האתר הזה נמצא בשלבי פיתוח, ואנחנו עובדים על שיפורו. נשמח לשמוע את דעתך! אם נתקלת בבעיה או יש לך הצעה לשיפור, אנא שלח לנו מייל לכתובת: gilhadad.breakingthecycle@gmail.com

אני משקיע חובב. האמור כאן אינו מהווה ייעוץ מקצועי או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל המסתמך על תכני המאמר מבלי להיוועץ בבעל הרישיון המתאים עושה זאת על אחריותו בלבד.

למה חשוב להשקיע ומה יקרה למי שלא יעשה זאת

למה חשוב להשקיע ומה יקרה למי שלא יעשה זאת?

גיל חדד

גיל חדד

בלוגר פיננסי

4.1 דקות קריאה
פורסם: 2024-10-28

עולם ההשקעות הוא עולם מפחיד, אני יודע, פעם גם אני פחדתי.

חינוך פיננסי בנוי על 3 עקרונות:

  1. להוציא פחות ממה שמכניסים
  2. לדעת את חשיבות החיסכון וניהול קרן חירום
  3. להשקיע את השאר

כולם יודעים שכסף כדאי להשקיע - ככה הרי העשירים מתעשרים לא? אבל בפועל פעולת ההשקעה קשה לחלק גדול מהאוכלוסיה הבוגרת.

עוד לפני שאדבר על חינוך פיננסי לילדים ואדון בחלק ההשקעות, תחילה אנחנו חייבים לפרק פחדים ואמונות הקשורים בנו לגבי השקעות - דוגמה אישית זוכרים?

האם גם אתם מפחדים מהשקעות?

השקעה זה מלחיץ.

אני פחדתי, פחדתי ממש! למעשה לקחו לי כמה חודשים טובים מהרגע בו החלטתי שאני רוצה להתחיל להשקיע עד שהשקעתי את השקל הראשון - כמה חודשים ארוכים.

אפילו אם מדובר בכסף שלכאורה ״אין לי בעיה להפסיד״. תמיד יש את הפחד מהפסד ההשקעה ואולי אפילו ליפול לתרמית מתוחכמת. כמעט בכל בית יש סיפור על קרוב משפחה כזה או אחר שהפסיד את כל הונו בגלל השקעה גרועה.

אתם יכולים לשמוע על עשרות סיפורי הצלחה מסחררים - קחו לדוגמה את כל מי שקנה דירה לפני יותר מעשור, כמעט בכל מקום בארץ, היום הדירה שלו שווה עשרות אחוזים יותר. אם מדובר בדירה בגוש דן - ככל הנראה היא הכפילה את השווי שלה, אם מדובר על דירה בגוש דן שנקנתה לפני 20 שנה - כנראה שהיום היא שווה בערך פי 4 ואולי אפילו יותר.

אז איפה הבעיה? הבעיה היא שמספיק סיפור אחד עם סוף רע. באופן אוטומטי הראש שלנו יחשבו שזה בדיוק מה שיקרה לנו. מדובר במנגנון הגנה בסיסי שיש לנו במוח. בדיוק אותו המגננון שמכניס אותנו לדריכות שאנחנו שומעים רעש מבין השיחים בלילה. ככה הגוף מתמודד עם הלא נודע עם תוספת קטנה על ידיעה של סיכון פוטנציאלי.

המוח שלנו רואה השקעה כמו שהוא רואה דב או אריה.

מה יקרה אם לא נשקיע?

לכאורה, אם לא נשקיע ואפילו נחסוך, נמנע מהסיכון של אותה ההשקעה שתכננו.

הבעיה היא שההחלטה לא להשקיע היא בעצמה סוג של השקעה. כשאתם מחליטים לא להשקיע למעשה אתם משקיעים בכסף מזומן במקרה הטוב שאכן יש לכם חסכונות, או בעתיד כמעט וודאי של עוני במקרה הרע.

מכירים את מפלצת האינפלציה?

כן, אינפלציה היא מפלצת.

אינפלציה היא תהליך כלכלי בו בכל שנה נשחק המטבע המקומי. השאיפה היא שאותו המטבע ישחק בהתאם לרצון אותו בנק מרכזי של אותה המדינה. לפעמים הוא נשחק יותר ולפעמים פחות. שחיקת המטבע פרושה, שככל שיעבור יותר זמן, המטבע יוכל לקנות פחות.

כן שמעתם נכון, לבנק ישראל יש יעד לגרום לכסף שלכם לאבד מערכו כמה אחוזים כל שנה. במקרה שלנו, מדינת ישראל, יעד האינפלציה הוא בין 2-3 אחוזים בשנה.

מה הקשר בין מפלצת האינפלציה לבין השקעות?

אתייחס לשני אפיקים מרכזיים:

פנסיה

העולם הפנסיוני הוא עצום, דורש ידע רב ותכנון. איני יועץ פנסיוני - כל מה שנכתב כאן הוא מהידע האישי שלי ויש לדון בכל מקרה לגופו - קחו זאת בחשבון בבקשה.

נניח ואתם ״חיים טוב״ היום עם המשכורת שלכם ואתם בונים על קרן הפנסיה שלכם לזמן בו כבר לא תעבדו.

אז דבר ראשון, ככל הנראה, במקרה הטוב, הפנסיה שלכם תכניס בערך 70% מההכנסה הנוכחית שלכם, בהנחה שככל שעובר הזמן אתם רק משפרים את השכר כל הזמן.

גם אם תהנו מפנסיה בשווי המשכורת האחרונה שלכם, גם אז מפלצת האינפלציה תשבש את חייכם לאורך הזמן. החשבון הוא פשוט. אם יעד האינפלציה בממוצע הוא 2.5% (האמצע בין 2 ל - 3 אחוזים) המשמעות היא שאחרי כמעט 12 שנים הכסף יאבד 25% מכוחו. מה שקנו 100 שקלים עכשיו יכולו לקנות רק 75% מאותה הרכישה. אחרי 28 שנים, הכסף יאבד חצי מכוחו.

המשמעות היא שמי שבונה אך ורק על הפניסה שלו, ככל שיעבור הזמן אותה קיבצה שהספיקה לו - תלך ותשחק.

חיסכון

אותו הסיפור בדיוק.

נניח ואתם בונים על חסכון גדול לחיות ממנו, אם לא מתיחסים לאינפצליה לאורך זמן, אותו החיסכון שחשבתם שיספיק לכם למספר רב של שנים, ככל נראה יספיק להרבה פחות. כל עוד מדובר על מקרה בו אתם מעוניינים לשמר על אותה רמת חיים.

החישוב הוא אותו החישוב שכתבתי בפסקה על הפנסיה

איך מתגברים על הפחד?

בשביל להתגבר על הפחד מהשקעות אנחנו צריכים לעבור 3 שלבים:

  1. להבין את המשמעות והסיכון בלא להשקיע כלל.
  2. אוריינות פיננסית לגבי סוגי השקעות ומציאת האפיק / אפיקים המתאים לנו ביותר.
  3. להשקיע את השקל הראשון

איך הילדים קשורים לכל הסיפור הזה?

ככל שנפתח את העולם הפיננסי בפני הילדים, ככל והאוריינות הפיננסית תתחיל בגיל צעיר יותר. אותם המשקעים והקשיים שאנחנו מרגישים וחווים היום - יהיו בעוצמה נמוכה יותר, אם בכלל אצל הילדים שלנו שהם יהיו בוגרים.

בנימה אישית

לי לקח שנים להבין שאני חייב להשקיע וחודשים על מנת באמת להתחיל.

אם הייתי מתחיל להשקיע עשור לפי שהתחלתי - היום בוודאות הייתי נמצא במקום אחר.

המטרה היא לחסוך זאת מהילדים שלנו.

בהצלחה!

גיל חדד

גיל חדד

בלוגר פיננסי

שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.

למידע נוסף עליי

איך לדעת לדבר עם הילדים על כסף

בסדנה חינמית להורים תקבלו כלים מעשיים שיעזרו לכם ללמד את הילדים איך להתנהל עם כסף נכון מגיל צעיר. נתחיל בשיחה קצרה ונבדוק יחד איך תוכלו להפוך חינוך פיננסי לחלק מהיומיום

התחילו לקרוא ולהכיר את הגישה שלי
גיל חדד

לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות - אז איך תוודאו שלילדים שלכם יהיה עתיד פיננסי חכם יותר?

הורים רבים לא קיבלו חינוך פיננסי בילדות - וזה לא מפתיע שהם מתקשים ללמד את הילדים שלהם איך להתנהל נכון עם כסף. בלי הכלים הנכונים, קל להעביר הלאה את אותן טעויות שעשינו בעצמנו. אבל זה לא חייב להיות ככה. הגיע הזמן לשבור את המעגל, להעניק לילדים חינוך פיננסי נכון - ולתת להם את הכלים להצלחה בעתיד.

1

אתם לא בטוחים מתי ואיך להתחיל לדבר עם הילדים על כסף

אתם יודעים שחינוך פיננסי לילדים זה חשוב, אבל מתי ואיך מתחילים? האם זה בדמי כיס? איך מסבירים להם מה זה חיסכון? ומה עושים כשהם רוצים לקנות כל שטות שהם רואים? בלי תכנית ברורה, הכל מרגיש מבולגן ואתם לא בטוחים איך לגשת לנושא.

2

אתם בעצמכם לא בטוחים אם אתם מתנהלים כלכלית נכון

אם אף אחד לא לימד אתכם איך להתנהל עם כסף, איך תדעו שאתם מעבירים את הידע הנכון לילדים שלכם? אתם אולי מנסים ללמד אותם לחסוך, אבל מרגישים שהם קולטים את ההרגלים הכלכליים שלכם – לטוב ולרע.

3

הילדים שלכם חושבים שכסף גדל על עצים

הם מבקשים דברים בלי לחשוב פעמיים, לא מבינים למה אי אפשר לקנות הכל עכשיו ומתקשים לדחות סיפוקים. מבחינתם, הכסף פשוט קיים – הם לא רואים את הקשר בין עבודה, הכנסה והוצאות. אתם מרגישים שהצרכנות שלהם מונעת מהשפעה חיצונית – פרסומות, חברים, טרנדים – ואין להם כלים להבין שכסף הוא משאב מוגבל שצריך לדעת איך לנהל.

ארגז כלים לחינוך פיננסי

אם לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות, זה לא אומר שגם הילדים שלכם צריכים לגדול בלי הבנה כלכלית. אני מאמין שחינוך פיננסי מתחיל מההורים - וכשאתם רוכשים את הכלים הנכונים, אתם יכולים להעביר אותם הלאה לילדים שלכם, בצורה פשוטה, מעשית ומותאמת לחיים האמיתיים.

בסדנה תקבלו כלים מעשיים, גישה מובנית וקלה ליישום, ותלמדו איך להפוך את נושא הכסף לחלק טבעי מהשיח המשפחתי. נעסוק בנושאים כמו דמי כיס, חיסכון, צרכנות נבונה ודחיית סיפוקים - כדי שתוכלו להעניק לילדים שלכם הבנה פיננסית בריאה שתשמש אותם לכל החיים.

הורים מדברים על כסף עם הילד שלהם

למה לבחור בנו? לתת לילדים שלכם יתרון לכל החיים

קל

גישה מעשית ופשוטה ליישום

אנחנו יודעים שאתם עסוקים, ולכן יצרנו סדנה שממוקדת בכלים יומיומיים שתוכלו ליישם בבית מיד. לא צריך ידע מוקדם בכלכלה – רק רצון להעניק לילדים הבנה פיננסית נכונה שתחסוך להם טעויות בעתיד.

ילדים

פתרון שמתאים לכל גיל ולכל משפחה

בין אם הילדים שלכם בני 5 או 15, הסדנה מספקת כלים שמתאימים לכל שלב בהתפתחות שלהם. תלמדו איך לדבר עם ילדים על כסף בגיל הרך, ואיך ללוות אותם כשהם מתחילים להתנסות בהתנהלות פיננסית עצמאית.

מעניין

חינוך פיננסי חווייתי ומעורר סקרנות

אנחנו לא מאמינים בהרצאות תאורטיות – אלא בלמידה דרך חוויות. בסדנה שלנו תלמדו איך להפוך את החינוך הפיננסי לחלק טבעי מהשיח בבית, דרך משחקים, סיפורים, ודוגמאות מעשיות שידברו לילדים שלכם בשפה שלהם.

כך תהפכו חינוך פיננסי לחלק מהיומיום שלכם

1

הבנה ובניית יסודות - למה חינוך פיננסי כל כך חשוב?

בשלב הראשון נכיר את עקרונות החינוך הפיננסי, נבין למה ילדים צריכים ללמוד על כסף מגיל צעיר, ואיך אנחנו כהורים יכולים להיות דוגמה אישית טובה להתנהלות כלכלית נכונה.

2

כלים מעשיים - איך ללמד ילדים להתנהל עם כסף?

נקבל כלים פרקטיים ופשוטים להטמעת חינוך פיננסי בבית: איך לדבר עם ילדים על כסף, איך לתת דמי כיס בצורה חכמה, איך ללמד חיסכון ודחיית סיפוקים, ואיך להפוך את כל זה לחלק טבעי מהשיח היומיומי.

3

תרגול והתאמה לגיל הילד - איך הופכים את זה לחוויה?

נלמד איך להתאים את המסרים הפיננסיים לפי גיל הילד, נשתמש במשחקים ובפעילויות חווייתיות שיגרמו לילדים ללמוד מתוך עניין והנאה, ונגלה איך לשלב חינוך פיננסי בכל סיטואציה משפחתית.

4

יישום ביום-יום - איך הופכים ידע לפעולה?

כדי שהחינוך הפיננסי לא יישאר בגדר רעיון, נבנה תכנית יישומית שתאפשר לכם לשלב את הכלים שקיבלתם בסדנה בחיי המשפחה, כך שהילדים שלכם יתחילו לפתח הרגלים פיננסיים בריאים שילוו אותם כל החיים.

שלבים

איך לדעת לדבר עם הילדים על כסף

אם לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות, זה לא אומר שגם הילדים שלכם צריכים לגדול בלי הבנה כלכלית.

משפחה שמחה