצוע. הביצה עלתה 20 ש״ח.

אני כבר הייתי ממש עייף ואמרתי לה שאם זה מה היא רוצה אני אפילו מוכן להשלים לה על חשבוני (עדיין מדובר בבת שלי) 4 שקלים. אז היא קנתה את הביצה, לבן שלי קנינו איזה מכונית קטנה ליד הקופה ויצאנו לרכב.

ברכב עלמה פתחה את הביצה וגילתה שיש שם בובה קטנה עם בקבוק. היא התחילה להתעצבן כשהיא ראתה על הקופסה שיש גם מוצץ, כיסא, נעל, ועוד מלא שטויות והיא קבלה רק בקבוק. היא ממש כעסה: ״זה לא שווה!!! סתם בזבזתי את הכסף!״

אנחנו באופן אישי לא ידענו למה היא מצפה מאותה הביצה, ואולי טוב שכך. אמרנו לה באוטו: לא נורא עלמה, יש לך עוד כסף. ולפעמים אנחנו עושים טעויות וקונים בלי לדעת יותר מידי.

כשהגענו הביתה הלכתי איתה לקופה שלה, ישבנו ודיברנו. היא סיפרה לי על כל החוויה, ויחד הסקנו מסקנות. לדוגמא, שלא קונים רק בשביל לקנות. וגם שאם יש משהו שהיא רוצה - אנחנו קודם צריכים לבדוק בדיוק מה יש באותה האריזה, והכי חשוב - אנחנו קודם כל בודקים באינטרנט.

אני מאמין שהיא הבינה, היא כבר לא הייתה עצובה או כועסת. זאת לא הפעם הראשונה שאנחנו מדברים ומסבירים לה על ״תרגילים שיווקים״ של חברות בשביל לגרור אותו לקנות. וכן - הקופסא מטעה.

דגשים חשובים

  1. כשנותנים לילד לעשות טעות עם כסף, עדיף שיהיה מדובר בחלק מהסכום שלו ולא כולו. המטרה היא להעביר את הילד שיעור ולא לגרום לו טראומה, או חוויה מתסכלת ממש.
  2. ליווי התהליך - לא בצורה שיפוטית. לדבר, מה הוא קנה? למה? האם זה היה שווה את הכסף? מה אפשר לעשות יותר טוב בפעם הבאה? אולי אפילו לכתוב מסקנות באיזה דף ולהכניס לקופה, או לשים על השולחן או באיזה מגירה.
  3. צמצום נזקים. אם אתם רואים חוויה של תסכול ממש גבוהה. צמצמו. שלמו עד חצי מהסכום. חשוב שהילד או הילדה לא ירגישו לבד בסיפור הזה. מדובר בשיעורים, אם נראה לכם שהם למדו את הלקח - אפשר להמתיק קצת את הסיטואציה. במקרה שלי היה מדובר בסכום קטן, והיה נראה שעלמה הבינה, נרגעה והסיפור כבר היה מאחוריה. אבל אם הייתי רואה שזה ממשיך להעסיק אותה - הייתי נותן לה כמה שקלים. לפחות בפעמים הראשונות. אם אנחנו רואים שהסיפור חוזר על עצמו - אז לדעתי, צריך פעם אחת לתת להם ״לשאת בנטל״ לבד.
  4. אם אתם עובדים עם דמי כיס ועושים ישיבה בכל פעם שאתם מעניקים את דמי הכיס, אז הישיבה הבאה היא זמן טוב להעלות את אותו הסיפור ולראות איך הילד מרגיש. באופן כללי אחרי רכישה ״רעה״ כדאי מידי פעם לבדוק אם הילד השתחרר ממנה כבר.
גיל חדד

גיל חדד

בלוגר פיננסי

שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.

למידע נוסף עליי

איך לדעת לדבר עם הילדים על כסף

בסדנה חינמית להורים תקבלו כלים מעשיים שיעזרו לכם ללמד את הילדים איך להתנהל עם כסף נכון מגיל צעיר. נתחיל בשיחה קצרה ונבדוק יחד איך תוכלו להפוך חינוך פיננסי לחלק מהיומיום

התחילו לקרוא ולהכיר את הגישה שלי
גיל חדד

לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות - אז איך תוודאו שלילדים שלכם יהיה עתיד פיננסי חכם יותר?

הורים רבים לא קיבלו חינוך פיננסי בילדות - וזה לא מפתיע שהם מתקשים ללמד את הילדים שלהם איך להתנהל נכון עם כסף. בלי הכלים הנכונים, קל להעביר הלאה את אותן טעויות שעשינו בעצמנו. אבל זה לא חייב להיות ככה. הגיע הזמן לשבור את המעגל, להעניק לילדים חינוך פיננסי נכון - ולתת להם את הכלים להצלחה בעתיד.

1

אתם לא בטוחים מתי ואיך להתחיל לדבר עם הילדים על כסף

אתם יודעים שחינוך פיננסי לילדים זה חשוב, אבל מתי ואיך מתחילים? האם זה בדמי כיס? איך מסבירים להם מה זה חיסכון? ומה עושים כשהם רוצים לקנות כל שטות שהם רואים? בלי תכנית ברורה, הכל מרגיש מבולגן ואתם לא בטוחים איך לגשת לנושא.

2

אתם בעצמכם לא בטוחים אם אתם מתנהלים כלכלית נכון

אם אף אחד לא לימד אתכם איך להתנהל עם כסף, איך תדעו שאתם מעבירים את הידע הנכון לילדים שלכם? אתם אולי מנסים ללמד אותם לחסוך, אבל מרגישים שהם קולטים את ההרגלים הכלכליים שלכם – לטוב ולרע.

3

הילדים שלכם חושבים שכסף גדל על עצים

הם מבקשים דברים בלי לחשוב פעמיים, לא מבינים למה אי אפשר לקנות הכל עכשיו ומתקשים לדחות סיפוקים. מבחינתם, הכסף פשוט קיים – הם לא רואים את הקשר בין עבודה, הכנסה והוצאות. אתם מרגישים שהצרכנות שלהם מונעת מהשפעה חיצונית – פרסומות, חברים, טרנדים – ואין להם כלים להבין שכסף הוא משאב מוגבל שצריך לדעת איך לנהל.

ארגז כלים לחינוך פיננסי

אם לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות, זה לא אומר שגם הילדים שלכם צריכים לגדול בלי הבנה כלכלית. אני מאמין שחינוך פיננסי מתחיל מההורים - וכשאתם רוכשים את הכלים הנכונים, אתם יכולים להעביר אותם הלאה לילדים שלכם, בצורה פשוטה, מעשית ומותאמת לחיים האמיתיים.

בסדנה תקבלו כלים מעשיים, גישה מובנית וקלה ליישום, ותלמדו איך להפוך את נושא הכסף לחלק טבעי מהשיח המשפחתי. נעסוק בנושאים כמו דמי כיס, חיסכון, צרכנות נבונה ודחיית סיפוקים - כדי שתוכלו להעניק לילדים שלכם הבנה פיננסית בריאה שתשמש אותם לכל החיים.

הורים מדברים על כסף עם הילד שלהם

למה לבחור בנו? לתת לילדים שלכם יתרון לכל החיים

קל

גישה מעשית ופשוטה ליישום

אנחנו יודעים שאתם עסוקים, ולכן יצרנו סדנה שממוקדת בכלים יומיומיים שתוכלו ליישם בבית מיד. לא צריך ידע מוקדם בכלכלה – רק רצון להעניק לילדים הבנה פיננסית נכונה שתחסוך להם טעויות בעתיד.

ילדים

פתרון שמתאים לכל גיל ולכל משפחה

בין אם הילדים שלכם בני 5 או 15, הסדנה מספקת כלים שמתאימים לכל שלב בהתפתחות שלהם. תלמדו איך לדבר עם ילדים על כסף בגיל הרך, ואיך ללוות אותם כשהם מתחילים להתנסות בהתנהלות פיננסית עצמאית.

מעניין

חינוך פיננסי חווייתי ומעורר סקרנות

אנחנו לא מאמינים בהרצאות תאורטיות – אלא בלמידה דרך חוויות. בסדנה שלנו תלמדו איך להפוך את החינוך הפיננסי לחלק טבעי מהשיח בבית, דרך משחקים, סיפורים, ודוגמאות מעשיות שידברו לילדים שלכם בשפה שלהם.

כך תהפכו חינוך פיננסי לחלק מהיומיום שלכם

1

הבנה ובניית יסודות - למה חינוך פיננסי כל כך חשוב?

בשלב הראשון נכיר את עקרונות החינוך הפיננסי, נבין למה ילדים צריכים ללמוד על כסף מגיל צעיר, ואיך אנחנו כהורים יכולים להיות דוגמה אישית טובה להתנהלות כלכלית נכונה.

2

כלים מעשיים - איך ללמד ילדים להתנהל עם כסף?

נקבל כלים פרקטיים ופשוטים להטמעת חינוך פיננסי בבית: איך לדבר עם ילדים על כסף, איך לתת דמי כיס בצורה חכמה, איך ללמד חיסכון ודחיית סיפוקים, ואיך להפוך את כל זה לחלק טבעי מהשיח היומיומי.

3

תרגול והתאמה לגיל הילד - איך הופכים את זה לחוויה?

נלמד איך להתאים את המסרים הפיננסיים לפי גיל הילד, נשתמש במשחקים ובפעילויות חווייתיות שיגרמו לילדים ללמוד מתוך עניין והנאה, ונגלה איך לשלב חינוך פיננסי בכל סיטואציה משפחתית.

4

יישום ביום-יום - איך הופכים ידע לפעולה?

כדי שהחינוך הפיננסי לא יישאר בגדר רעיון, נבנה תכנית יישומית שתאפשר לכם לשלב את הכלים שקיבלתם בסדנה בחיי המשפחה, כך שהילדים שלכם יתחילו לפתח הרגלים פיננסיים בריאים שילוו אותם כל החיים.

שלבים

איך לדעת לדבר עם הילדים על כסף

אם לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות, זה לא אומר שגם הילדים שלכם צריכים לגדול בלי הבנה כלכלית.

משפחה שמחה