האתר הזה נמצא בשלבי פיתוח, ואנחנו עובדים על שיפורו. נשמח לשמוע את דעתך! אם נתקלת בבעיה או יש לך הצעה לשיפור, אנא שלח לנו מייל לכתובת: gilhadad.breakingthecycle@gmail.com

אני משקיע חובב. האמור כאן אינו מהווה ייעוץ מקצועי או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל המסתמך על תכני המאמר מבלי להיוועץ בבעל הרישיון המתאים עושה זאת על אחריותו בלבד.

הבדלי הצריכה בין כסף דיגיטלי לכסף מוחשי

הבדלי הצריכה בין כסף דיגיטלי לכסף מוחשי – למה זה משנה ואיך להדריך את הילדים?

גיל חדד

גיל חדד

בלוגר פיננסי

4.22 דקות קריאה
פורסם: 2024-12-09

זוכרים עולם שבו רוב העסקים הקטנים לא קבלו אשראי?

בעבר, כשקנינו משהו, היינו מגישים שטרות או מטבעות, מרגישים אותם בידיים ורואים איך הכסף יוצא מהארנק.

היום, בלחיצת כפתור או בנפנוף כרטיס אשראי, הכסף "נעלם" מבלי שראינו אותו בכלל. המעבר הזה מכסף מוחשי לכסף דיגיטלי לא רק משנה את הדרך שבה אנחנו משלמים, אלא גם משפיע על האופן שבו אנחנו תופסים הוצאות.

עבור ילדים, שגדלים בעולם שבו מזומן הוא כמעט נוסטלגיה, ההשפעה הזו אפילו משמעותית יותר.

שטרות ומטבעות

כסף מוחשי, שטרות ומטבעות, מעניק לנו תחושת מגע ומוחשיות שמחברת אותנו ישירות להוצאה.

כשאנחנו משלמים במזומן, אנחנו מרגישים את הפעולה באופן פיזי: לוקחים כסף מהארנק, רואים אותו עובר לצד השני, והכי חשוב, מבחינים בשינוי בכמות הכסף שנשאר לנו. התחושה הזו מעוררת מודעות להוצאה ומחזקת את הקשר בין כסף לערכו האמיתי.

לדוגמה, תארו לעצמכם ילד שקונה צעצוע בחנות. כשהוא מוציא 50 שקלים מארנקו ורואה שהשטר הגדול כבר לא שם, הוא מרגיש את המשמעות של ההוצאה. הוא מבין שהכסף הזה כבר לא "שלו" ובפעם הבאה יצטרך לשקול בזהירות אם לקנות משהו נוסף.

התהליך הפיזי הזה מפתח הרגלי צריכה מחושבים יותר, כי אנחנו רואים במו עינינו את הכסף שלנו מתמעט, מה שגורם לנו לשקול פעמיים לפני כל רכישה.

כרטיסי אשראי ואפליקציות תשלומים

כסף דיגיטלי, מקל על התהליך – אולי יותר מדי.

הקלות שבה אפשר לשלם בלחיצת כפתור או בהעברת כרטיס הופכת את הכסף לפחות "מוחשי". כשלא רואים את הכסף יוצא מהארנק ולא מרגישים אותו נעלם, קל יותר לבזבז בלי לחשוב על ההשלכות.

לדוגמה, כשילד משחק באפליקציה ומשלם על "שדרוג" במשחק דרך כרטיס האשראי המחובר לחשבון, הוא לא מרגיש שהוא מוציא משהו מוחשי. עבורו, מדובר רק במספרים על מסך, ולא בכסף אמיתי. התוצאה היא שאותו ילד עלול לבצע רכישות נוספות בלי להבין עד כמה הן מצטברות לסכום משמעותי.

זה לא אומר שכסף דיגיטלי הוא דבר רע, אבל הוא בהחלט דורש מאיתנו ללמד את הילדים לעצור ולחשוב. להסביר להם שגם אם הם לא רואים את הכסף ביד, יש לו ערך אמיתי – וכל שקל שהם מוציאים משפיע על מה שנשאר להם.

אז מה לעשות?

כדי לעזור לילדים להבין את ההבדל בין כסף דיגיטלי לכסף מוחשי, חשוב להפוך את הלימוד לחוויה פרקטית ומוחשית. הנה כמה כלים ודרכים שיכולים לעזור:

השוואת חוויות רכישה:

תנו לילדים לנסות לקנות משהו במזומן ולאחר מכן עם כרטיס אשראי או אפליקציה. לאחר כל רכישה, שאלו אותם איך הם הרגישו: האם היה להם קל יותר להיפרד מכסף מזומן או לשלם בלחיצת כפתור? השיח הזה יעזור להם להבין את ההבדלים בהשפעה הפסיכולוגית של שני סוגי הכסף.

מעקב אחרי הוצאות דיגיטליות:

נהלו אקסל הוצאות והכנסות עם הילדים.

ככה, גם רכישה דיגיטלית לא תסתיים אחרי הקלקה על כפתור באתר אינטרנט או העברה של אשראי. אחרי תיעוד הרכישה אפשר להראות לילד כבר באותו הרגע כמה נשאר לו. לתת לא להרגיש את ההוצאה.

המחשה של מזומן בזמן הקניה.

אם אתם עובדים בשיטת דמי כיס, או שהילדים שלכם צוברים כסף בדרכים אחרות. אם רכשתם בשבילם משהו באינטרנט או בחנות - כמה שיותר מהר בקשו מהם להחזיר לכם. כך, אפילו שהרכישה בוצעה באופן לא מוחשי, יהיה לה קשר מוחשי ישיר.

באופן כללי, לדעתי, אם יש לילדים שלכם כסף, דאגו שהוא יהיה במזומן באיזה קופה, תנו להם להשתמש בו כאשר הם קונים.

הורים ש״קונים מה שצריך״ ולא רואים סיבה שהילדים שלהם יחזיקו כסף - יהיה לכם קשה מאוד ללמד את הילדים מה הוא הערך של כסף. אתם פשוט כספומטים אנושיים.

בנימה אישית

על מנת שילד יעריך כסף - הוא צריך להרגיש אותו. צריכים להרגיש את תהליך הרכישה.

המעבר לכסף הדיגיטלי נתן כוח עצום לחברות השיווק - ניתקו אותנו מהכסף עצמו.

כל פעם שאני קונה משהו לבת שלי ואז היא צריכה לשלם לי בחזרה - זה קשה לה ממש!

היא רואה איך יש לה פתאום פחות. למרות שרגע לפני היא יכלה להזמין צעצוע מאמזון ב - 50 דולר בלי למצמץ.

ככה אני למדתי, לפני שאני רוכש בשבילה אני מבקש ממנה לשלם לי עם הדמי כיס שלה, זה מדהים איך ברגע שהיא צריכה להוציא את הכסף היא חושבת שוב. היא תמיד מביאה לי את הכסף לפני הרכישה - ככה היא יכולה לחשוב עוד מספר שניות.

כמובן שהיא עדיין קונה חלק מהדברים, אבל על הרוב היא פשוט מוותרת. היא מבינה שזה מיותר - היא מבינה שחלק מהדברים שעד לפני רגע היו הכי חשובים בעולם - לא שווים את הכסף. או שהיא פשוט משכנעת את האחיה הקטן שיבקש את זה בשבילו 😉.

לנו, הבוגרים, קשה שלא לעשות רכישות איפולסיביות בגלל הקלות לשלם - בטח הילדים שלנו. לכן אנחנו חייבים להכין אותם כמה שיותר טוב.

אני יכול להגיד לכם שבאופן אישי - אצלי זה הפוך, קל לי יותר להוציא מזומן מאשראי בגלל שאני כמעט ולא משתמש במזומן, שיש לי מזומן מרגיש לי שהכסף כבר יצא. במקביל אני נכנס לחשבון הבנק שלי לפחות פעם אחת ביום ועוקב אחרי האשראי כל הזמן.

המון בהצלחה!

גיל חדד

גיל חדד

בלוגר פיננסי

שמי גיל חדד, ואני עוזר להורים להעניק לילדיהם חינוך פיננסי – נושא חשוב שלמדתי בעצמי דרך ניסיון החיים. בעקבות השינוי שעברתי בגיל 30, צברתי ידע נרחב בניהול פיננסי, השקעות ותכנון כלכלי, ומאז אני מתמקד בלשתף את הידע הזה עם אחרים. המטרה שלי היא לעזור להורים להעביר לילדיהם כלים פיננסיים שיעזרו להם להצליח כלכלית ולחזק את הקשר המשפחתי.

למידע נוסף עליי

איך לדעת לדבר עם הילדים על כסף

בסדנה חינמית להורים תקבלו כלים מעשיים שיעזרו לכם ללמד את הילדים איך להתנהל עם כסף נכון מגיל צעיר. נתחיל בשיחה קצרה ונבדוק יחד איך תוכלו להפוך חינוך פיננסי לחלק מהיומיום

התחילו לקרוא ולהכיר את הגישה שלי
גיל חדד

לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות - אז איך תוודאו שלילדים שלכם יהיה עתיד פיננסי חכם יותר?

הורים רבים לא קיבלו חינוך פיננסי בילדות - וזה לא מפתיע שהם מתקשים ללמד את הילדים שלהם איך להתנהל נכון עם כסף. בלי הכלים הנכונים, קל להעביר הלאה את אותן טעויות שעשינו בעצמנו. אבל זה לא חייב להיות ככה. הגיע הזמן לשבור את המעגל, להעניק לילדים חינוך פיננסי נכון - ולתת להם את הכלים להצלחה בעתיד.

1

אתם לא בטוחים מתי ואיך להתחיל לדבר עם הילדים על כסף

אתם יודעים שחינוך פיננסי לילדים זה חשוב, אבל מתי ואיך מתחילים? האם זה בדמי כיס? איך מסבירים להם מה זה חיסכון? ומה עושים כשהם רוצים לקנות כל שטות שהם רואים? בלי תכנית ברורה, הכל מרגיש מבולגן ואתם לא בטוחים איך לגשת לנושא.

2

אתם בעצמכם לא בטוחים אם אתם מתנהלים כלכלית נכון

אם אף אחד לא לימד אתכם איך להתנהל עם כסף, איך תדעו שאתם מעבירים את הידע הנכון לילדים שלכם? אתם אולי מנסים ללמד אותם לחסוך, אבל מרגישים שהם קולטים את ההרגלים הכלכליים שלכם – לטוב ולרע.

3

הילדים שלכם חושבים שכסף גדל על עצים

הם מבקשים דברים בלי לחשוב פעמיים, לא מבינים למה אי אפשר לקנות הכל עכשיו ומתקשים לדחות סיפוקים. מבחינתם, הכסף פשוט קיים – הם לא רואים את הקשר בין עבודה, הכנסה והוצאות. אתם מרגישים שהצרכנות שלהם מונעת מהשפעה חיצונית – פרסומות, חברים, טרנדים – ואין להם כלים להבין שכסף הוא משאב מוגבל שצריך לדעת איך לנהל.

ארגז כלים לחינוך פיננסי

אם לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות, זה לא אומר שגם הילדים שלכם צריכים לגדול בלי הבנה כלכלית. אני מאמין שחינוך פיננסי מתחיל מההורים - וכשאתם רוכשים את הכלים הנכונים, אתם יכולים להעביר אותם הלאה לילדים שלכם, בצורה פשוטה, מעשית ומותאמת לחיים האמיתיים.

בסדנה תקבלו כלים מעשיים, גישה מובנית וקלה ליישום, ותלמדו איך להפוך את נושא הכסף לחלק טבעי מהשיח המשפחתי. נעסוק בנושאים כמו דמי כיס, חיסכון, צרכנות נבונה ודחיית סיפוקים - כדי שתוכלו להעניק לילדים שלכם הבנה פיננסית בריאה שתשמש אותם לכל החיים.

הורים מדברים על כסף עם הילד שלהם

למה לבחור בנו? לתת לילדים שלכם יתרון לכל החיים

קל

גישה מעשית ופשוטה ליישום

אנחנו יודעים שאתם עסוקים, ולכן יצרנו סדנה שממוקדת בכלים יומיומיים שתוכלו ליישם בבית מיד. לא צריך ידע מוקדם בכלכלה – רק רצון להעניק לילדים הבנה פיננסית נכונה שתחסוך להם טעויות בעתיד.

ילדים

פתרון שמתאים לכל גיל ולכל משפחה

בין אם הילדים שלכם בני 5 או 15, הסדנה מספקת כלים שמתאימים לכל שלב בהתפתחות שלהם. תלמדו איך לדבר עם ילדים על כסף בגיל הרך, ואיך ללוות אותם כשהם מתחילים להתנסות בהתנהלות פיננסית עצמאית.

מעניין

חינוך פיננסי חווייתי ומעורר סקרנות

אנחנו לא מאמינים בהרצאות תאורטיות – אלא בלמידה דרך חוויות. בסדנה שלנו תלמדו איך להפוך את החינוך הפיננסי לחלק טבעי מהשיח בבית, דרך משחקים, סיפורים, ודוגמאות מעשיות שידברו לילדים שלכם בשפה שלהם.

כך תהפכו חינוך פיננסי לחלק מהיומיום שלכם

1

הבנה ובניית יסודות - למה חינוך פיננסי כל כך חשוב?

בשלב הראשון נכיר את עקרונות החינוך הפיננסי, נבין למה ילדים צריכים ללמוד על כסף מגיל צעיר, ואיך אנחנו כהורים יכולים להיות דוגמה אישית טובה להתנהלות כלכלית נכונה.

2

כלים מעשיים - איך ללמד ילדים להתנהל עם כסף?

נקבל כלים פרקטיים ופשוטים להטמעת חינוך פיננסי בבית: איך לדבר עם ילדים על כסף, איך לתת דמי כיס בצורה חכמה, איך ללמד חיסכון ודחיית סיפוקים, ואיך להפוך את כל זה לחלק טבעי מהשיח היומיומי.

3

תרגול והתאמה לגיל הילד - איך הופכים את זה לחוויה?

נלמד איך להתאים את המסרים הפיננסיים לפי גיל הילד, נשתמש במשחקים ובפעילויות חווייתיות שיגרמו לילדים ללמוד מתוך עניין והנאה, ונגלה איך לשלב חינוך פיננסי בכל סיטואציה משפחתית.

4

יישום ביום-יום - איך הופכים ידע לפעולה?

כדי שהחינוך הפיננסי לא יישאר בגדר רעיון, נבנה תכנית יישומית שתאפשר לכם לשלב את הכלים שקיבלתם בסדנה בחיי המשפחה, כך שהילדים שלכם יתחילו לפתח הרגלים פיננסיים בריאים שילוו אותם כל החיים.

שלבים

איך לדעת לדבר עם הילדים על כסף

אם לא קיבלתם חינוך פיננסי בילדות, זה לא אומר שגם הילדים שלכם צריכים לגדול בלי הבנה כלכלית.

משפחה שמחה