האתר הזה נמצא בשלבי פיתוח, ואנחנו עובדים על שיפורו. נשמח לשמוע את דעתך! אם נתקלת בבעיה או יש לך הצעה לשיפור, אנא שלח לנו מייל לכתובת: gilhadad.breakingthecycle@gmail.com

אני משקיע חובב. האמור כאן אינו מהווה ייעוץ מקצועי או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל המסתמך על תכני המאמר מבלי להיוועץ בבעל הרישיון המתאים עושה זאת על אחריותו בלבד.

אני משקיע חובב. האמור כאן אינו מהווה ייעוץ מקצועי או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל המסתמך על תכני המאמר מבלי להיוועץ בבעל הרישיון המתאים עושה זאת על אחריותו בלבד.

שאלות נפוצות

'מבחן הזמן' הוא שיטה להערכת רכישה על ידי המרת מחירה לשעות עבודה נדרשות כדי להרוויח את הסכום. זה עוזר להבין את המשמעות האמיתית של ההחלטה הפיננסית.

אפשר להסביר לילדים כמה זמן ייקח להם לחסוך את דמי הכיס שלהם כדי לקנות משהו שהם רוצים. לדוגמה, לחשב כמה שבועות הם צריכים לחכות אם הם מקבלים סכום מסוים לדמי כיס שבועיים.

קנייה יקרה ראשונה יכולה להמחיש לילד את המשמעות של הכסף, במיוחד כאשר הם רואים איך הוא כמעט נגמר. זה מלמד אותם לתכנן ולחשוב לפני שהם מוציאים כסף.

בשני המקרים, הפתרון הבסיסי הוא פשוט - להוציא פחות ממה שמרוויחים או לצרוך פחות קלוריות ממה ששורפים. האתגר האמיתי טמון בגיוס הכוחות הנפשיים והרגשיים לפעולה ולשינוי ההרגלים.

המאמר טוען שאנשים עם בעיות כלכליות לעיתים קרובות זקוקים יותר לליווי פסיכולוגי מאשר לייעוץ פיננסי, מכיוון שהבעיות נובעות לרוב מהרגלים רגשיים והתנהגותיים ולא מחוסר ידע פיננסי.

שיעורים, מקלות וגזרים מבחן הזמן

מבחן הזמן

גיל חדד

גיל חדד

בלוגר פיננסי

4.68 דקות קריאה
פורסם: 2024-05-19

הילדים עושים ״שטויות״ עם הכסף שלהם?

תחושה מוכרת, ביום שהבת שלי התחילה לקבל דמי כיס ו״לנהל״ את הכסף שלה בעצמה - באותו יום היא קנתה את ״בית הבובות של גבי״ ב 300 ש״ח. מאיפה לילדה בת 6 יש 300 ש״ח לבזבוזים ביום הראשון שהיא מקבלת דמי כיס? זה היה שילוב של כסף שהיא קבלה ביומולדת שלה ודמי פורים - מוגזם, אני יודע. בכל מקרה זה מה שקרה.

האם אני שמח מהרכישה? האמת כן, כי כמעט נגמר לה כל הכסף. לא רק זה, אחרי שהראיתי לה כמה יישאר לה בקופה אחרי שהיא תקנה, היא הבינה שזה כמעט גומר לה את כל הכסף - הפרצוף הלחוץ שלה היה שווה את הכל. מה שמדהים הוא שאנחנו מדברים פה על ילדה שהיא רק בת שש והיא כבר הבינה את המשמעות. בנוסף, אני רצית שהיא תקנה, אפילו עודדתי אותה לכך, משהו גדול שהיא רוצה, והכי חשוב - תבין את המשמעות של הפעולה.

אז איך כל זה קשור לעידוד ודיכוי של הרגלים פיננסים? הרי לכאורה לא עשיתי כלום. היא קנתה מה שהיא רצתה וכמעט נגמר לה הכסף, למרות שאז הגיע פסח והילדה שעכשיו ״אחראית לגורלה הפיננסי״ יצא למבצע גיוס בקרב המשפחה הקרובה שלא היה מבייש יזמים מעמק הסיליקון.

מבחן הזמן

אני אוהב מאוד להקביל רכישות לזמן ולא בהכרח לכסף.

אני אסביר, נניח שאתם רוצים לקנות אייפון חדש - רוצים, לא צריכים. האייפון עולה 5000 ש״ח (נראה לי, אין לי מושג כמה עולה אייפון חדש). עכשיו עושים תרגיל פשוט.

קחו את הנטו שלכם, כן את הנטו! לא הברוטו. חלקו אותו במספר השעות שאתם עובדים בחודש בממוצע. לא חייבים להיות סופר מדוייקים, אבל אל תרמו את עצמכם. זאת כמות הזמן שאתם צריכים להשקיע בשביל אותו אייפון.

אל תחשבו במונחים של ימים, שבועות חודשים - נניח שאייפון עולה לי כמו חצי משכורת. תחשבו בשעות! נתחי זמן גדולים יותר עושים לנו שיבוש ונרמול (מלשון להפוך לנורמלי) - שעות!

אז אם הנטו שלכם הוא 6,500 ש״ח ואתם עובדים 180 שעות בממוצע בחודש המשמעות היא ששעה אחת שלכם שווה 36.1 ש״ח לשעה. אתם צריכים לעבוד קצת יותר מ 183 שעות בשביל לקנות אייפון. עכשיו תחשבו על העבודה שלכם במשך 183 שעות, שווה אייפון חדש?

אם הנטו שלכם הוא 20,000 ש״ח בחודש, אתם עובדים מהבית ובינינו אתם בפועל עובדים רק 140 שעות בחודש. שעה שלכם שווה עכשיו כמעט 143 ש״ח, נעגל כלפי מעלה. זה אומר שאתם צריכים לעבוד ״רק״ 34 שעות בשביל אותו אייפון חדש. שווה?

ילדים מבינים

ילדים מבינים טוב מאוד את המונח של זמן. במיוחד אם מדובר בהמתנה למשהו.

אז אמנם ילדים לא עובדים, אבל נניח שאתם נותנים דמי כיס, תשלום לפי עבודות ו/או ציונים או שאתם הפטרונים של כל הרכישות. בכל המקרים חשוב מאוד להסביר את עניין הזמן. אחת הסיבות שאני אוהב את שיטת דמי הכיס היא מפני שבדמי כיס ממש אפשר לעשות איתם את החישוב.

צריך ממש טוב להבהיר להם כמה ״זמן״ הרכישה תעלה. במקרה שלי, אני הראיתי לעלמה (הבת שלי) שאם היא תקנה את בית הבובות, כמה כסף יישאר לה ועשיתי איתה את החשבון כמה זמן היא צריכה לחסוך דמי כיס בשביל בכלל להגיע לסכום הזה.

חישבנו שאם היא מקבלת 10 שקלים אחת לשבוע, היא צריכה לחכות 30 שבועות בשביל לקנות בית בובות. זה המחיר בזמן. עכשיו כמובן ש 30 שבועות לא באמת אומרים כלום לילדה בת 6. אז ניסיתי כמה שיכולתי להסביר לה במונחים של זמן שהיא מבינה. אמרתי לה שזה פחות או יותר הזמן מאז שהיא התחילה את הגן השנה. ואז התחלתי להזכיר לה כל מיני דברים בגן שהיו השנה - ואמרתי לה, כל הזמן הזה. היא הבינה.

אני שמחתי שהיא קנתה ישר מוצר יקר, כי היא ראתה בפועל שכמעט נגמר לה הכסף. אחת לשבוע שהיא מקבלת דמי כיס אנחנו סופרים מתי היא תגיע לעוד בית בובות. היא לא מתחרטת אבל מרגיש לי שהיא מבינה. היא בעצמה עכשיו אומרת שהיא לא יכולה לקנות עוד דברים כי כמעט נגמר לה הכסף והיא צריכה לחכות. היא עושה חשבון לפני שהיא בכלל הגיע לכיתה א.

עלמה היא יחסית עוד קטנה, עם ילדים גדולים חישוב הזמן הוא הרבה יותר פשוט.

בנימה אישית

״מבחן הזמן״ מרגיש לי כמו שיעור חשוב למבוגרים ולילדים.

אנחנו מקבלים פרופורציות אמיתיות למשמעות ההחלטות שלנו. אני לא אשקר לכם, מבחן הזמן הוא מבחן קשה. אני לא אשכח שהסברתי אותו לידידה ממש קרובה, התגובה שלה הייתה: ״אם אני אחשוב ככה על כל רכישה בחיים, אני פשוט לא אקנה דבר״. היה לי קצת עצוב. התשובה שלה אומרת אחד מ - 2 דברים:

  1. היא פשוט לא הבינה. עם זה קל היה לי יותר להתמודד, אפשר לסביר בדרכים נוספות או לנהל דיון.
  2. היא הבינה בדיוק על מה אני מדבר. במקרה הזה המשמעות היא שהיא יודעת ומודעת להתנהלות לא תקינה, אבל בלי היכולת ״לשלם את המחיר״ לתיקון.

אנשים לפעמים חושבים שאם יש להם בעיות כלכליות הם צריכים יועץ פיננסי. אם אתם שואלים אותי, ככל הנראה הם צריכים ליווי פסיכולוגי.

כסף הוא בדיוק כמו דיאטה - בואו נודה בזה, לא צריך להיות מומחים כדי לפחות להיות מאוזנים. לצרוך פחות קלוריות ולשרוף יותר, כולם יודעים. כנ״ל עם כסף, לצרוך פחות ממה שמכניסים - זהו! מפה כמובן אפשר להתקדם. הבעיות הן לא חוסר ידע, האתגר הוא גיוס הכוחות לפעולה. וכמו שיש אכילה רגשית, אותו הדבר בדיוק קורה עם רכישות רגשיות.

תחשבו על ההרגלים שלנו בתור מבוגרים - בכסף ובחיים עצמם, כל מה שהיינו רוצים לשנות ולשפר. הילדים שלנו עדיין מצויים בשלב העיצוב. ניתן לסלול להם את הדרך בלי לגבות מחיר רגשי גדול מידי.

במיוחד אם ״מבחן הזמן״ מרגיש לכם קשה להתמודדות מול עצמכם - אתם יכולים יחסית בקלות לחסוך זאת מילדכם.

גיל חדד

גיל חדד

בלוגר פיננסי

שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.

למידע נוסף עליי

איך לדעת לדבר עם הילדים על כסף

בסדנה חינמית להורים תקבלו כלים מעשיים שיעזרו לכם ללמד את הילדים איך להתנהל עם כסף נכון מגיל צעיר. נתחיל בשיחה קצרה ונבדוק יחד איך תוכלו להפוך חינוך פיננסי לחלק מהיומיום

התחילו לקרוא ולהכיר את הגישה שלי
גיל חדד

לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות - אז איך תוודאו שלילדים שלכם יהיה עתיד פיננסי חכם יותר?

הורים רבים לא קיבלו חינוך פיננסי בילדות - וזה לא מפתיע שהם מתקשים ללמד את הילדים שלהם איך להתנהל נכון עם כסף. בלי הכלים הנכונים, קל להעביר הלאה את אותן טעויות שעשינו בעצמנו. אבל זה לא חייב להיות ככה. הגיע הזמן לשבור את המעגל, להעניק לילדים חינוך פיננסי נכון - ולתת להם את הכלים להצלחה בעתיד.

1

אתם לא בטוחים מתי ואיך להתחיל לדבר עם הילדים על כסף

אתם יודעים שחינוך פיננסי לילדים זה חשוב, אבל מתי ואיך מתחילים? האם זה בדמי כיס? איך מסבירים להם מה זה חיסכון? ומה עושים כשהם רוצים לקנות כל שטות שהם רואים? בלי תכנית ברורה, הכל מרגיש מבולגן ואתם לא בטוחים איך לגשת לנושא.

2

אתם בעצמכם לא בטוחים אם אתם מתנהלים כלכלית נכון

אם אף אחד לא לימד אתכם איך להתנהל עם כסף, איך תדעו שאתם מעבירים את הידע הנכון לילדים שלכם? אתם אולי מנסים ללמד אותם לחסוך, אבל מרגישים שהם קולטים את ההרגלים הכלכליים שלכם – לטוב ולרע.

3

הילדים שלכם חושבים שכסף גדל על עצים

הם מבקשים דברים בלי לחשוב פעמיים, לא מבינים למה אי אפשר לקנות הכל עכשיו ומתקשים לדחות סיפוקים. מבחינתם, הכסף פשוט קיים – הם לא רואים את הקשר בין עבודה, הכנסה והוצאות. אתם מרגישים שהצרכנות שלהם מונעת מהשפעה חיצונית – פרסומות, חברים, טרנדים – ואין להם כלים להבין שכסף הוא משאב מוגבל שצריך לדעת איך לנהל.

ארגז כלים לחינוך פיננסי

אם לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות, זה לא אומר שגם הילדים שלכם צריכים לגדול בלי הבנה כלכלית. אני מאמין שחינוך פיננסי מתחיל מההורים - וכשאתם רוכשים את הכלים הנכונים, אתם יכולים להעביר אותם הלאה לילדים שלכם, בצורה פשוטה, מעשית ומותאמת לחיים האמיתיים.

בסדנה תקבלו כלים מעשיים, גישה מובנית וקלה ליישום, ותלמדו איך להפוך את נושא הכסף לחלק טבעי מהשיח המשפחתי. נעסוק בנושאים כמו דמי כיס, חיסכון, צרכנות נבונה ודחיית סיפוקים - כדי שתוכלו להעניק לילדים שלכם הבנה פיננסית בריאה שתשמש אותם לכל החיים.

הורים מדברים על כסף עם הילד שלהם

למה לבחור בנו? לתת לילדים שלכם יתרון לכל החיים

קל

גישה מעשית ופשוטה ליישום

אנחנו יודעים שאתם עסוקים, ולכן יצרנו סדנה שממוקדת בכלים יומיומיים שתוכלו ליישם בבית מיד. לא צריך ידע מוקדם בכלכלה – רק רצון להעניק לילדים הבנה פיננסית נכונה שתחסוך להם טעויות בעתיד.

ילדים

פתרון שמתאים לכל גיל ולכל משפחה

בין אם הילדים שלכם בני 5 או 15, הסדנה מספקת כלים שמתאימים לכל שלב בהתפתחות שלהם. תלמדו איך לדבר עם ילדים על כסף בגיל הרך, ואיך ללוות אותם כשהם מתחילים להתנסות בהתנהלות פיננסית עצמאית.

מעניין

חינוך פיננסי חווייתי ומעורר סקרנות

אנחנו לא מאמינים בהרצאות תאורטיות – אלא בלמידה דרך חוויות. בסדנה שלנו תלמדו איך להפוך את החינוך הפיננסי לחלק טבעי מהשיח בבית, דרך משחקים, סיפורים, ודוגמאות מעשיות שידברו לילדים שלכם בשפה שלהם.

כך תהפכו חינוך פיננסי לחלק מהיומיום שלכם

1

הבנה ובניית יסודות - למה חינוך פיננסי כל כך חשוב?

בשלב הראשון נכיר את עקרונות החינוך הפיננסי, נבין למה ילדים צריכים ללמוד על כסף מגיל צעיר, ואיך אנחנו כהורים יכולים להיות דוגמה אישית טובה להתנהלות כלכלית נכונה.

2

כלים מעשיים - איך ללמד ילדים להתנהל עם כסף?

נקבל כלים פרקטיים ופשוטים להטמעת חינוך פיננסי בבית: איך לדבר עם ילדים על כסף, איך לתת דמי כיס בצורה חכמה, איך ללמד חיסכון ודחיית סיפוקים, ואיך להפוך את כל זה לחלק טבעי מהשיח היומיומי.

3

תרגול והתאמה לגיל הילד - איך הופכים את זה לחוויה?

נלמד איך להתאים את המסרים הפיננסיים לפי גיל הילד, נשתמש במשחקים ובפעילויות חווייתיות שיגרמו לילדים ללמוד מתוך עניין והנאה, ונגלה איך לשלב חינוך פיננסי בכל סיטואציה משפחתית.

4

יישום ביום-יום - איך הופכים ידע לפעולה?

כדי שהחינוך הפיננסי לא יישאר בגדר רעיון, נבנה תכנית יישומית שתאפשר לכם לשלב את הכלים שקיבלתם בסדנה בחיי המשפחה, כך שהילדים שלכם יתחילו לפתח הרגלים פיננסיים בריאים שילוו אותם כל החיים.

שלבים

איך לדעת לדבר עם הילדים על כסף

אם לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות, זה לא אומר שגם הילדים שלכם צריכים לגדול בלי הבנה כלכלית.

משפחה שמחה