
ריבית דריבית לילדים

גיל חדד
בלוגר פיננסי
איך מסבירים ריבית דריבית לילדים?
אני אוהב להסביר ריבית דריבית, גם למבוגרים וגם לצעירים, באמצעות תפוחים - כל אחד יכול לבחור את הפרי אליו הוא מתחבר 😉.
מיליון דולר תפוחים
אז איך ריבית דריבית עובדת עם תפוחים? פשוט מאוד - בדיוק כמו עם כסף.
לוקחים תפוח ומוציאים ממנו את החרצן ושותלים אותו באדמה, משקים אותו ומחכים. לאחר כמה שנים יש לנו עץ תפוחים. לוקחים תפוחים מן העץ, מוציאים מהם את החרצנים ושותלים גם אותם. נניח ויצאו לנו 4 תפוחים מן העץ ובכל תפוח היו 4 חרצנים - סה״כ 16 (4x4). שותלים כל חרצן ומשקים את העצים החדשים והעץ הישן. אחרי שנה העץ הישן הוציא 6 תפוחים. גם משם לוקחים את החרצנים וככה כל שנה. אחרי כמה שנים אפשר לקחת תפוחים גם מהעצים החדשים וכו' וכו' וכו'.
לכאורה הדוגמא זאת היא קצת יותר מסובכת מבחינת חישוב ומספרים אבל הייתרון שלה זה שהיא מוחשית. אם אתם ממש בעניין של מתמטיקה והילדים שלכם כבר בתיכון (או לפחות לקראת סוף היסודי) אפשר לעשות חישוב קטן - כמה תפוחים נקבל אחרי 10 ו15 שנים. עם ילדים קטנים כל המטרה היא לראות שתפוחים יודעים לייצר תפוחים. בדיוק כמו שכסף מייצר כסף.
שעובדים עם ילדים כדאי שתיהיה אפשרות ״לצייר״ את ההסבר. תפוח הוא הרבה יותר מוחשי מכסף - בטח היום בעידן הדיגיטלי. את התפוח, העץ והחרצנים אפשר ממש לדמיין, ואז את התפוחים החדשים ואת פעולת הקטיפה והוצאת החרצנים והשתילה - בקיצור - אפשר ממש ״לצייר״ בדימיון את כל התהליך - ככה הרבה יותר קל לילד לעקוב.
אחרי הסיפור הזה - אין שום בעיה לקחת מחשבון ריבית דריבית ולעשות חישובים. זכו בסוף להקביל את התהליך עם הכסף לתהליך עם התפוח. סכמו את ההסבר שעם כסף זה הרבה יותר קל ופשוט - לא צריכים לעבוד פיזית.
יקומיים מקבילים
השקעה מורכבת מכמה אלמנטים: מה משקיעים, מה מקבלים ומה הסיכון. כל אלה קיימים גם בסיפור התפוח.
- בתפוחים אנחנו משקיעים חרצנים, מים ועבודה - המקבילה שלהם בהשקעה של כסף אלה דמי הניהול והכסף עצמו שהשקענו.
- אנחנו מקבלים תפוחים נוספים מאותו תפוח שממנו לקחנו את החרצן הראשון.
- בהשקעות כספיות יש סיכון, בדיוק כמו בתפוחים, ייתכן וחרקים יהרסו לנו את הפירות או שמשהו יקרה לעץ, אז בדיוק כמו שאנחנו עושים ״ביטוחים״ בהשקעות - בעיקר על ידי פיזור הסיכון, כך גם עם התפוח. אנחנו צריכים לשמור על העץ, אולי מערכת השקיה אוטומטית, וכיסוי התפוחים החדשים שלא יגיעו אליהם חרקים.
אני אוהב את סיפור התפוחים, אפשר לשכלל אותו עוד ועוד על מנת להקביל אותו להשקעה כספית, עם ילדים קל יותר לקבל קשב וריכוז דרך הסבר כזה - צריך להיות ציור 😀.
אגב, מגדלי תפוחים, או כל פרי או ירק - זה פחות או יותר בדיוק מה שהם עושים רק שהם קונים את הזרעים והחרצנים 🙂. אפשר להוסיף זאת גם בסוף.
בנימה אישית
צריך לדבר עם ילדים בשפה שלהם.
מספרים וסכומים גדולים של כסף - קשה להם לתפוס. אני חושב על הבת שלי, מבחינת עלמה אין הרבה הבדל בין אלפי שקלים למיליונים - מדובר בילדה בת 6 שהצעצוע הכי יקר שהיא רוצה עולה כמעט 2000 ש״ח.
באופן כללי, שמדברים עם ילדים, קשה לקבל מהם קשב לזמן רב. אתם חייבים להיות מעניינים - מעניינים מאוד! כסף לא מעניין ילדים, מה שקונים איתו כן, אפילו תפוחים.
שימוש בדוגמה ציורית ייתפוס קשב רב. תחשבו רגע על עצמיכם, כמה זמן אתם מסוגלים להקיב לאדם שמדבר על פנסיה - זה לא קל, זה רחוק מכם - אז זה פחות מעניין. אותו הדבר עם ילדים.
המון בהצלחה!

גיל חדד
בלוגר פיננסי
שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.
למידע נוסף עליי