
איך לנהל נכון חיסכון ארוך טווח עבור הילדים

גיל חדד
בלוגר פיננסי
איך חוסכים נכון לאירועים החשובים בחיי הילדים שלנו?
במאמר 3 סיבות למה לא לפתוח קופת גמל להשקעה לילדים כתבתי למה לא לעשות חיסכון על שם הילדים. כאן ארחיב איך בכל זאת כדאי לנו לנהל את אותם הכספים שאנו מיעדים אליהם בעוד 10, 15 אולי 20 שנים.
ניהול חיסכון ארוך טווח הוא השקעה לכל דבר. בהשקעות כמו בהשקעות ישנם 2 פרמטרים עיקריים אליהם אנו צריכים להתייחס:
- זמן: משך החיסכון.
- תנודתיות: כמה הפסדים אנחנו מסוגלים לראות ועדיין לישון טוב בלילה.
חיסכון ארוך טווח: בכמה זמן מדובר?
לא מה שחשבתם.
אם אנחנו חושבים על החיים שלנו, לזמן יש משמעות, לדוגמא, אדם שכבר עובד 4 שנים באותה החברה יכול להגיד שהוא עובד שם כבר מלא זמן - והוא צודק. בעולם ההשקעות, 4 שנים זה זמן קצר. לא הכי אינטואיטיבי - אבל ככה זה.
כאשר אנחנו מדברים על חיסכון לטווח ארוך אנחנו מדברים על לא פחות מ - 15 שנים, יש כאלה שיגידו ש - 12 שנים כבר יכול להיחשב טווח ארוך, אולי.
אם אנחנו מדברים על כסף שצריכים בשנתיים הקרובות - זה זמן קצר מאוד, 8 שנים? פה אנחנו כבר בטווח בינוני.
הקשר בין זמן לתנודתיות
מדובר במשוואה פשוטה מאוד.
ככל שיש לנו יותר זמן, אנחנו יכולים להשקיע בכלים עם תנודתיות גבוהה יותר. כמובן שיש לקחת בחשבון גם כמה תנודתיות אנחנו מסוגלים לסבול - מה יתן לנו לישון טוב בלילה.
אם יש לנו זמן, אפשר לתת לכסף לרוץ! כי גם אם יהיו ירידות חדות, יש לשוק ההון מספיק זמן לעלות בחזרה.
במקרה שאין לנו הרבה זמן, אם נשקיע בכלי עם תנודתיות גבוהה, ייתכן ונספוג הפסדים ולא יהיה זמן לתקן אותם. לכן הזמן בו אנו צריכים את הכסף הוא משמעותי ביותר! אפילו אם יש לכם יכולת לראות הפסדים גדולים ועדיין לישון טוב בלילה.
מדובר כאן בניהול סיכונים.
אז איך מנהלים חיסכון ארוך טווח?
אז בישראל יש 2 דרכים עיקריות אותן אני מכיר:
- קופת גמל להשקעה
- חשבון מסחר
קופת גמל להשקעה
כלי פיננסי אליו מפקידים כסף, הכסף מושקע ובתקווה לאורך זמן יצבור רווחים, בדיוק כמו ״תוכנית חיסכון לכל ילד״ של הממשלה.
חשוב לציין כי קופת הגמל תהיה על שם אחד ההורים! ניתן לפתוח כמה קופות שאתם רוצים ככה שאם יש לכם חסכון שלכם וגם אתם רוצים לחסוך לכל ילד בנפרד - ניתן לפתוח מספר קופות וכך כל חיסכון יושב בקופה אחרת. כל עוד אתם לא עוברים את גבול ההפקדה - כמעט 80 אלף ש״ח בשנה לאדם אחד. המשמעות היא שזוג הורים יכול להפקיד על כמעט 160 אלף ש״ח בשנה במצטבר ביחד! כל שנה הסכום משתנה, ככה שצריך לבדוק טוב לפני ביצוע הפעולות.
יתרונות:
- ניתן לעשות הפקדות קבועות ואוטומטיות.
- דחיית מס, ניתן לעבור בין מסלולים ובין קופות ללא אירוע מס.
- ניתן לשלב מספר מסלולים באותו התיק ולשנות אחת לכמה זמן את היחס ביניהם.
- קל לנהל חיסכון לעצמכם ולכל ילד בנפרד, כל חיסכון יכול לשבת בקופה נפרדת.
- המס על הרווחים הוא 25% ריאלי, המשמעות היא שבזמן משיכת הכסף עושים חישוב דיי מסובך מתקזזים עם האינפלציה. מורכב, טכני, אין לנו ממש מה לעשות עם זה - תאמינו לי מדובר ביתרון!
- ניתן לקחת הלוואה כנגד אותה קופה בריבית טובה שככל הנראה לא תקבלו מהבנק.
- פחות רלוונטי למקרה של חיסכון לילדים, אבל כספים שישארו בקופה עד גיל הפנסיה, יהיה ניתן למשוך את הכסף כקצבה ללא מס.
- שגר ושכח, אין צורך להכנס כל הזמן לחשבון ולבצע פעולות.
חסרונות:
- דמי ניהול גבוהים. דמי הניהול הם באחוזים, נכון להיום בין 0.5 ל 0.9 אחוז בשנה. כאשר נצברים סכומים גדולים לדמי הניהול יש משמעות כבדה. אבל אם בסוף המטרה היא לחסוך כמה עשרות אלפי שקלים דמי הניהול הם דיי זניחים.
- בחירה דיי מצומצמת של אפשרויות השקעה, ישנו את הניהול של הקרן עצמה בכמה סוגים של מסלולים ובנוסף ישנם מספר מדדים שאפשר לבחור.
- ישנם עלויות נוספות אפילו מעבר לדמי הניהול, בנוסף ישנם חלקים באותן השקעות שהגופים עושים בצורה קצת פחות יעילה - אנחנו אמנם לא רואים את כל אלה, אך הם משפיעים על התשואה.
חשבון מסחר
ביצוע רכישות בשוק ההון באופן עצמאי
יתרונות:
- דמי ניהול ממש נמוכים
- שליטה מלאה על מה שקונים ומוכרים
- ניתן לתת אותו מתנה לילדים ללא אירוע מס.
חסרונות:
- תשלום עבור כל פעולה, ככה שאם עושים פעולות רבות העלויות מצטברות.
- אירוע מס על כל פעולת מכירה.
- בהנחה ואתם רוצים לנהל מספר חסכונות, נניח ואתם רוצים לנהל את ההשקעות שלכם ובנוסף כסף שמיועד עבור הילדים. קשה מאוד לעקוב אחרי הכסף - צריך ממש לנהל אקסל שכתוב מה רכשנו למי וגם בזמן מכירה דיי קשה לחשב כמה מס כל אחד צריך לשלם בנפרד - זה קצת עניין.
- אין אפשרות להפקדה אוטומטית, אז אם אתם מעוניינים להפקיד סכום מסויים כל חודש, עליכם להפקיד באופן אישי את הכסף בחשבון המסחר ולאחר ההפקדה לרכוש איתו.
- מודעות יתר, הכוונה היא שכל פעם שתכנסו תראו את מצב התיק, אתם חשופים לכל מיני הטיות פסיכולוגיות שלנו בני האדם שמשחקות נגדנו בהשקעות. מה שאומר שאם פתאום תראו נפילה חזקה ייתכן ותחליטו למכור - מה שלא תמיד נכון.
- מיסוי לא יעיל בבורסה הישראלית. אם אתם סוחרים בבורסה הישראלית ואתם מעוניינים למשוך רק חלק מהמניות החישוב יפעל לרעתכם (לפחות זה מה שאני מכיר) - מוכרים קודם את מה שקונים ראשון - מה שאומר שבפועל ברוב המקרים משלמים יותר מס.
- מיסוי לא יעיל בבורסה האמריקאית. על מסחר עם מטבעות זרים (לא שקל) אתם תשלמו 25% נומינלי - הכוונה בלי ניקוי של האינפלציה. על כל שקל רווח תשלמו 25% - תאמינו לי, לא משתלם.
דבר נוסף חשוב לגבי חשבונות מסחר, ניתן לפתוח אותם בבתי ההשקעות ובבנקים. נכון לזמן פרסום מאמר זה, העמלות בבנקים משמעותיות גבוהות יותר מבתי ההשקעות ברוב המקרים - לכן עליכם לבדוק טוב טוב לפני שפותחים חשבון מסחר - מה מקבלים איפה.
אם אתם בסופו של דבר מחליטים כן לנהל את החיסכון ארוך הטווח בחשבון מסחר, תעשו לעצמכם טובה ותתרכזו ברכישת מדדים ולא מניות בודדות, לפחות ברוב התיק - ישנם ספרים שלמים שנכתבו רק על נושא ההשקעה במדדים.
ניהול החיסכון
בעיקרון האסטרטגיה היא דיי פשוטה.
ככל שמדובר בזמן יותר ארוך - 12 שנים ומעלה נניח, כדאי להשקיע את הכסף בכלים יותר תנודתיים - מניות. ככל שמתקרבים לזמן בו זקוקים לכסף יש להוריד את רמת התנודתיות - פחות מניות.
ניהול החיסכון זהה לכל מטרה, העניין העיקרי כאן הוא הזמן שנשאר עד לשלב בו אנחנו זקוקים לכסף. ככל שעובר זמן - טווח ההשקעה מתקצר ויש לנהל זאת נכון.
אפשר להסתכל על זה כך. אנחנו מתחילים השקעה ל - 20 שנים, אחרי 15 שנים אחנו כבר נמצאים בהשקעה אחרת: השקעה ל - 5 שנים עם הפקדה ראשונית גדולה מאוד. לכל אלה יש משמעויות!
הינה 2 סיבות אליהן נרצה לחסוך בשביל בילדים ואיך כדאי לנהל אותן:
הון עצמי לדירה
נניח ואתם מעוניינים לעזור לבן או לבת שלכם עם ההון העצמי לרכישת דירה, מצוין!
אם עכשיו אותם ילדים הם בני 3, ככל הנראה אותו החיסכון יהיה לשלב מסוים אחרי גיל 20, נניח 24. אז אנחנו מדברים פה על תקופה של יותר מ - 20 שנים. חיסכון ארוך טווח לכל הדעות! אז כל חודש מפקידים סכום מסויים לכלי תנודתי בין אם מדובר על רכישת מדדים ומניות בחשבון מסחר ובין אם מדובר במסלול מנייתי או מחקה מדד בקופת גמל להשקעה.
הילד בן 20, זה אומר שהזמן מתקרב, יש לנו פחות או יותר 4 שנים.
תיק במצב טוב? הכוונה שלא היו ירידות משמעותיות ויש בו סכום מספק?
זה הזמן להתחיל להוריד חשיפה, להפוך אותו לפחות תנודתי. בקופת גמל להשקעה אני הייתי עובר למסלול הכללי. מסלול זה הוא פחות תנודתי, הוא מורכב מאגרות חוב, השקעות אלטרנטיביות וגם מניות. בתיק מסחר זה הזמן למכור חלק מהמניות או ממדים של מניות ולקנות יותר אג״ח או מדדים של אג״ח. וככה ככל שהזמן מתקרב יש לאט לאט להקטין את התנודתיות. ככה, כאשר נרצה להשתמש בכסף רוב הסיכויים שלא נראה פתאום ירידות חדות בתיק ונאלץ לממש בהפסד.
תיק אחרי ירידות כואבות? לא נורא, זוכרים את עניין הזמן? זאת בדיוק הסיבה שיש לנו את עניין הזמן! יש לשוק בערך עוד 4 שנים לתקן! ככה, ברגע שתוקן או לפחות מבחינתכם התיק הגיע לגודל רצוי - נתחיל להקטין בו את החלק התנודתי בדיוק כמו שכתבתי קודם.
טיול בר/ת מצווה
אתם מתכננים לטוס כל המשפחה ליורודיסני בעוד 10 שנים?
עשור זה כבר יושב דיי על הגבול של הטווח הארוך. לכל דבר יש תכנון, עדיין מדובר בזמן דיי ארוך! אפשר בשנים הראשונות קצת ״לקחת סיכון״ ולשם את הכסף במסלול תנודתי (מניות) וככה אחת לכמה חודשים לראות מה קורה עם הכסף, כל עוד הכל טוב תמשיכו. גם אם יהיו הפסדים גדולים, בהנחה שמדובר בהפקדה חודשית ולא בסכום גדול חד פעמי - זה ממש בקטנה כי אותם ירידות הן על סכומים קטנים.
וגם כאן, בדיוק כמו במקרה של חיסכון להון עצמי לדירה, ככל שמתקרבים ליעד, יש להקטין יותר ויותר את החשיפה למניות.
אגב, אם נניח יש לכם כבר את הסכום, אז אני לא הייתי מתחיל ישר במסלול מנייתי והייתי מההתחלה כבר מתחיל לשלב ולהוריד את התנודתיות.
מה עושה מי שלא מסוגל לספוג תנודות כלל?
הבריאות שלכם, שינה טובה בלילה שווה יותר מכל סכום כסף בעולם!
לא מסוגלים לראות ירידות? אז מנהלים את הכסף כמו חיסכון לטווח קצר. כתבתי על כך בפירוט רב במאמר: איך מנהלים יחד עם הילדים את החיסכון שלהם? יצירת בסיס לחינוך להשקעות! תחת הכותרת: איך מנהלים חיסכון קצר טווח?
בנימה אישית
קודם כל חשיבה על העתיד היא תכונה מבורכת.
לי באופן אישי אין חשבון מסחר וכל ההשקעות האישיות שלי הן בקופות גמל להשקעה. אני מאמין כי יש לעשות שילוב בין השנים, אני באופן אישי בדרך לשם. אבל אם גם אתם כמוני, התחלתם ללא כל ידע והבנה, קופת גמל להשקעה היא הפתרון האולטימטיבי מבחינתי!
יש בה הכל! הפקדה אוטומטית, לא צריך להתעסק עם הכסף, דחיית מס, שינוי בין מסלולים, אפילו אם נקלעים למשבר רגעי - במקום למשוך משם את הכסף ניתן לקחת ממנה הלוואה בתנאים מצויינים! וואלה, על כל אלה, עם כמה שזה לא כיף, משלמים דמי ניהול.
במיוחד שמגיעים לקראת המפגש עם הכסף, הזמן בו אנחנו רוצים למשוך, כל אותם שינויים נעשים בלחיצות כפתור, מחלקים את התיק איך שרוצים ואותה קופה עושה את הכל.
חשבון מסחר זה הרבה יותר מורכב, ובנוסף אתם משלמים מס בזמן שינוי התיק, מה שמקטין את הקרן ואת הצבירה העתידית. הוא גם דורש הרבה יותר התעסקות, אז מי שלא מגיע מהעולם הזה וכל עניין ההשקעות חדש לו - אני הייתי מתחיל מאותה קופת גמל להשקעה.

גיל חדד
בלוגר פיננסי
שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.
למידע נוסף עליי