
למה בכלל צריך לדבר עם ילדים על השקעות?

גיל חדד
בלוגר פיננסי
אתם בטח שואלים את עצמכם מה הקשר בין ילדים להשקעות?
תחילה, יש להבהיר שאת נושא ההשקעות אצל ילדים כדאי להעלות אחרי שהם כבר הבינו את החשיבות של חיסכון, השקעות זה השלב הבא 😀.
מדוע יש חשיבות לדבר על השקעות עם ילדים? אם את או אתה לא מרגישים בנוח לדבר על השקעות (או על כסף בכלל) - זאת בדיוק הסיבה. מה שאנחנו לא עושים בגיל צעיר, קשה לשנות כאשר אנחנו מבוגרים יותר. בפיננסים יש אומנם לא מעט פסיכולוגיה, אבל הבסיס הוא הרגלים נכונים.
הרגלים הם הבסיס להכל
תנהלות פיננסית ברעיון היא ״ממש פשוטה״.
שלב 1: תצרוך פחות ממה שאתה מרוויח. שלב 2: את העודף תחילה יש לחסוך לעת צרה. שלב 3: ברגע שחסכתם מספיק - תשקיעו את היתר
קשה לי להאמין שאני מחדש כאן משהו למישהו, באמת. אז מה הבעיה? למה זה כל כך קשה?
הכל טמון בהרגלים שלנו.
מי שרגיל לבזבז את כל מה שהוא מכניס יהיה לו קשה מאוד לחסוך. מי שרגיל לחסוך סכום מסויים כל חודש וכבר צבר הון נכבד ואינו רגיל להשקיע - יהיה לו קשה מאוד להתחיל להשקיע.
אני יודע זאת מהניסיון שלי. תמיד חסכתי, קניתי דירה, אפילו התחדשתי ברכב (יד שניה כמובן) ועדיין, למרות הכנסה פנויה בסוף החודש, הון שכבר התחיל להצטבר מחדש, לא הצלחתי להביא את עצמי להתחיל להשקיע. ידעתי כל מה שאני צריך לדעת. למה זה חשוב, כמה אני יכול להפקיד כל חודש ואיך השינוי הזה ישפיע על העתיד שלי. לקח לי זמן רב להתחיל. גם כשהתחלתי, התחלתי בקטנה. למשך יותר משנה, הייתי צריך להתרגל לרעיון. בדיוק כמו שריר. בסוף התרגלתי, היום אני עושה זאת בקלות.
הכל זה הרגלים!
הרגלים מוטמעים אצלנו בצורה הטובה ביותר בגיל הילדות - הרגלים טובים וגם הרגלים טובים פחות. מי שיהיה רגיל להשקיע, גם אם הוא לא ישקיע בצורה היעילה ביותר - יעשה הרבה יותר ממי שלא משקיע כלל (לאורך זמן כמובן).
ילד ש״רגיל״ להשקיע כל חודש כמה שקלים יגדל להיות מבוגר שישיקיע מאות ואלפי שקלים שיגדל.
להכשיר את השרץ
״להכשיר את השרץ״ פירושו להפוך דבר בזוי או לא ראוי למקובל.
אם גדלתם בבית שלא דיברו בו על כסף, האם נוח לכם לדבר על כסף? פה לדעתי נעוצה הבעיה העיקרית של רוב האנשים. רבים מרגישים יותר בנוח לדבר על עניינים רפואים ולא מה ההון העצמי שיש להם לדירה או מה מצב הפנסיה שלהם (בהנחה שהם בכלל יודעים).
אחת הסיבות העיקריות להתנהלות פיננסית לקויה חוסר באורינות פיננסית.
איך מקבלים אוריינות פיננסית? אפשר להתחיל פשוט לדבר על על כסף, אבל זה לא כל כך פשוט נכון? בלי קשר להשקעות, צריכים לדבר עם ילדים על כסף - כדי שהם ירגישו בנוח בעצמם לדבר על כסף. מכאן, הדרך ללמוד ולהתפתח כבר סלולה.
אם קשה לכם לדבר על כסף, יהיה לכם קשה להתחיל ללמוד על פיננסים, להתייעץ עם האנשים סביבכם ובעיקר ללמוד מטעיות של אחרים.
בנימה אישית
אנשים אוהבים לחשוב על כסף כדבר חומרי, אותי זה מצחיק.
יש מעט מאוד מילים שיכולים לעורר כל כך הרבה רגשות, כסף היא אחת מהן. קשיים רבים הקשורים להתנהלות פיננסית לא נכונה נעוצים באמונות ובהרגלים שלנו בילדות. רתיעה מכסף - בכל צורה, בין עם זה לדבר עליו בפתיחות, לשאול שאלות ולהתעניין קשורה בתפיסה שלנו לגבי כסף.
השקעות הן למעשה הנדבח (השלב) האחרון בקצה הפרמידה, קצה שהוא עולם שלם בפני עצמו. כל מה שתתחילו עם הילדים שלכם בשלב מוקדם, כמובן שיש לקחת בחשבון את היכולת של הילדים לתפיסת המידע. כך גדל הסיכוי שזה ״יתפוס״ כשהם יגדלו.
המון בהצלחה!

גיל חדד
בלוגר פיננסי
שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.
למידע נוסף עליי